gianti 07.10.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam, mam pytanie dotyczące wykonania poszczególnych etapów. mam obecnie zaciągnięte 2 x klejem siatkę na całej elewacji, wykonawca mówi że przed zimą powinno się zagruntować powierzchnię (jeżeli nie chcę kłaść teraz tynku ozdobnego). Zgadzam się z tym ale dodatkowo padło stwierdzenie że jeśli zdecyduję się na gruntowanie a nie położenie tynku to wówczas powinna to zrobić dobra ekipa (w domyśle - wykonawca), bowiem jeżeli będzie to robił ktoś po raz pierwszy to wówczas mogą po położeniu tynku ozdobnego pojawić się różne wykwity przebarwienia. Jaka jest prawda? - można to zrobić samemu bez obaw o przyszły wygląd elewacji? i kolejne pytanie - podsufitka oraz drzwi zewnętrzne, wrota garażowe - czy jest sens kłaść tynk dekoracyjny jeżeli jeszcze nie zostały osadzone drzwi i wrota - czy później nie okaże się że jest to problem (inny odcień tynku, doróbki, itp). podsufitka - czy jeżeli przed tynkami dekoracyjnymi położe podsufitkę - będzie to problem dla wykonawców tynku lub też wpłynie na to że będzie brzydko wyglądać elewacja (problem z dokładną obróbką miejsca styku ściany i podbitki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.10.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 * Mozesz spokojnie sam gruntowac - robisz to walkiem tak jakbys malowal sciane, najlepiej dwa razy gruntem w kolorze przyszlej elewacji -ale nie jest to wymog * Powinienes najpierw wstawic wszystkie drzwi zewnetrzne i okna. Podczas obsadzania drzwi/okien po wykonanym tynku napewno beda potrzebne jakies podkucia, podebrania z elewacji i pozniej w tym miejscu elewacja bedzie miala inny wyglad -roznica struktury, koloru * Podsufitke powinienes robic najlepiej po elewacji (tynkach) ale tylko dlatego, ze moga Ci ja ubrudzic/zniszczyc, innych przewiskazan nie ma Wiem bo sam wlasnie przerabialem moja elewacje -jeszcze robia i z wykonawca omawialem rozne wersje i mozliwosci. Jedno jest pewne, nie wolno elewacji robic etapami chodzi o tynki. Musza byc wykonane na calej cianie za jednym razem, poki sa swieze nie bedzie roznc. Do przerwania elewacji sluza rogi scian czy to zewnetrzne czy wewnetrzne - tam nie bedzie widac roznic jesli sciany beda w innym terminie robione, calosci domu za jednym razem nie da sie zrobic Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.10.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 jeżeli chodzi o drzwi i okna to można zrobić to później (choć i tak jest to od "d..y strony" ) wtedy gdy dokoła okien i drzwi robisz ramki z 3cm styropianu i wykończasz w innym kolorze, lub też ramki tylko kolorem bez dodatkowego styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 07.10.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 * Mozesz spokojnie sam gruntowac - robisz to walkiem tak jakbys malowal sciane, najlepiej dwa razy gruntem w kolorze przyszlej elewacji -ale nie jest to wymog * Powinienes najpierw wstawic wszystkie drzwi zewnetrzne i okna. Podczas obsadzania drzwi/okien po wykonanym tynku napewno beda potrzebne jakies podkucia, podebrania z elewacji i pozniej w tym miejscu elewacja bedzie miala inny wyglad -roznica struktury, koloru * Podsufitke powinienes robic najlepiej po elewacji (tynkach) ale tylko dlatego, ze moga Ci ja ubrudzic/zniszczyc, innych przewiskazan nie ma ... Z dwoma pierwszymi punktami się zgadzam, z trzecim niekoniecznie. U mnie właśnie skończyli elewację i podsufitka była robiona przed położeniem tynku dekoracyjnego. Żadnych zabrudzeń i innych historii. Zarówno wykonawca jak i sprzedawca powiedzieli, że lepiej ją zrobić przed tynkiem, bo po pierwsze nie ma sensu kłaść go bez potrzeby nad podsufitkę a po drugie listwy nie przylegają do ścian tak dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 bo po pierwsze nie ma sensu kłaść go bez potrzeby nad podsufitkę a po drugie listwy nie przylegają do ścian tak dokładnie. Fajne mostki cieplne sobie zostawiłeś. Nie wiem ile tej ściany nad podsufitką jest u Ciebie ale u mnie byłoby to w niektórych miejscach ponad 0,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A możecie napisać co nazywacie podsufitką? Zrozumiałem, że chodzi o elewację zewnętrzną, a tam nigdzie mi nie pasuje istnienie sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 pewnie chodzi o podbitkę - ja tak to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.10.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Podbitka -dokladnie, ale wykonawcy czasem mowia podsufitka Tutaj nie ma wiekszego znaczenia czy podbitka robiona jest przed tynkiem czy po. Kwestia tylko uszkodzenia lub ubrudzenia samych paneli podbitki. Mnie zrobili czesc konstrukcji drewnianej do podbitki przed tynkami a reszte juz po tynkach robia -wygodniej podobno im jest a mnie to bez roznicy o ile nie uchrzania mi paneli. Jesli chodzi o przyleganie to problem bedzie w obydwu przypadkach. Laty nie dolegaja szczelnie (chociaz nie zauwazylem nic niepokojacego u mnie) ale i w drugim sposobie tynk nie jest dokladnie nalozony-obrobiony przy samych panelach -co kto woli albo inaczej, co komu mniej przeszkadza BTW. Zakladanie pozniej podbitki ma jedna zalete, gdy chcemy z jakiegos powodu rozebrac lub zdemontowac czesc podbitki to nie uszkodzimy tynku Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 07.10.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 bo po pierwsze nie ma sensu kłaść go bez potrzeby nad podsufitkę a po drugie listwy nie przylegają do ścian tak dokładnie. Fajne mostki cieplne sobie zostawiłeś. Nie wiem ile tej ściany nad podsufitką jest u Ciebie ale u mnie byłoby to w niektórych miejscach ponad 0,5m Jakie mostki cieplne, nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.10.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Mysle ze to bylo niezrozumienie. Pierwek chyba pomyslal ze nie masz wogole danego ocieplenia ponad podbitka Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 ano tak zrozumiałem a to chodziło o kładzenia tynku a nie styropianu - mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts