Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plastyfikator do ogrzewania podłogowego

odaro

Recommended Posts

Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki.

...

Pzdr.

JA bym był za ułożeniem siatki na rurkach a nie pod nimi.

A ja bym się Ciebie nie słuchał :wink: bo mylisz pojęcia i nie zawsze siatka służy do tego samego mimo że jest zalana w wylewce.

No zależny do czego chcemy ją wykorzysta! Jeżeli do montażu pex to pod nimi jeżeli do zabezpieczenia jastrychu przed pękaniem to na rurkach. Ale pex z powodzeniem można spinkami do styro montować.

Dawanie siatki pod pex w celu wzmocnienia posadzki to mim skromnym zdaniem porażka! Ponieważ od spodu jest ona nie otoczona odpowiednią ilością betonu.

Nie mylę pojęć wiem o co chodzi. Ale mowa w tym wątku o wzmacnianiu jastrychu plastyfikatorem włóknami i siatką więc ciągnę tą myśl.

Pozdro.

Niestety mylisz pojęcia siatkę pod Pexem nie daję się po to żeby wzmocnić wylewkę!!!! tylko po to żeby przymocować rurę Pexa.

A nie zawsze masz styropian i spinki do mocowania w styropianie.

Proszę czytać ze zrozumieniem !

A kiedy nie daje się styropianu pod ogrzewanie podłogowe wodne ?

Stosował ktoś włókna stalowe do swoich wylewek z miksokreta nie chodzi mi o ogrzewanie podłogowe ale wogóle o wylewki

włokna stalowe ?

stosowałem zarówno siatki stalowe jak i włokna polipropylenowe

/włokna kupisz w pierwszym lepszym GS ie jak i siatki /plastyfikator chyba tez/- IMHO marka bez znaczenia/

Myślę, że tak zupełnie bez potrzeby go się nie zaleca :wink:

a plastyfikator zaleca sie i owszem /nigdzie nie pisałem, ze sie go nie zaleca :wink: /

choc wyobraż sobie, ze w Polsce i na swiecie zrobono wiele wylewek i bez plastyfikatora ... :D :wink:

Oczywiście, że masz rację. Podobnie w Polsce i na świecie wyprodukowano wiele samochodów bez systemów ABS, kontroli trakcji itd. Nadal się produkuje, ale produkuje się też z tymi udogodnieniami - wybór należy do klienta :D :wink:

Jeżeli zastosujemy włókna to plastyfikator nie jest już konieczny ale można go zastosować.

Oczywiście, że masz rację. Podobnie w Polsce i na świecie wyprodukowano wiele samochodów bez systemów ABS, kontroli trakcji itd. Nadal się produkuje, ale produkuje się też z tymi udogodnieniami - wybór należy do klienta :D :wink:

Jeżeli zastosujemy włókna to plastyfikator nie jest już konieczny ale można go zastosować.

Dobrze że w betonie konstrukcyjnym ludzie nie stosują plastyfikatora zamiast zbrojenia :lol:

A nie zawsze masz styropian i spinki do mocowania w styropianie.

Proszę czytać ze zrozumieniem !

A kiedy nie daje się styropianu pod ogrzewanie podłogowe wodne ?

Skoro na mnie pokrzykujesz to musisz sam doczytać nie będę odwalał za Ciebie czarnej roboty.

...

Jak nie mam to idę do sklepu i kupuje.

Włókna w GS-ie? :) Dobre.. Polecam allegro - szybko i taniej.

Co do plastyfikatora. Rozmawiałem o tym na wiosnę z Janzarem. Nie pamiętam teraz nazwy, ale podobno jeden niemiłosiernie śmierdzi - omijać.

Nasz nie śmierdział, ale miał taki wstrętny różowy kolor :roll: :lol:

• 11 months później...

IMO tak.

Plastyfikator to inaczej rzecz ujmująć wapno w płynie ;) Jego zadaniem jest m.in. zmniejszenie wody zarobowej, ale głównym uelastycznienie jastrychu. Działa tak samo, jak klej elastyczny do grazury. Grzanie podłogówką powoduje rozszerzanie się cieplne betonu i powstawanie z tego powodu naprężeń. Dzięki plastyfikatorowi te naprężenia mogą się w miarę równomiernie rozchodzić po całej konstrukcji, a nie tylko lokalnie wokół rurek.

• 11 months później...
  • 11 months później...