fenix2 08.10.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki. ... Pzdr. JA bym był za ułożeniem siatki na rurkach a nie pod nimi. A ja bym się Ciebie nie słuchał bo mylisz pojęcia i nie zawsze siatka służy do tego samego mimo że jest zalana w wylewce. No zależny do czego chcemy ją wykorzysta! Jeżeli do montażu pex to pod nimi jeżeli do zabezpieczenia jastrychu przed pękaniem to na rurkach. Ale pex z powodzeniem można spinkami do styro montować. Dawanie siatki pod pex w celu wzmocnienia posadzki to mim skromnym zdaniem porażka! Ponieważ od spodu jest ona nie otoczona odpowiednią ilością betonu. Nie mylę pojęć wiem o co chodzi. Ale mowa w tym wątku o wzmacnianiu jastrychu plastyfikatorem włóknami i siatką więc ciągnę tą myśl. Pozdro. Niestety mylisz pojęcia siatkę pod Pexem nie daję się po to żeby wzmocnić wylewkę!!!! tylko po to żeby przymocować rurę Pexa. A nie zawsze masz styropian i spinki do mocowania w styropianie. Proszę czytać ze zrozumieniem ! A kiedy nie daje się styropianu pod ogrzewanie podłogowe wodne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.10.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Stosował ktoś włókna stalowe do swoich wylewek z miksokreta nie chodzi mi o ogrzewanie podłogowe ale wogóle o wylewki włokna stalowe ? stosowałem zarówno siatki stalowe jak i włokna polipropylenowe /włokna kupisz w pierwszym lepszym GS ie jak i siatki /plastyfikator chyba tez/- IMHO marka bez znaczenia/ Myślę, że tak zupełnie bez potrzeby go się nie zaleca a plastyfikator zaleca sie i owszem /nigdzie nie pisałem, ze sie go nie zaleca / choc wyobraż sobie, ze w Polsce i na swiecie zrobono wiele wylewek i bez plastyfikatora ... Oczywiście, że masz rację. Podobnie w Polsce i na świecie wyprodukowano wiele samochodów bez systemów ABS, kontroli trakcji itd. Nadal się produkuje, ale produkuje się też z tymi udogodnieniami - wybór należy do klienta Jeżeli zastosujemy włókna to plastyfikator nie jest już konieczny ale można go zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.10.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 A nie zawsze masz styropian i spinki do mocowania w styropianie. Proszę czytać ze zrozumieniem ! A kiedy nie daje się styropianu pod ogrzewanie podłogowe wodne ? Skoro na mnie pokrzykujesz to musisz sam doczytać nie będę odwalał za Ciebie czarnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.10.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Oczywiście, że masz rację. Podobnie w Polsce i na świecie wyprodukowano wiele samochodów bez systemów ABS, kontroli trakcji itd. Nadal się produkuje, ale produkuje się też z tymi udogodnieniami - wybór należy do klienta Jeżeli zastosujemy włókna to plastyfikator nie jest już konieczny ale można go zastosować. Dobrze że w betonie konstrukcyjnym ludzie nie stosują plastyfikatora zamiast zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.10.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 A nie zawsze masz styropian i spinki do mocowania w styropianie. Proszę czytać ze zrozumieniem ! A kiedy nie daje się styropianu pod ogrzewanie podłogowe wodne ? Skoro na mnie pokrzykujesz to musisz sam doczytać nie będę odwalał za Ciebie czarnej roboty. ... Jak nie mam to idę do sklepu i kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.10.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Włókna w GS-ie? Dobre.. Polecam allegro - szybko i taniej. Co do plastyfikatora. Rozmawiałem o tym na wiosnę z Janzarem. Nie pamiętam teraz nazwy, ale podobno jeden niemiłosiernie śmierdzi - omijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 10.10.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Włókna w GS-ie? Dobre.. Polecam allegro - szybko i taniej. Co do plastyfikatora. Rozmawiałem o tym na wiosnę z Janzarem. Nie pamiętam teraz nazwy, ale podobno jeden niemiłosiernie śmierdzi - omijać. Nasz nie śmierdział, ale miał taki wstrętny różowy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 05.10.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 podbije temat - dodanie włókien wychodzi taniej niż położenie siatki stalowej - czy coś w ciągu roku się zmieniło w technologi? Czy włókna wzmacniają tak samo jak siatka stalowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.10.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 IMO tak. Plastyfikator to inaczej rzecz ujmująć wapno w płynie Jego zadaniem jest m.in. zmniejszenie wody zarobowej, ale głównym uelastycznienie jastrychu. Działa tak samo, jak klej elastyczny do grazury. Grzanie podłogówką powoduje rozszerzanie się cieplne betonu i powstawanie z tego powodu naprężeń. Dzięki plastyfikatorowi te naprężenia mogą się w miarę równomiernie rozchodzić po całej konstrukcji, a nie tylko lokalnie wokół rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 11.10.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 (edytowane) to już groszowa sprawa - na 100kg cementu dodaje się ok 0,5l plastyfikatora - który kosztuje max 40zł za 5l ( są i o wiele tańsze) Edytowane 11 Października 2010 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 20.09.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Czy do wylewki do ogrzewanie podłogowego ( 3cm betonu nad rurą) można stosować coś innego niż Betokan PLUSJest on dość drogi (2000PLN całość) i w dodatku ciężko go kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 19.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Niektórzy producenci podają, iż ich plastyfikatory zwiększają przewodność cieplną wylewki (Unopor, Den Braven, Purmo).Co o tym myślicie? Czy to jakaś marketingowa ściema? Niestety nie podają żadnych konkretnych danych. Dziękuję za ewentualne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts