Wciornastek 15.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Płynne tj. zupa Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem Składniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostke pokrojone. Gdy zmiekna miksujemu na krem. W przpadku rosołu mozna zmiksowac razem z pozostałymi warzywami. Zupe doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszatułową i koniecznie majerankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3621374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.10.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Hmmmm... a o takich w płynie nikt nie pisze... Ciekawe.Jak w Koluszkach mata takie w płynie to dawaj,chętnie umieszczę przepis na liście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3621381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 15.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja podobnie jak Zeljka, ale pieczone w kominku. W zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3622213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 15.10.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja też,ja też Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3622227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 15.10.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja też,ja też Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! No właśnie, sos czosnkowy, trzeba koniecznie wypróbować … Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3622239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Hmmmm... a o takich w płynie nikt nie pisze... Ciekawe.Jak w Koluszkach mata takie w płynie to dawaj,chętnie umieszczę przepis na liście. Toż w każdym Monopolu.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3622605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 16.10.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ja też,ja też Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! No właśnie, sos czosnkowy, trzeba koniecznie wypróbować … Albo masełko ziołowo-czosnkowe, lub wcześniej wspominany gzik, czyli twaróg z cebulką, szczypiorkiem, lub czosnkiem. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3623673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. podgotowane ziemniaki w mundurkachmajonezżywy koperekczosnekjogurt naturalny sólkrakersyjajko wykonanie Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3623857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 16.10.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3623872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł. Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3623911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 16.10.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł. Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę. OK, dzięki, musiałam się upewnić, bo znając mnie na pewno bym coś spierniczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3623967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł. Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę. OK, dzięki, musiałam się upewnić, bo znając mnie na pewno bym coś spierniczyła. Tak naprawdę całego smaku pilnuje dip. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3624239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 16.10.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Już gdzieś pisałam przepis na zapiekankę węgierską, ale tu pasuje, to powtórzę.Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsupujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na conajmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3624312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Kurna jak to mam zrobić by mi się przepisy nie rozjeżdżały.Zapomniałem.Chcialbym je mieć po wpisaniu nowego przez kogoś w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3624343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 20.10.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Juz dawałam w obiadach przepis, ale powtorze, bo dobre Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3634407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.10.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Juz dawałam w obiadach przepis, ale powtorze, bo dobre Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Robilam juz kilka razy to Twoje danie i potwierdzam, ze jest pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3638078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.10.2009 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 ZIEMNIACZANE SZALEŃSTWA - FORUM MURATORA przepis niktspecjalnyKładzione łychą pure ziemniaczane- mięsne 1.1/2 kg pure z ziemniaków2.25 dkg mięsa mielonego od szynki3.jajko4.sól ,pieprz,Vegeta do smaku5.duża starta cebula6.kopista łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie.Zmieszać wszystkie składniki i łyżką wkładać na głęboki rozgrzany tłuszcz nieregularne w kształty kotleciki. Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli. przepis Michał i Magda ziemniaczany twaróg1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)2.do tego twaróg ze śmietaną3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi WykonanieObieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm przepis iza mama gabora inne jak wszystkie ziemniaczane kotletyduszone pieczarkipodsmażona cebulkazgniecione pyry jak na kopytkażółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie )sól,pieprz i "coktolubi" wykonaniewygniatamyobtaczamy w panierce jak kotlety schabowei na olej!do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznanialub na zimno do wooodeczki z korniszonem P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek. przepis niktspecjalny naleśniki z ziemniakami i parówkami.1.10 naleśników na kefirze2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków3.5 parówek4.cebula wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem. przepis iza mama gabora babka ziemniaczana (blacharz) ziemniaki starte jak na placki,jajkopodsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),cebula,sól,pieprz,i coktolubi,kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to wykonanieciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapypiec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka przepis niktspecjalny Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.podgotowane ziemniaki w mundurkachmajonezżywy koperekczosnekjogurt naturalnysólkrakersyjajko wykonanie Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w. przepis niktspecjalny Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..1.paczka mrożonych frytek2.1/2 kg kapusty kiszonej3.1/2 kg żeberek4.olej do smażenia5.przyprawa do ziemniaków6.szczypior wykonanie Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków. przepis Zeljka pieczone z piekarnika. wykonanie Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.To takie mało wymagające dania. przepis Wciornastek Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem wykonanieSkładniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostkę pokrojone. Gdy zmiękną miksujemy na krem. W przypadku rosołu można zmiksować razem z pozostałymi warzywami. Zupę doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszkatołową i koniecznie majerankiem. przepis bluszczyk pieczone w kominku. wykonanieW zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. przepis nastka79 zapiekanka węgierska wykonanieZiemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsypujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na co najmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami... przepis madd Proste, treściwe, dobreziemniaki duszone z boczkiem cebulą i żółtym serem wykonanieNa patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.biorę gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze)boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itdNa koniec posypuję to wszystko żółtym seremWwalam do piekarnika na jakąś godzinę, względnie dłużej.gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.Można podawać z ćwikłą.Pychotka przepis niktspecjalny inne gołąbki z farszem jak na placki ziemniaczane 1.1/2 kg ziemniaków kremowych2.cebula,ząbek czosnku3.jajko4.sól,pieprz5.liście kapusty(tradycyjnie obgotowane)6.łyżka mąki ziemniaczanej wykonanieDo obgotowanych liści wkładać powstały farsz ziemniaczany,(ziemniaki zetrzeć dodać składniki)układać w gęsiarce na liściach kapusty i zapiekać w piekarniku.Czas 1h w temp 180 stc.Podawać z dowolny sosem.Najlepiej smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3638506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 przepis niktspecjalny Sałatka ziemniaczana z polędwicą 1.dwie polędwiczki wieprzowe2.1/2 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków3.majonez4.trzy ogórki kiszone5.olej do smażenia Wykonanie:Na jednym tłuszczu usmażyć w następującej kolejności pokrojone w kostkę:polędwiczki i odstawić do ostygnięcia,ziemniaki i odstawić do ostygnięcia,ogórki i odstawić do ostygnięcia.Ważne w tej sałatce jest sposób odsączania z tłuszczu.Ja po prostu kładę je na ręcznik jedno razowy.Kilka razy potrząsnę i ręcznik chłonie tłuszcz.Dowolną ilością majonezu rozrabiam składniki.Do grylowania w sałatce jest jeszcze podsmażony czosnek i koperek.Podsmażony czosnek nawet w dużej ilości nie emituje zapachu jak ten wyciśnięty w wyciskarce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3652268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Miało nie być zup ale ta jest wyjątkowa. Przepis niktspecjalny Zupa "Dziad" 2 1.1/2 kg ziemniaków 2.jajo 3.1/2 kg mąki pszennej 4.duża cebula 5.łyżka smalcu ze skwarkami 6.woda do wyrobienia ciasta wykonanie: W jednym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.Odstawić.Wyrobić ciasto z jaja,wody i mąki.Rozwałkować jak na makaron tylko 4x grubsze.Kroić na paski i kwadraciki jak na łazanki.W drugim garnku ugotować w lekko osolonej wodzie powstałe kluski.Odcedzić i zahartować zimną wodą.W między-czasie zeszklić cebulkę na tłuszczu ze skwarkami.D garnka z ziemniakami dodać kluski i ze smażoną cebulkę.Doprawić do smaku pieprzem i solą. Jej mutacje w czasie jedzenia: 1.dodać jedną łyżkę koncentratu pomidorowego 2.dodać groszek ptysiowy 3.dodać pokrojonego ogora kiszonego 4.nie zapalać jej śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3652606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 przepis niktspecjalny Pizza ziemniaczana 1. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/131165-ziemniaczane-szale%C5%84stwa/page/2/#findComment-3652920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.