Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemniaczane szaleństwa


niktspecjalny

Recommended Posts

Płynne tj. zupa :wink:

 

Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem

 

Składniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostke pokrojone. Gdy zmiekna miksujemu na krem. W przpadku rosołu mozna zmiksowac razem z pozostałymi warzywami. Zupe doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszatułową i koniecznie majerankiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja podobnie jak Zeljka, ale pieczone w kominku.

W zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też,ja też :D Moje ziemniaki pieką się pozawijane w folię i podziurawine widelcem.Leżą sobie w żarze a na nie czeka masło i sos czosnkowo- jogurtowy.Mniam! :D

:-)

No właśnie, sos czosnkowy, trzeba koniecznie wypróbować …

 

Albo masełko ziołowo-czosnkowe, lub wcześniej wspominany gzik, czyli twaróg z cebulką, szczypiorkiem, lub czosnkiem. Pychotka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.

 

podgotowane ziemniaki w mundurkach

majonez

żywy koperek

czosnek

jogurt naturalny

sól

krakersy

jajko

 

wykonanie

 

Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.

Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.

Smażyć delikatnie na oleju.

 

To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku?

 

Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł.

Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.

Smażyć delikatnie na oleju.

 

To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku?

 

Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł.

Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę.

 

OK, dzięki, musiałam się upewnić, bo znając mnie na pewno bym coś spierniczyła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.

Smażyć delikatnie na oleju.

 

To smażymy (w głębokim tłuszczu?), czy pieczemy w piekarniku?

 

Układam je na blasze posmarowanej olejem i piekę w nagrzanym piekarniku.Nigdzie nie napisałem ,że na głębokim oleju.Krakersy smażone na głębokim oleju by się spaliły a ziemniak przecież jest tylko podgotowany by sie nie rozpadł.

Za przejęzyczenie przepraszam smażę -piekę.

 

OK, dzięki, musiałam się upewnić, bo znając mnie na pewno bym coś spierniczyła.

 

Tak naprawdę całego smaku pilnuje dip. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już gdzieś pisałam przepis na zapiekankę węgierską, ale tu pasuje, to powtórzę.

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsupujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na conajmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)

Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz dawałam w obiadach przepis, ale powtorze, bo dobre

 

 

Proste, treściwe, dobre

Proszę Państwa

Ziemnaki duszone

Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.

biore gar i nakładam warstwami

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulką

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulka itd, itd

Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem

Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej.

gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.

Można podawać z ćwikłą.

Pychotka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz dawałam w obiadach przepis, ale powtorze, bo dobre

 

 

Proste, treściwe, dobre

Proszę Państwa

Ziemnaki duszone

Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.

biore gar i nakładam warstwami

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulką

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulka itd, itd

Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem

Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej.

gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.

Można podawać z ćwikłą.

Pychotka

 

Robilam juz kilka razy to Twoje danie i potwierdzam, ze jest pycha!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZIEMNIACZANE SZALEŃSTWA - FORUM MURATORA

 

 

przepis niktspecjalny

Kładzione łychą pure ziemniaczane- mięsne

 

1.1/2 kg pure z ziemniaków

2.25 dkg mięsa mielonego od szynki

3.jajko

4.sól ,pieprz,Vegeta do smaku

5.duża starta cebula

6.kopista łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie.

Zmieszać wszystkie składniki i łyżką wkładać na głęboki rozgrzany tłuszcz nieregularne w kształty kotleciki.

 

Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli.

 

przepis Michał i Magda

 

ziemniaczany twaróg

1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)

2.do tego twaróg ze śmietaną

3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi

 

Wykonanie

Obieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm

 

 

przepis iza mama gabora

 

inne jak wszystkie ziemniaczane kotlety

duszone pieczarki

podsmażona cebulka

zgniecione pyry jak na kopytka

żółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie )

sól,pieprz i "coktolubi"

 

wykonanie

wygniatamy

obtaczamy w panierce jak kotlety schabowe

i na olej!

do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznania

lub na zimno do wooodeczki z korniszonem

 

P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek.

 

przepis niktspecjalny

 

naleśniki z ziemniakami i parówkami.

1.10 naleśników na kefirze

2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków

3.5 parówek

4.cebula

 

wykonanie

 

Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem.

 

 

przepis iza mama gabora

 

babka ziemniaczana (blacharz)

 

ziemniaki starte jak na placki,

jajko

podsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),

cebula,

sól,pieprz,i coktolubi,

kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to

 

wykonanie

ciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapy

piec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka

 

Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka

 

przepis niktspecjalny

 

Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.

podgotowane ziemniaki w mundurkach

majonez

żywy koperek

czosnek

jogurt naturalny

sól

krakersy

jajko

 

wykonanie

 

Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.

Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w.

 

przepis niktspecjalny

 

Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..

1.paczka mrożonych frytek

2.1/2 kg kapusty kiszonej

3.1/2 kg żeberek

4.olej do smażenia

5.przyprawa do ziemniaków

6.szczypior

 

wykonanie

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków.

 

przepis Zeljka

 

pieczone z piekarnika.

 

wykonanie

Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.

Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.

Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.

Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.

Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.

Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.

To takie mało wymagające dania.

 

 

przepis Wciornastek

 

Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem

 

wykonanie

Składniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostkę pokrojone. Gdy zmiękną miksujemy na krem. W przypadku rosołu można zmiksować razem z pozostałymi warzywami. Zupę doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszkatołową i koniecznie majerankiem.

 

 

przepis bluszczyk

 

pieczone w kominku.

 

wykonanie

W zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty …..

 

 

przepis nastka79

 

zapiekanka węgierska

 

wykonanie

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsypujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na co najmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)

Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami...

 

 

przepis madd

 

Proste, treściwe, dobre

ziemniaki duszone z boczkiem cebulą i żółtym serem

 

 

wykonanie

Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.

biorę gar i nakładam warstwami

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulką

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulka itd, itd

Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem

Wwalam do piekarnika na jakąś godzinę, względnie dłużej.

gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.

Można podawać z ćwikłą.

Pychotka

 

 

przepis niktspecjalny

 

inne gołąbki z farszem jak na placki ziemniaczane

 

1.1/2 kg ziemniaków kremowych

2.cebula,ząbek czosnku

3.jajko

4.sól,pieprz

5.liście kapusty(tradycyjnie obgotowane)

6.łyżka mąki ziemniaczanej

 

wykonanie

Do obgotowanych liści wkładać powstały farsz ziemniaczany,(ziemniaki zetrzeć dodać składniki)układać w gęsiarce na liściach kapusty i zapiekać w piekarniku.Czas 1h w temp 180 stc.

Podawać z dowolny sosem.Najlepiej smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na oleju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis niktspecjalny

 

Sałatka ziemniaczana z polędwicą

 

1.dwie polędwiczki wieprzowe

2.1/2 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków

3.majonez

4.trzy ogórki kiszone

5.olej do smażenia

 

Wykonanie:

Na jednym tłuszczu usmażyć w następującej kolejności pokrojone w kostkę:

polędwiczki i odstawić do ostygnięcia,ziemniaki i odstawić do ostygnięcia,ogórki i odstawić do ostygnięcia.Ważne w tej sałatce jest sposób odsączania z tłuszczu.Ja po prostu kładę je na ręcznik jedno razowy.Kilka razy potrząsnę i ręcznik chłonie tłuszcz.Dowolną ilością majonezu rozrabiam składniki.

Do grylowania w sałatce jest jeszcze podsmażony czosnek i koperek.Podsmażony czosnek nawet w dużej ilości nie emituje zapachu jak ten wyciśnięty w wyciskarce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało nie być zup ale ta jest wyjątkowa.

 

 

Przepis niktspecjalny

 

Zupa "Dziad" 2

 

1.1/2 kg ziemniaków

2.jajo

3.1/2 kg mąki pszennej

4.duża cebula

5.łyżka smalcu ze skwarkami

6.woda do wyrobienia ciasta :D :wink:

 

wykonanie:

W jednym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.Odstawić.Wyrobić ciasto z jaja,wody i mąki.Rozwałkować jak na makaron tylko 4x grubsze.Kroić na paski i kwadraciki jak na łazanki.W drugim garnku ugotować w lekko osolonej wodzie powstałe kluski.Odcedzić i zahartować zimną wodą.W między-czasie zeszklić cebulkę na tłuszczu ze skwarkami.D garnka z ziemniakami dodać kluski i ze smażoną cebulkę.Doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

Jej mutacje w czasie jedzenia:

1.dodać jedną łyżkę koncentratu pomidorowego

2.dodać groszek ptysiowy

3.dodać pokrojonego ogora kiszonego

4.nie zapalać jej śmietaną

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...