Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemniaczane szaleństwa


niktspecjalny

Recommended Posts

Przypuszczam ,że dubluję temat ale od przybytku....... itd.

Znam dużo potraw gdzie głównym składnikiem są ziemniaki(i o takie mi chodzi) ale chętnie wymienię się z innymi lubującymi się w tym warzywku.Zbliża się okres zimowy to siakoś mam smaka na ziemniorki w przeróżnych mutacjach.Nie chodzi mi tu np. o zupy w których ziemniak jest tylko dodatkiem ale na odwrót gdzie to właśnie kartofel dominuje i nadaję ton w smaku.

Ktoś się skusi na przedstawienie swojego ziemniaczanego szaleństwa??

 

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja jako rodowita poznańska pyra uwielbiam je pod każdą postacią. Z niecierpliwością czekam na Wasze przepisy. Póki co mój numer jeden: pyry z gzikiem, mogę jeść na okrągło i w każdej ilości :D

 

A przepis?Jak go mam zapisać? :wink: :wink: :wink:

 

Kurcze zapomniałam, że to do książki :wink:

Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach), do tego twaróg ze śmietaną, cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi. Obieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZIEMNIACZANE SZALEŃSTWA - FORUM MURATORA

 

 

przepis niktspecjalny

Kładzione łychą pure ziemniaczane- mięsne

 

1.1/2 kg pure z ziemniaków

2.25 dkg mięsa mielonego od szynki

3.jajko

4.sól ,pieprz,Vegeta do smaku

5.duża starta cebula

6.kopista łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie.

Zmieszać wszystkie składniki i łyżką wkładać na głęboki rozgrzany tłuszcz nieregularne w kształty kotleciki.

 

Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli.

 

przepis Michał i Magda

 

ziemniaczany twaróg

1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)

2.do tego twaróg ze śmietaną

3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi

 

Wykonanie

Obieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm

 

 

przepis iza mama gabora

 

inne jak wszystkie ziemniaczane kotlety

duszone pieczarki

podsmażona cebulka

zgniecione pyry jak na kopytka

żółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie )

sól,pieprz i "coktolubi"

 

wykonanie

wygniatamy

obtaczamy w panierce jak kotlety schabowe

i na olej!

do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznania

lub na zimno do wooodeczki z korniszonem

 

P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek.

 

przepis niktspecjalny

 

naleśniki z ziemniakami i parówkami.

1.10 naleśników na kefirze

2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków

3.5 parówek

4.cebula

 

wykonanie

 

Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem.

 

 

przepis iza mama gabora

 

babka ziemniaczana (blacharz)

 

ziemniaki starte jak na placki,

jajko

podsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),

cebula,

sól,pieprz,i coktolubi,

kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to

 

wykonanie

ciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapy

piec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka

 

Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka

 

przepis niktspecjalny

Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.

podgotowane ziemniaki w mundurkach

majonez

żywy koperek

czosnek

jogurt naturalny

sól

krakersy

jajko

 

wykonanie

 

Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.

Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w.

 

przepis niktspecjalny

Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..

1.paczka mrożonych frytek

2.1/2 kg kapusty kiszonej

3.1/2 kg żeberek

4.olej do smażenia

5.przyprawa do ziemniaków

6.szczypior

 

wykonanie

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków.

 

przepis Zeljka

 

pieczone z piekarnika.

 

wykonanie

Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.

Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.

Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.

Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.

Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.

Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.

To takie mało wymagające dania.

 

 

przepis Wciornastek

 

Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem

 

wykonanie

Składniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostkę pokrojone. Gdy zmiękną miksujemy na krem. W przypadku rosołu można zmiksować razem z pozostałymi warzywami. Zupę doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszkatołową i koniecznie majerankiem.

 

 

przepis bluszczyk

pieczone w kominku.

 

wykonanie

W zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty …..

 

 

przepis nastka79

 

zapiekanka węgierska

 

wykonanie

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsypujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na co najmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)

Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami...

 

 

przepis madd

 

Proste, treściwe, dobre

ziemniaki duszone z boczkiem cebulą i żółtym serem

 

 

wykonanie

Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.

biorę gar i nakładam warstwami

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulką

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulka itd, itd

Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem

Wwalam do piekarnika na jakąś godzinę, względnie dłużej.

gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.

Można podawać z ćwikłą.

Pychotka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli.

 

No to jeszcze przepis na sos poproszę.

 

Czosnkowy sos z mozzarelli

 

Utrzeć 3-4 duże ząbki czosnku z solą w kubku.Zalać i wymieszać z 200ml śmietany 18%.Mozzarellę tą w zalewie wodnej(2 duże kulki lub walce)rozdrobnić widelcem i dodać do naczynia ze śmietaną .Na rozgrzane masło(1 łyżka) wlać połączone składniki.Zagotować.Tak otrzymaną masą polewać kotleciki.

 

p.s jak mi się zważy to moja małża twierdzi ,że za mało soli dałem do śmietany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

duszone pieczarki

podsmażona cebulka

zgniecione pyry jak na kopytka

żółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie :wink: )

sól,pieprz i "coktolubi"

wygniatamy

obtaczamy w panierce jak kotlety schabowe

i na olej!

 

do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznania

lub na zimno do wooodeczki z korniszonem

 

P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..

 

1.paczka mrożonych frytek

2.1/2 kg kapusty kiszonej

3.1/2 kg żeberek

4.olej do smażenia

5.przyprawa do ziemniaków

6.szczypior

 

wykonanie

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

babka ziemniaczana (blacharz)

 

ziemniaki starte jak na placki,

jajko

podsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),

cebula,

sól,pieprz,i coktolubi,

kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to :wink:

 

ciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapy

piec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka

 

Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo lubię pieczone z piekarnika. Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.

Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.

Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.

Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.

Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.

Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.

To takie mało wymagające dania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...