niktspecjalny 07.10.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Przypuszczam ,że dubluję temat ale od przybytku....... itd.Znam dużo potraw gdzie głównym składnikiem są ziemniaki(i o takie mi chodzi) ale chętnie wymienię się z innymi lubującymi się w tym warzywku.Zbliża się okres zimowy to siakoś mam smaka na ziemniorki w przeróżnych mutacjach.Nie chodzi mi tu np. o zupy w których ziemniak jest tylko dodatkiem ale na odwrót gdzie to właśnie kartofel dominuje i nadaję ton w smaku.Ktoś się skusi na przedstawienie swojego ziemniaczanego szaleństwa?? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.10.2009 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Jeżeli tych przepisów będzie dużo to obiecuje ,że spróbuję powalczyć o wydanie książki z takimi przepisami uwzględniając w tym szaleństwie tylko FM. Jeżeli to głupi pomysł to tyż się nic nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 07.10.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ktoś już Cię uprzedził Pani Janina Puła napisała książkę "Ziemniaki na różne sposoby". Wydało ją wydawnictwo Watra, ale nie ma na niej roku wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.10.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ktoś już Cię uprzedził Pani Janina Puła napisała książkę "Ziemniaki na różne sposoby". Wydało ją wydawnictwo Watra, ale nie ma na niej roku wydania. Szkoda.Ale może FM będzie miało inne pomysły na ziemniaczane szaleństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 07.10.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Dobry pomysl z tym ziemniaczanym watkiem. Uwielbiam ziemniaki w kazdej postaci. Poszukam jakis przepis, tylko czasu tez poszukuje, wiec cierpliwosci. Pozdrawiam ns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Niech one będą różne.Takie ,gdzie każdy coś dla siebie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 08.10.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ja jako rodowita poznańska pyra uwielbiam je pod każdą postacią. Z niecierpliwością czekam na Wasze przepisy. Póki co mój numer jeden: pyry z gzikiem, mogę jeść na okrągło i w każdej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2009 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ja jako rodowita poznańska pyra uwielbiam je pod każdą postacią. Z niecierpliwością czekam na Wasze przepisy. Póki co mój numer jeden: pyry z gzikiem, mogę jeść na okrągło i w każdej ilości A przepis?Jak go mam zapisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 08.10.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ja jako rodowita poznańska pyra uwielbiam je pod każdą postacią. Z niecierpliwością czekam na Wasze przepisy. Póki co mój numer jeden: pyry z gzikiem, mogę jeść na okrągło i w każdej ilości A przepis?Jak go mam zapisać? Kurcze zapomniałam, że to do książki Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach), do tego twaróg ze śmietaną, cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi. Obieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2009 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 ZIEMNIACZANE SZALEŃSTWA - FORUM MURATORA przepis niktspecjalnyKładzione łychą pure ziemniaczane- mięsne 1.1/2 kg pure z ziemniaków2.25 dkg mięsa mielonego od szynki3.jajko4.sól ,pieprz,Vegeta do smaku5.duża starta cebula6.kopista łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie.Zmieszać wszystkie składniki i łyżką wkładać na głęboki rozgrzany tłuszcz nieregularne w kształty kotleciki. Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli. przepis Michał i Magda ziemniaczany twaróg1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)2.do tego twaróg ze śmietaną3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi WykonanieObieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm przepis iza mama gabora inne jak wszystkie ziemniaczane kotletyduszone pieczarkipodsmażona cebulkazgniecione pyry jak na kopytkażółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie )sól,pieprz i "coktolubi" wykonaniewygniatamyobtaczamy w panierce jak kotlety schabowei na olej!do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznanialub na zimno do wooodeczki z korniszonem P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek. przepis niktspecjalny naleśniki z ziemniakami i parówkami.1.10 naleśników na kefirze2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków3.5 parówek4.cebula wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem. przepis iza mama gabora babka ziemniaczana (blacharz) ziemniaki starte jak na placki,jajkopodsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),cebula,sól,pieprz,i coktolubi,kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to wykonanieciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapypiec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka przepis niktspecjalnyPieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.podgotowane ziemniaki w mundurkachmajonezżywy koperekczosnekjogurt naturalnysólkrakersyjajko wykonanie Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w. przepis niktspecjalnyFrytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..1.paczka mrożonych frytek2.1/2 kg kapusty kiszonej3.1/2 kg żeberek4.olej do smażenia5.przyprawa do ziemniaków6.szczypior wykonanie Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków. przepis Zeljka pieczone z piekarnika. wykonanie Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.To takie mało wymagające dania. przepis Wciornastek Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem wykonanieSkładniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostkę pokrojone. Gdy zmiękną miksujemy na krem. W przypadku rosołu można zmiksować razem z pozostałymi warzywami. Zupę doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszkatołową i koniecznie majerankiem. przepis bluszczyk pieczone w kominku. wykonanieW zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. przepis nastka79 zapiekanka węgierska wykonanieZiemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsypujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na co najmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami... przepis madd Proste, treściwe, dobreziemniaki duszone z boczkiem cebulą i żółtym serem wykonanieNa patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.biorę gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze)boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itdNa koniec posypuję to wszystko żółtym seremWwalam do piekarnika na jakąś godzinę, względnie dłużej.gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.Można podawać z ćwikłą.Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 08.10.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli. No to jeszcze przepis na sos poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2009 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli. No to jeszcze przepis na sos poproszę. Czosnkowy sos z mozzarelli Utrzeć 3-4 duże ząbki czosnku z solą w kubku.Zalać i wymieszać z 200ml śmietany 18%.Mozzarellę tą w zalewie wodnej(2 duże kulki lub walce)rozdrobnić widelcem i dodać do naczynia ze śmietaną .Na rozgrzane masło(1 łyżka) wlać połączone składniki.Zagotować.Tak otrzymaną masą polewać kotleciki. p.s jak mi się zważy to moja małża twierdzi ,że za mało soli dałem do śmietany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 przepis Michał i Magda ziemniaczany twaróg 1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)2.do tego twaróg ze śmietaną3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi WykonanieObieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 09.10.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 duszone pieczarki podsmażona cebulka zgniecione pyry jak na kopytka żółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie ) sól,pieprz i "coktolubi" wygniatamy obtaczamy w panierce jak kotlety schabowe i na olej! do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznania lub na zimno do wooodeczki z korniszonem P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.10.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 naleśniki z ziemniakami i parówkami. 1.10 naleśników na kefirze2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków3.5 parówek4.cebula wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.10.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami.. 1.paczka mrożonych frytek2.1/2 kg kapusty kiszonej3.1/2 kg żeberek4.olej do smażenia5.przyprawa do ziemniaków6.szczypior wykonanie Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 13.10.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 a oto róża z ziemniaków http://www.joemonster.org/art/12574/Kartoflane_roze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 13.10.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 babka ziemniaczana (blacharz) ziemniaki starte jak na placki, jajko podsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste), cebula, sól,pieprz,i coktolubi, kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to ciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapy piec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 14.10.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ja bardzo lubię pieczone z piekarnika. Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący. Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być. Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem. Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe. To takie mało wymagające dania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.10.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Hmmmm... a o takich w płynie nikt nie pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.