iwomalinka 03.11.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ja jako rodowita poznańska pyra uwielbiam je pod każdą postacią. Z niecierpliwością czekam na Wasze przepisy. Póki co mój numer jeden: pyry z gzikiem, mogę jeść na okrągło i w każdej ilości Ja też bardzo lubię to danie i robię je dokładnie tak samo jak Ty Magdo , a gziczek podaję jeszcze do tradycyjnych placków ziemniaczanych(małż i syn lubią na ostro , córki na słodko czyli z cukrem i śmietaną) ,polecam pychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.11.2009 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Hmmmm... a o takich w płynie nikt nie pisze... Ciekawe.Jak w Koluszkach mata takie w płynie to dawaj,chętnie umieszczę przepis na liście. Toż w każdym Monopolu.... Monopol - pójście na łatwiznę zacier 17% 3,5 kg ziemniaków 7,5 l wody 5 pomarańczy 3 cytryny 120 g imbiru 2,8 kg cukru 4 g pożywki Oczyszczone ziemniaki gotować w skórce, aż rozmiękną i przecedzić. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny i gotować przez 15 min. Po ochłodzeniu przecedzić dodać zaczyn drożdżowy i po kilku dniach dodać 1/3 przepisanego cukru rozpuszczonego w wodzie; resztę cukru dodać po 2-3 dniach. Następnie: http://img257.imageshack.us/img257/1952/szmg8.jpg receptura nie sprawdzona...jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.11.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Alem się ucha chał. Tylko potem jak umieścić go w książce z przepisami.Toż to tyż ziemniaczane szaleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 04.11.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ziemniaki zapiekane ( jako dodatek do mięsa) Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie.(Mają być twardawe)Zlać wodę, wysypać ziemniaki na blaszkę do pieczenia ciasta. Obsypać bazylią, kostką knora: cebulka smarzona, czosnek i co kto lubi. Na koniec skropić wszystko oliwą z oliwek.Opiekać w piekarniku do miękkości ziemniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.11.2009 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 ZIEMNIACZANE SZALEŃSTWA - FORUM MURATORA przepis niktspecjalnyKładzione łychą pure ziemniaczane- mięsne 1.1/2 kg pure z ziemniaków2.25 dkg mięsa mielonego od szynki3.jajko4.sól ,pieprz,Vegeta do smaku5.duża starta cebula6.kopista łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie.Zmieszać wszystkie składniki i łyżką wkładać na głęboki rozgrzany tłuszcz nieregularne w kształty kotleciki. Podawać z czosnkowym sosem z mozzarelli. przepis Michał i Magda ziemniaczany twaróg1.Ziemniaki gotowane w mundurkach (czyt. w łupinkach)2.do tego twaróg ze śmietaną3.cebulką, szczypiorkiem, lub z czym kto lubi WykonanieObieramy ziemniaczki, do tego masełko i twaróg mniaaaaaaammmm przepis iza mama gabora inne jak wszystkie ziemniaczane kotletyduszone pieczarkipodsmażona cebulkazgniecione pyry jak na kopytkażółtko(ale niekoniecznie-zależy jak się masa trzymie )sól,pieprz i "coktolubi" wykonaniewygniatamyobtaczamy w panierce jak kotlety schabowei na olej!do tego sos grzybowy lub śmietanowy i surówa wedle uznanialub na zimno do wooodeczki z korniszonem P.S.Można robić wariacje tego przepisu dodając np.ugotowane,rozgniecione jaja na twardo zamiast pieczarek. przepis niktspecjalny naleśniki z ziemniakami i parówkami.1.10 naleśników na kefirze2.1/2 kg ugotowanych ziemniaków3.5 parówek4.cebula wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiksować z parówkami .Dodać podsmażoną cebulę.Tak otrzymaną masą smarować naleśniki.Podawać z dowolnym sosem. przepis iza mama gabora babka ziemniaczana (blacharz) ziemniaki starte jak na placki,jajkopodsmażony boczek,kiełbasa (byle tłuste),cebula,sól,pieprz,i coktolubi,kasza manna do zagęszczenia (niektórzy dodają mąkę,wtedy blacharz jest bardziej ścisły)-można dodać to i to wykonanieciacho ma mieć konsystencję dość gęstej ciapypiec w dobrze nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje skórka Dobre na ciepło ze śmietaną lub na zimno ze szklaną mleka przepis niktspecjalny Pieczony ziemniak na ostro w piekarniku z dipem.podgotowane ziemniaki w mundurkachmajonezżywy koperekczosnekjogurt naturalnysólkrakersyjajko wykonanie Podgotować ziemniaki.Pokroić w ćwiartki.Mocno posypać papryką ostrą.Moczyć w rozbitym jaju i zrobionej panierce z krakersów.Piec delikatnie na oleju w rozgrzanym piekarniku.Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym ze składników j/w. przepis niktspecjalny Frytkowa zapiekanka z kapustą kiszoną i żeberkami..1.paczka mrożonych frytek2.1/2 kg kapusty kiszonej3.1/2 kg żeberek4.olej do smażenia5.przyprawa do ziemniaków6.szczypior wykonanie Na rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka.Wyjąć i na ten tłuszcz włożyć kapustę i posypać szczypiorkiem.Kapustę smażyć aż delikatnie zmięknie i zbrązowieje.Włożyć żeberka i dusić pod przykryciem aż żeberka odejdą od kości.Wyjąć kości i przekładać usmażonymi frytkami i kapustą.Całość zapiec.Bez żadnych serów itp.Użyć wspomnianej przyprawy do ziemniaków. przepis Zeljka pieczone z piekarnika. wykonanie Cale ziemniaki wyszorować, przeciąć na pól, włożyć na wysmarowana oliwa z oliwek blachę, dodać trochę rozmarynu, posolić i piec.Jak już trochę zmiękną to dodać plastry, takie z pół cm grube boczku, albo jakieś kiełbaski, i piec aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący.Sałatka ziemniaczana, bardzo prosta jak ktoś lubi.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Można dodać ugotowane na twardo jajko, pokrojone na plastry, ale nie musi być.Jeśli jest jajko doprawić gęstą śmietaną lub majonezem pomieszaną z musztarda (dużo śmietany mało musztardy), szczypiorkiem, trochę cebulki, solą i pieprzem.Jeśli nie ma jajka, doprawić octem, trochę cebulki, szczypiorkiem solą i pieprzem.Musi trochę postać aby nabrać smaku. Aha zamiast szczypiorku daje tez młodą cebulkę, całość zielone i białe.To takie mało wymagające dania. przepis Wciornastek Ślepe ryby z merdyrdą tj. zupa ziemniaczana z majerankiem wykonanieSkładniki zasadniczo jak na rosół. Potrzebny jest nam zasadniczo jakiś bulin. Do tego bulionu dodajemy ziemniaki w kostkę pokrojone. Gdy zmiękną miksujemy na krem. W przypadku rosołu można zmiksować razem z pozostałymi warzywami. Zupę doprawiamy sola, pieprzem, gałka muszkatołową i koniecznie majerankiem. przepis bluszczyk pieczone w kominku. wykonanieW zależności od wielkości kominka przygotować kilka sztuk ziemniaków (do mojego wchodzi ok. 6-7 sztuk). Ziemniaki myjemy i układamy pomiędzy szybą a ogranicznikiem paleniska. Na bieżąco kontrolujemy proces pieczenia. Ten sposób pieczenia zazwyczaj zapewnia, że nie są zwęglone i mają delikatnie przypalona skórkę. Reszta, czyli konsumpcja według upodobania. Ja lubię solone z odrobina masła. Przekrojonego ziemniaka konsumuje przy użyciu łyżeczki do herbaty ….. przepis nastka79 zapiekanka węgierska wykonanieZiemniaki podgotowujemy w mundurkach. Jajka gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Jajka tak samo. Salami (najlepiej mocno paprykowe i dosyć pikantne) na plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, obsypujemy ją solą pieprzem i solidnie słodką papryką, warstwę jajek, znów te same przyprawy, warstwę salami, na salami nie dajemy przypraw. I tak kontynuujemy, aż nam się skończą składniki. Wierzchnia warstwa powinna być z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, po ok. pół godzinie pieczenia nakładamy na ziemniaki śmietanę i rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem do piekarnika jeszcze na co najmniej pół godziny. (najlepiej jak śmietana ładnie się zapiecze)Podajemy samo lub z sałatą z warzywkami... przepis madd Proste, treściwe, dobreziemniaki duszone z boczkiem cebulą i żółtym serem wykonanieNa patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.biorę gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze)boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itdNa koniec posypuję to wszystko żółtym seremWwalam do piekarnika na jakąś godzinę, względnie dłużej.gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące.Można podawać z ćwikłą.Pychotka przepis niktspecjalny inne gołąbki z farszem jak na placki ziemniaczane 1.1/2 kg ziemniaków kremowych2.cebula,ząbek czosnku3.jajko4.sól,pieprz5.liście kapusty(tradycyjnie obgotowane)6.łyżka mąki ziemniaczanej wykonanieDo obgotowanych liści wkładać powstały farsz ziemniaczany,(ziemniaki zetrzeć dodać składniki)układać w gęsiarce na liściach kapusty i zapiekać w piekarniku.Czas 1h w temp 180 stc.Podawać z dowolny sosem.Najlepiej smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na oleju. przepis daszaA Ziemniaki zapiekane ( jako dodatek do mięsa) wykonanie Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie.(Mają być twardawe)Zlać wodę, wysypać ziemniaki na blaszkę do pieczenia ciasta. Obsypać bazylią, kostką knora: cebulka smażona, czosnek i co kto lubi. Na koniec skropić wszystko oliwą z oliwek.Opiekać w piekarniku do miękkości ziemniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.