Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie grzejników

_PiotR_

Recommended Posts

nie no chodzilo mi o to wlasnie czy mozna do tego naczynia przepompowego...

dzieki za informacje.

u mnie instalacji jeszce nie ma, ale tak na niedaleką przyszlosc się pytam :)

Mój błąd. Nie z naczunia "przeponowego" (ani tym bardziej przepompowego :D ), tylko już się poprawiłem - wzbiorczego.

Jeśli układ dopiero planujesz to zapomnij o takim rozwiązaniu i zrób połączenie z wodą bieżącą.

U mnie, przy układzie zamkniętym układ napełnia się zaworem napełniającym (mydło mydlane, ale jak to inaczej nazwać? ;)) z wbudowanym reduktorem - jak brakuje mu ciśnienia, to sam sobie dobija wody ile potrzeba ;)

Przy układach otwartych to albo zawór ręczny gdzieś w okolicy naczynia przelewowego (aby łatwo kontrolować poziom), albo latanie z wiaderkami od najbliższego punktu czerpalnego do naczynia przelewowego (jedyne miejsce, gdzie ręcznie można dolewać wodę do układu) :>

Najlepiej, to lej taką ze źródła krynicznego w Lourdes :lol:

Chopie, bier wiadro, podstaw pod kran z zimną wodą, napełnij, przetransportuj do miejsca zainstalowania zbiornika przelewowego i wlej tę wodę do tegoż naczynia ;) Jak masz zawora (skonsultuj się z hydraulikiem, który Ci tę instalację montował - na pewno będzie wiedział, poza tym chyba tylko kiep nie robi takiego zaworu per default), to odkręć, poczekaj aż się napełni (albo patrząc na manometr, na którym możesz sobie zaznaczyć ciśnienie zimnej wody przy poziomie optymalnym, albo patrząc w naczynie przelewowe) i zakręć.

:lol:

Najlepiej, to lej taką ze źródła krynicznego w Lourdes :lol:

Chopie, bier wiadro, podstaw pod kran z zimną wodą, napełnij, przetransportuj do miejsca zainstalowania zbiornika przelewowego i wlej tę wodę do tegoż naczynia ;) Jak masz zawora (skonsultuj się z hydraulikiem, który Ci tę instalację montował - na pewno będzie wiedział, poza tym chyba tylko kiep nie robi takiego zaworu per default), to odkręć, poczekaj aż się napełni (albo patrząc na manometr, na którym możesz sobie zaznaczyć ciśnienie zimnej wody przy poziomie optymalnym, albo patrząc w naczynie przelewowe) i zakręć.

:lol:

Miałeś na myśli, żeby ktoś koledze taki zawór przewidział w instalacji. Co do wody to ma być mokra. :D

Czemu "żeby ktoś przewidział"? On już tę instalację ma, więc powinien sprawdzić, co tak na prawdę ma ;)

A woda powinna zawierać jak najwięcej H2O w sobie, a jak najmniej związków mineralnych, zwłaszcza tych z zawartością Fe, Zn, Ca, itp :lol:

Kilka postów wcześniej napisał "u mnie instalacji jeszce nie ma, ale tak na niedaleką przyszlosc się pytam" :D

• 3 weeks później...

Chodzi Ci o zarobienie PEX-a w złączu grzejnikowym? Nie, nic nie musisz dodatkowo uszczelniać - wystarczy złożyć do kupy w odpowiedniej kolejności i skręcić dość mocno (ale bez przesady, bo zerwiesz gwint ;)). Ważne jest, aby PEX był równo ucięty i skalibrowany, bo inaczej będziesz miał problem z wciśnięciem do niego stożka.

Taka praktyczna uwaga - jak montujesz grzejnik, to zamontuj go tak, aby był pod lekkim skosem (a konkretnie, to aby odpowietrznik był nieco wyżej, niż przeciwległy koniec). Będziesz miał łatwiejszą robotę z odpowietrzaniem ;)

Kalibracja to inaczej odpowiednie zaokrąglenie i lekkie rozciągnięcie końcówki PEX-a. Są do tego specjalne narzędzia zwące się, a jakże, kalibratorami :lol: Takie gwiazdki z różnej wielkości końcówkami, które wpychasz w PEXa w zależności od tego, jakiej grubości PEXa masz (zwykle to ok 1/2", czyli 16mm).

Wygląda mniej więcej tak:

http://lh5.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SvFZ-fXqezI/AAAAAAAACOY/6hZYNnZz_VM/774068847.jpeg

Kalibracja to inaczej odpowiednie zaokrąglenie i lekkie rozciągnięcie końcówki PEX-a. Są do tego specjalne narzędzia zwące się, a jakże, kalibratorami :lol: Takie gwiazdki z różnej wielkości końcówkami, które wpychasz w PEXa w zależności od tego, jakiej grubości PEXa masz (zwykle to ok 1/2", czyli 16mm).

Wygląda mniej więcej tak:

http://lh5.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SvFZ-fXqezI/AAAAAAAACOY/6hZYNnZz_VM/774068847.jpeg

no takie cosik podobne.. tylko z nozykami to ja mam :).. tak podejrzewalem ze o to chodzi...

piterazim: z reguły i owszem, ale są odstępstwa ;) Nigdy nie wiesz, co za hydra robił instalację i o czym miał świadomość (czy też nie daj Bóg, w jakim stanie świadomości był, jak robił :lol: ).

no tak - co do swojego majstra to jestem na 100% pewien, że byłem trzeźwy - podczas pracy nigdy nie piję :)