Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana danych objętych ewidencją gruntów i budynków - kiedy?

Recommended Posts

Witam

Od paru tygodni prowadzę prace budowlane na działce.

Niedawno otrzymałem zawiadomienie ze starostwa o obowiązku zgłaszania zmian danych objętych ewidencją gruntów i budynków w przeciągu 30 dni od ich powstania.

I tu mam pytanie. Jak podchodzić do tego zawiadomienia? Do tej pory nie spotkałem się u nikogo z osób wcześniej budujących z tematem zgłaszania do ewidencji zmian w trakcie budowy, tylko dopiero po jej zakończeniu.

Czy to jakaś nowa wytyczna?

Jeżeli tak, to czy ktoś biegły w temacie może naświetlić mi z czym to się wiąże?

Jakie działania na budowie powinny być w takim razie zgłaszane?

Przez kogo? Przeze mnie pismem? Przez geodetę? :o

Dane w ewidencji gruntów obejmują:

1. kto jest właścicielem działki ( tu zazwyczaj w przypadku kupna sprawę załatwia notariusz, ale jesli zostało przeprowadzone postepowanie spadkowe nalezy to zgłosic samemu)

2. gdzie jest zameldowany właściciel ewentualnie inny adres do korespondencji ( i tutaj często właściciel zapomina o tym obowiązku zmieniając adres zamieszkania)

3. klasa gruntu i rodzaj budynków ( albo z automatu w przypadku aktualizacji tych danych przez starostwo albo po zakończeniu budowy poprzez inwentaryzacje geodezyjną.)

Rozmawiałem z geodetą i ten twierdzi, że już po wylaniu fundamentów powinienem taką zmianę zgłosić, oczywiście chce za to kasę, bo zgłoszenie ma być na mapce na którą musi nanieść zmiany.

Prawda li to, czy próbuje mnie naciągnąć?

Według mnie próbuje cie naciągnąć.

To jest ewidencja gruntów i budynków. A jakim budynkiem jest fundament ?

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA z dnia 29 marca 2001 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków.(Dz. U. z dnia 2 maja 2001 r.)

§ 2. 1. Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

4)budynek - obiekt budowlany, który jest budynkiem w rozumieniu standardowej klasyfikacji i nomenklatury, wprowadzonych na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. Nr 88, poz. 439, z 1996 r. Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 769 oraz z 1998 r. Nr 99, poz. 632 i Nr 106, poz. 668),

a według PKOB

Budynki to zadaszone obiekty budowlane wraz z wbudowanymi instalacjami i urządzeniami technicznymi, wykorzystywane dla potrzeb stałych. Przystosowane są do przebywania ludzi, zwierząt lub ochrony przedmiotów

O aktualizacji:

§ 45. 1. Aktualizacja operatu ewidencyjnego następuje poprzez wprowadzanie udokumentowanych zmian do bazy danych ewidencyjnych.

2. Do aktualizacji operatu ewidencyjnego przepisy § 35 stosuje się odpowiednio.

§ 35. Źródłami danych ewidencyjnych niezbędnych do założenia ewidencji są:

1) materiały i informacje zgromadzone w państwowym zasobie geodezyjnym i kartograficznym,

2) wyniki pomiarów fotogrametrycznych,

3) wyniki terenowych pomiarów geodezyjnych,

4) dane zawarte w innych ewidencjach i rejestrach, prowadzonych na podstawie odrębnych przepisów przez: sądy, organy administracji publicznej oraz państwowe i samorządowe jednostki organizacyjne,

5) dane zawarte w dokumentach udostępnionych przez zainteresowane osoby, organy i jednostki organizacyjne,

6) dane zawarte w dokumentacji architektoniczno-budowlanej gromadzonej i przechowywanej przez organy administracji publicznej,

7) wyniki oględzin

Ale mogę się mylić bo nie jestem geodetą. To tylko moja interpretacja prawa.

Przed uzyskaniem pozwolenia na budowę Twoja działka figurowała w ewidencji gruntów jako użytek rolny (mogła mieć oznaczenie np. R - grunty orne, Ps - pastwisko, Ł - łąka). Po rozpoczęciu budowy przestała być wykorzystywana na cele rolne i stała się "zurbanizowanym terenem niezabudowanym" (wg. rozporządzenia o ewidencji gruntów i budynków) oznaczanym symbolem "Bp".

W różnych starostwach różnie bywa z tymi użytkami Bp. Jedne bardziej tego pilnują, inne mniej. Po zawiadomieniu otrzymanym ze starostwa widać że w Twoim tego pilnują.

Po zakończeniu budowy robisz inwentaryzacje powykonawczą i wtedy jeszcze raz zmieni się użytek na Twojej działce na "B" - tereny mieszkaniowe.

Wielkie dzięki za informacje. Czyli jednak powinienem zgłosić wylanie ław i wymurowanie ścian fundamentowych, bo faktycznie oznaczenie gruntu było jako grunty orne, nie rozumiem tylko dlaczego mnie "kopnęło" to "szczęście" bo sąsiedzi którzy budowali się 2 lata temu o niczym takim nie słyszeli.

A z tego co widzę to wiązać się to będzie z dodatkowym wydatkiem, z mojego punktu widzenia całkowicie zbędnym :cry: