Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie grzejników

_PiotR_

Recommended Posts

Spore?

1- Grzejnik nie może "leżeć" na ziemii

2- widzę, że rurki wystaja z podłogi? A nie lepiej ze ściany?

3- na pierwszym zdjęciu masz moduł przyłączeniowy-odcinający, prosty, a na drugim podłączenie "na pałę" - na pewno tak ma zostać?

Ad1. dlaczego?

Ad2. jestes kolejna osoba ktora zwraca na to uwage.. niestety jest tak a nie inaczej juz na to nieporadze :(.. dodatowo niektore są zamienione miejscami..(zasilanie-powrot) i bede musial troche sie nagimnastykowac i je powiginac jakos fajnie...

Ad3. no wlasnie pytanie bylo czy musi byc jak na ZDJ1 czy moze byc jak na 2?? czym to grozi, alo jakie negatywne sa tego aspekty?!

Spore?

3- na pierwszym zdjęciu masz moduł przyłączeniowy-odcinający, prosty, a na drugim podłączenie "na pałę" - na pewno tak ma zostać?

Ad1. dlaczego?

on dołem wciaga chgłodniejsze powietrze a górą je wyrzuca, jak "usiądzie" na ziemii to nie będzie prawidłowo grzał - odstęp ok.10-15 cm.

Ad2. jestes kolejna osoba ktora zwraca na to uwage.. niestety jest tak a nie inaczej juz na to nieporadze :(.. dodatowo niektore są zamienione miejscami..(zasilanie-powrot) i bede musial troche sie nagimnastykowac i je powiginac jakos fajnie...

Są podłączenia krzyżowe. a swoja drogą rurki można podkuć i powyginać w posadzce.

Ad3. no wlasnie pytanie bylo czy musi byc jak na ZDJ1 czy moze byc jak na 2?? czym to grozi, alo jakie negatywne sa tego aspekty?!

Demontaż jednego grzejnika bez zaworów(np do malowania ściany) oznacza spuszczanie wody z całej instalacji.

Spore?

Ad1. dlaczego?

on dołem wciaga chgłodniejsze powietrze a górą je wyrzuca, jak "usiądzie" na ziemii to nie będzie prawidłowo grzał - odstęp ok.10-15 cm.

Są podłączenia krzyżowe. a swoja drogą rurki można podkuć i powyginać w posadzce.

Demontaż jednego grzejnika bez zaworów(np do malowania ściany) oznacza spuszczanie wody z całej instalacji.

Ad1. z tym pierwszym Cie nie zrozumialem.. bo myslalem ze nie moze lezec teraz na podlodze :D.. no ale przy okazji sie czegos nowego dowiedzialem

Ad2. o krzyzakach wiem... tylko ze to znowu koszt.. ok 70 zl chyba tylko HERTZ to robi

Ad3. odnosnie malowania za grzejnikiem to myslalem odnosnie wypiecia grzejnika z tych jego łapek.. czyli dół trzyma a gorne łapki wypinam i trzymam przy ekkim skosie i maluje :)

mam pytanie... przed zima chcialbym uruchomic dół, natomiast w zimie skonczyc górę... Wiąże sie z tym to, ze grzejniki na górze będą wyłączone.. i mam pytanie, czy duzym problemem jest późniejsze dołączenie tych grzejników.. tzn. uzupełnienie brakującej wody itp??? układ otwarty..

mam pytanie... przed zima chcialbym uruchomic dół, natomiast w zimie skonczyc górę... Wiąże sie z tym to, ze grzejniki na górze będą wyłączone.. i mam pytanie, czy duzym problemem jest późniejsze dołączenie tych grzejników.. tzn. uzupełnienie brakującej wody itp??? układ otwarty..

Problemu nie powinno być. Zależy jednak jak chcesz odciąć górę. Uważam jednak, że lepiej wodą napełnić cały układ i po prostu górne grzejniki zakręcić. Są naprawdę bardzo małe sznase, że na piętrze będzie ujemna temperatura w czasie zimy i zyskujesz możliwość podgrzania pomieszczeń w czasie wykańczania (jeśli zajdzie taka potrzeba).

Oczywiście jeśli tych grzejniku jeszcze tam nie ma to koncepcja odpada.

no wlasnie chodzi o to, ze tych grzejnikow nie moge podlaczyc bo gore bede dopiero obrabial plytami GK :)...

w jaki sposob pozniej sie uzupelnia poziom?

W taki sam jak w tych na dole (czyli zależy, jak to masz rozwiązane u siebie).

hmm... nie chwytam

tzn chodzi mi o to, ze jak poziej podlacze grzejniki na gorze to spadnie mi i to znacznie cisnienie... z niedoboru wody.. i teraz jak bede mial ten brak uzupełnic?

no wlasnie chodzi o to, ze tych grzejnikow nie moge podlaczyc bo gore bede dopiero obrabial plytami GK :)...

w jaki sposob pozniej sie uzupelnia poziom?

W taki sam jak w tych na dole (czyli zależy, jak to masz rozwiązane u siebie).

hmm... nie chwytam

tzn chodzi mi o to, ze jak poziej podlacze grzejniki na gorze to spadnie mi i to znacznie cisnienie... z niedoboru wody.. i teraz jak bede mial ten brak uzupełnic?

A jak to masz rozwiązane w swoim układzie? Ja mam prosty zawór wpięty między instalacją wodociągową, a instalacją CO. Różnica jest taka, że mam układ otwarty (bo piszesz, że masz ciśnienie, czyli układ z naczyniem przeponowym). Ale i w układzie zamkniętym jakoś to musi być rozwiązane. Nieprawdaż? Sprawdź jak masz u siebie i odpowiedź sama się nasunie.

układ mam otwarty.. no ale w otwrtym tez jakies cisnienie jest... takie jakie daje woda ze slupa ze zbiornika wyrownawczego.. i chyba tam sie uzupelnia niedobor co?

Już nie wiem jak mam napisać. Uzupełnia się tam, gdzie jest stworzona taka możliwość. W układzie otwartym dochodzi jeszcze możliwość uzupełnienia poprzez rurę przelewową z naczynia wzbiorczego.

Jeśli uzupełnianie jest tak jak u mnie to nie ma najmniejszego znaczenia, gdzie to wejście będzie zrobione.