sailor_ro 07.10.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam Sytuacja wyglada tak,ze mam w domku kociołek olejowy wspołpracujący z pokojowym regulatorem temp. do kotła podpiete sa 3 pompy (CWU,2xCO).Teraz tak,nie mam zamontowanych zaworów zwrotnych przy pompach(zamontuje je juz po sezonie) i na co sie napotykam,kocioł ustawiony na temp. 65 stopni,regulator na 19 stopni.Poniewaz w domku hula kominek,to temp. na dole oscyluje w okolicy 21 stopni,tym samym regulator pomp nie wlącza,ale grzejniki u góry,sa lekko ciepławe,tak samo podłoga.I teraz pytanie,czy dobrze podejrzewam ze działa grawitacja i brak zaworów zwrotnych powoduje ,ze ciepło jest pchane w układ??? Pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.10.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Daj szkic jak są spięte te pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Możliwe.Ja mam 1 pompkę i zawór zwrotny, rura z wodą z kotła idzie pod ziemię i 10m do domu. W czasie rozpalania kotła wyłączyli prąd, ale mimo to kocioł zdążył się rozhulać i jakież było moje zdziwienia, gdy pierwszy w układzie grzejnik był ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts