Wciornastek 15.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Płynne tj. zupa Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem Składniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostke pokrojone. Gdy zmiekna miksujemu na krem. W przpadku rosołu mozna zmiksowac razem z pozostałymi warzywami. Zupe doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszatułową i koniecznie majerankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.10.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Hmmmm... a o takich w płynie nikt nie pisze... Ciekawe.Jak w Koluszkach mata takie w płynie to dawaj,chętnie umieszczę przepis na liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 15.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja podobnie jak Zeljka, ale pieczone w kominku. W zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 15.10.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja też,ja też Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 15.10.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja też,ja też Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! No właśnie, sos czosnkowy, trzeba koniecznie wypróbować … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Hmmmm... a o takich w płynie nikt nie pisze... Ciekawe.Jak w Koluszkach mata takie w płynie to dawaj,chętnie umieszczę przepis na liście. Toż w każdym Monopolu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 16.10.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ja też,ja też Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! No właśnie, sos czosnkowy, trzeba koniecznie wypróbować … Albo masełko ziołowo-czosnkowe, lub wcześniej wspominany gzik, czyli twaróg z cebulką, szczypiorkiem, lub czosnkiem. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. podgotowane ziemniaki w mundurkachmajonezżywy koperekczosnekjogurt naturalny sólkrakersyjajko wykonanie Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 16.10.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł. Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 16.10.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł. Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę. OK, dzięki, musiałam się upewnić, bo znając mnie na pewno bym coś spierniczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem. Smażyć delikatnie na oleju. To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku? Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł. Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę. OK, dzięki, musiałam się upewnić, bo znając mnie na pewno bym coś spierniczyła. Tak naprawdę całego smaku pilnuje dip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 16.10.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Już gdzieś pisałam przepis na zapiekankę węgierską, ale tu pasuje, to powtórzę.Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsupujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na conajmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Kurna jak to mam zrobić by mi się przepisy nie rozjeżdżały.Zapomniałem.Chcialbym je mieć po wpisaniu nowego przez kogoś w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 20.10.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Juz dawałam w obiadach przepis, ale powtorze, bo dobre Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.10.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Juz dawałam w obiadach przepis, ale powtorze, bo dobre Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Robilam juz kilka razy to Twoje danie i potwierdzam, ze jest pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.10.2009 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 ZIEMNIACZANE SZALEŃSTWA - FORUM MURATORA przepis niktspecjalnyKładzione łychą pure ziemniaczane- mięsne 1.1/2 kg pure z ziemniaków2.25 dkg mięsa mielonego od szynki3.jajko4.sól ,pieprz,Vegeta do smaku5.duża starta cebula6.kopista łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie.Zmieszać wszystkie składniki i łyżką wkładać na głęboki rozgrzany tłuszcz nieregularne w kształty kotleciki. Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli. przepis Michał i Magda ziemniaczany twaróg1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)2.do tego twaróg ze śmietaną3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi WykonanieObieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm przepis iza mama gabora inne jak wszystkie ziemniaczane kotletyduszone pieczarkipodsmażona cebulkazgniecione pyry jak na kopytkażółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie )sól,pieprz i "coktolubi" wykonaniewygniatamyobtaczamy w panierce jak kotlety schabowei na olej!do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznanialub na zimno do wooodeczki z korniszonem P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek. przepis niktspecjalny naleśniki z ziemniakami i parówkami.1.10 naleśników na kefirze2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków3.5 parówek4.cebula wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem. przepis iza mama gabora babka ziemniaczana (blacharz) ziemniaki starte jak na placki,jajkopodsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),cebula,sól,pieprz,i coktolubi,kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to wykonanieciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapypiec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka przepis niktspecjalny Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.podgotowane ziemniaki w mundurkachmajonezżywy koperekczosnekjogurt naturalnysólkrakersyjajko wykonanie Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w. przepis niktspecjalny Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..1.paczka mrożonych frytek2.1/2 kg kapusty kiszonej3.1/2 kg żeberek4.olej do smażenia5.przyprawa do ziemniaków6.szczypior wykonanie Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków. przepis Zeljka pieczone z piekarnika. wykonanie Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.To takie mało wymagające dania. przepis Wciornastek Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem wykonanieSkładniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostkę pokrojone. Gdy zmiękną miksujemy na krem. W przypadku rosołu można zmiksować razem z pozostałymi warzywami. Zupę doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszkatołową i koniecznie majerankiem. przepis bluszczyk pieczone w kominku. wykonanieW zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. przepis nastka79 zapiekanka węgierska wykonanieZiemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsypujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na co najmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami... przepis madd Proste, treściwe, dobreziemniaki duszone z boczkiem cebulą i żółtym serem wykonanieNa patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.biorę gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze)boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itdNa koniec posypuję to wszystko żółtym seremWwalam do piekarnika na jakąś godzinę, względnie dłużej.gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.Można podawać z ćwikłą.Pychotka przepis niktspecjalny inne gołąbki z farszem jak na placki ziemniaczane 1.1/2 kg ziemniaków kremowych2.cebula,ząbek czosnku3.jajko4.sól,pieprz5.liście kapusty(tradycyjnie obgotowane)6.łyżka mąki ziemniaczanej wykonanieDo obgotowanych liści wkładać powstały farsz ziemniaczany,(ziemniaki zetrzeć dodać składniki)układać w gęsiarce na liściach kapusty i zapiekać w piekarniku.Czas 1h w temp 180 stc.Podawać z dowolny sosem.Najlepiej smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 przepis niktspecjalny Sałatka ziemniaczana z polędwicą 1.dwie polędwiczki wieprzowe2.1/2 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków3.majonez4.trzy ogórki kiszone5.olej do smażenia Wykonanie:Na jednym tłuszczu usmażyć w następującej kolejności pokrojone w kostkę:polędwiczki i odstawić do ostygnięcia,ziemniaki i odstawić do ostygnięcia,ogórki i odstawić do ostygnięcia.Ważne w tej sałatce jest sposób odsączania z tłuszczu.Ja po prostu kładę je na ręcznik jedno razowy.Kilka razy potrząsnę i ręcznik chłonie tłuszcz.Dowolną ilością majonezu rozrabiam składniki.Do grylowania w sałatce jest jeszcze podsmażony czosnek i koperek.Podsmażony czosnek nawet w dużej ilości nie emituje zapachu jak ten wyciśnięty w wyciskarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Miało nie być zup ale ta jest wyjątkowa. Przepis niktspecjalny Zupa "Dziad" 2 1.1/2 kg ziemniaków 2.jajo 3.1/2 kg mąki pszennej 4.duża cebula 5.łyżka smalcu ze skwarkami 6.woda do wyrobienia ciasta wykonanie: W jednym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.Odstawić.Wyrobić ciasto z jaja,wody i mąki.Rozwałkować jak na makaron tylko 4x grubsze.Kroić na paski i kwadraciki jak na łazanki.W drugim garnku ugotować w lekko osolonej wodzie powstałe kluski.Odcedzić i zahartować zimną wodą.W między-czasie zeszklić cebulkę na tłuszczu ze skwarkami.D garnka z ziemniakami dodać kluski i ze smażoną cebulkę.Doprawić do smaku pieprzem i solą. Jej mutacje w czasie jedzenia: 1.dodać jedną łyżkę koncentratu pomidorowego 2.dodać groszek ptysiowy 3.dodać pokrojonego ogora kiszonego 4.nie zapalać jej śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 przepis niktspecjalny Pizza ziemniaczana 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.