jonna 30.12.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Zgadza się Iwonko jest prosty i ponadczasowy dlatego go wybraliśmy i dostosowaliśmy do naszych potrzeb (wybieraliśmy pó łroku)Dach jest prostyi .I w miarę upływu czasu coraz bardziej się nam podoba. W rysunkach projektu nie są zachowane idealnie wymiary,w istocie jest on bardzo zgrabny .Może uda mi się wstawić schematy po południu. Wczoraj kupiliśmy drzewo w lesie na krokwie . Ha już się zaczeło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonasMOK 30.12.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witaj Joasiu cieszę się, że jesteś aktywna bo mam taki zapał . Teraz też jesteśmy na etapie papierkowej roboty , wszędzie wnioski poskładane a jak przyjdą decyzje to składamy o pozwolenie na budowę i już wtedy tylko 65 dni i do dzieła. Czy Joasiu też masz takie odczucie jak Kamila, zresztą i mi też takie coś przez głowę przeszło , że wiatrołap i korytarz jest trochę wąski? ale z kolei jak dokonamyzmiany poszerzając budynek to zapewne będzie taka rowolucja kosztowała w projekcie parę tysięcy bo to już zmiana dachu i sama jeszcze nie wiem czego wszystkie sformułowania są takie skąplikowane. Chyba, że Kamilce chodziło o ścianki działowe. Widziałam tam na zdjęciach u Kamili, że z wiatrołapu po lewej stronie są drzwi? nie ma spiżarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonna 30.12.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Może, powiększyła sobie kuchnię kosztem spiżarki? Też mam wrażenie że jest mało miejsca ale wiatrołap tylko do przejścia,odizolowania żeby nie wiało,mieści się szafa ,są projekty że wogóle nie ma wiatrołapu.Ja robię otwartą przestrzeń do salonu i kuchni bez drzwi optycznie powiększy to pomieszczenie-mam nadzieję. Górną część schodów zamykamy ścianą i robimy podwójne weście do garażu(spaliny) z korytarzykiem i zejście do piwnicy mam nadzieję że nie będzie klaustrofobi. Na początku też chsieliśmy poszerzyć dom ale nie pamiętam dlaczego zrezygnowaliśmy.Wyciągneliśmy lukarnę od ogrodu i to się nam spodobało bo salon ważniejszy(46m2) Naprawdę nie wiem co Ci doradzić, ale jestem przekonana,że teraz musisz wiedzieć co chcesz bo potem w trakcie budowy nie będzie czasu. Od września analizujemy różne zmiany nadal mam wątpliwości ale już coraz mniej.Koszty zmiany dachu to może być ok.5tyś na samym etapie projektu ale dom stawia się na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmelia 30.12.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam Koleżanki ( Koledzy są mniej aktywni ), przepraszam za przerwę w "nadawaniu", ale zmogła mnie grypa i nie miałam siły nawet komputera uruchomić. Co do wizyty, Iwonko, to wszystko nadal aktualne, tylko może na weekend się umówimy, np. na niedzielę? do tego czasu myślę, że się wystarczająco wykuruję. Co do okien na parterze, to wszystkie są wymiarami równe projektowi, tylko na etapie, na którym robione były zdjęcia, otwory jeszcze nie były wykończone, nieco później podmurowaliśmy je troche, zdaje się, że na wysokość jednej cegły, ale nie pamiętam dokładnie. Ze spiżarni nie zrezygnowałam, ale jest pomniejszona ( tak na oko stawialiśmy ściankę, żeby było miejsce i wszystko było w zasięgu ręki) na korzyść kuchni. Między spiżarnią a wnęką na szafę planujemy ściankę regipsową, więc to później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmelia 30.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Joasiu, rzeczywiście jak będzie z kominkiem, to się okaże jak wyjdzie nam ten kominek, bo na żaden duży i rozbudowany raczej nie ma tam miejsca. My planujemy prosty i w miarę płaski (schowany w ścianę). Co do kuchni połączonej z salonem, to chyba sprawa bardzo indywidualna, ale mamy doświadczenia zarówno z kuchnią otwartą jak i oddzielną i akurat u nas zwycięża idea tej drugiej. Wszelkie zapachy( czasem niemiłe jak się cosik nie uda:)), dźwięki uruchomionej zmywarki czy chowanych talerzy i garnków są wtedy zredukowane i nie przeszkadzają innym domownikom, nie mówiąc już o imprezach, przy których zamykasz drzwi i zostawiasz cały bałagan po przygotowaniach za sobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonna 30.12.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witaj Kamila,muszę przemyśleć sprawę kuchni ,cenne uwagi.Ponoć jak jest rekuparator to zpachów nie ma. Ale kuchenne odgłosy mogą przeszkadzać.Więc robisz przejście korytarzem i ściankę od kominka ciągniesz do okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonasMOK 30.12.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Kamilko bardzo się cieszę, że się odezwałaś ja jestem już ubrana na niedzielę haha i czekam /to taki mały żarcik/ daj tylko znać na którą godzinkę nastawiamy nawigację i jesteśmy. Jesteśmy dyspozycyjni ale super by było jakoś około południa ale to tylko tak my się dostosujemy. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Telefon masz to wyślij sms na którą mamy się wstawić. Jeszcze nie wiem dokładnie o czym Joasiu piszesz bo widzę , że jesteś na etapie mysleniowym dalej ale ja to nadrobię i też będę deptać Ci po piętach hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonna 30.12.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Fajnie, że możecie się spotkać,mi pozostaje wyobraźnia.Dobrze że chociąż są zdjęcia to naprawdę dużo.Z Lulina za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmelia 30.12.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Joasiu, przejście z kuchni do salonu będzie, ale najprawdopodobniej z drzwiami przesuwnymi lub składanymi, także takiego całkowitego oddzielenia nie będzie, ale maksymalna redukcja kontaktu. Mam nadzieję, że to się sprawdzi :)W razie potrzeby, mogę wysłać jeszcze jakieś konkretne zdjęcia, jeśli potrzebujesz. Iwonko - będziemy w kontakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonna 31.12.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku,żeby nasze Dżiny wrosły z ziemii na piękne domy Kamilko,życzę szybkiego i bezproblemowego wykończenia. A w przyszłości, żeby nam się magicznie mieszkało w Dżinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonasMOK 01.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Witam wszystkich Joasiu już wiem co to jest rekuperator - ale się robię inteligentna hihi - no co pierwszy raz buduję domek a wcześniej do niczego nie było mi to coś potrzbne . Czy wiesz już Joasiu jakie są koszty założenia czegoś takiego - rozumiem, że projekt jest chyba potrzebny bo ma to związek z rozprowadzeniem po całym domku (tak myslę a jak co popraw mnie) Ponadto Joasiu napisałaś "...Ja robię otwartą przestrzeń do salonu i kuchni bez drzwi optycznie powiększy to pomieszczenie-mam nadzieję. Górną część schodów zamykamy ścianą i robimy podwójne weście do garażu(spaliny) z korytarzykiem i zejście do piwnicy mam nadzieję że nie będzie klaustrofobi. Na początku też chsieliśmy poszerzyć dom ale nie pamiętam dlaczego zrezygnowaliśmy.Wyciągneliśmy lukarnę od ogrodu i to się nam spodobało bo salon ważniejszy(46m2) ..." i teraz Joasiu powiedz mi proszę /cobym mogła ewentualnie cosik wprowadzić w swoim Dżinusiu hihi / robisz otwartą przestrzeń a gdzie dasz kominek ? wiem wiem może głupie pytanie zadaje ale powiedz mi proszę i też nie wiem jak wyciągneliście lukarnę od ogrodu, że powiększyło Wam salon aż do 46 m2 może zadaszyliście taras? bo już sama nie wiem bo lukarna jest nad tarasem to to okienko w dachu takie inne niż połaciowe ale ta moja wyobraźnia - może jak Kamilka bedzie to czytała to Ona bedzie wiedziała co i jak i mi pokaże jak to się mówi potocznie jak krowie na rowie hihi. Błagam o cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonna 03.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka378 04.01.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam. Jesteśmy na etapie wyboru projektu... Zastanawiamy się nad dźinem i koralgolem. Czy jest możliwość zobaczenia "na żywo" jak wygląda dżin (przede wszystkim chodzi mi o powierzchnie pokoi)? Z tego co widzę to stawiacie takie domki min. w okolicach Wrocławia... Jeżeli ktoś jest uprzejmy oprowadzić mnie po swojej "twierdzy" byłbym bardzo wdzięczny... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmelia 10.01.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam nowych fanów projektu Dżin:),po pierwsze zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć, które zamieściłam w linku w poprzedniej wypowiedzi - oczywiście mogę wysłać jeszcze kilka zdjęć w razie potrzeby. Poza tym nasza realizacja jest do obejrzenia pod Wrocławiem, więc można wpaść i zobaczyć na żywo, można pisać na priva.Joasiu, Iwonko - jak tam przemyślenia na temat projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termit1970 12.01.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ale was dużo się tutaj nagromadziło nie tak dawno byłem sam i też szukałem podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioA 14.01.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam wszystkich:)Jestem na etapie wyboru projektu.Zwyciężył Dżin 2g,a walczył z HGC3G. Podoba mi się skromny , prosty dach,a nie wymyślne wielospadowe konstrukcje, nie dość, że drogie, to jeszcze "miejscożerne":)Próbuję swoich sił przy zmianach w projekcie.Denerwuje mnie przede wszystkim beznadziejna konstrukcja dachu ze słupami w środku. Wydaje mi się, że projektant zrobił to kompletnie bezmyślnie. Jestem na etapie ustalania jak zmienić konstrukcję dachu.Moje własne zmiany jakie chcę wprowadzić, to: podwyższenie ściany kolankowej o 50 cm. Koleżanka robiła mi wizualizację i nie wygląda wcale gorzej. Chcę też zlikwidować uskok w ścianie przy wiatrołąpie - niepotrzebne zabranie miejsca, a wogóle niezauważalna estetycznie zmiana. Eksperymentowałem z zadaszeniem tarasu - 3 metry, ale stwierdzam, że może być problem ze światłem w salonie, dlatego chyba zostanę przy wysuwanej markizie. Zimą będzie słońce w pokoju,a latem cień. Planuję rozusuwane drzwi między kuchnią a salonem. Otwarta kuchnia to problem. Czasem wpadną gości do kogoś z domu,a ty nie ubrany, albo chory, chcesz skoczyć coś zjeść, po co mają cię wszyscy obserwować. A jak jest chcesz to rozsuwasz i masz dużą przestrzeń.Kuchnia wydaje mi się bardzo mała. Fajnie byłoby mieć chociaż nieduży stoli, zeby z byle czym do jedzenia nie latać do pokoju i kruszyć:)Spiżarnia musi być bez dwóch zdań.Chyba,że ktoś jest ultra nowoczesną rodziną w stylu serialu Kasia i Tomek i nie uznaje kompocików,ani innych domowych przetworów,a wszystkie urządzenia w domu ma z pięknej stali nierdzewnej:)To na razie tyle. Być może będę kombinował z całkowitym wysunięciem lukarna z przodu,ok. metr za frontowe drzwi,ale dopiero będę myślał nad rysowaniem tego i zobaczę czy wygląda ładnie. No i pseudo- balkonik na piętrze w stylu 11 piętrowych wieżowców:)nie wiem co o tym myśleć:)Pozdrawiam wszystkich budujących:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rekinek12 06.02.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam Także przymierzam się do tego projektu. Bardzo proszę o fotki z waszych realizacji Zastanawiam się nad podniesieniem dachu o około 50 cm, oraz balkonem w sypialni. Mam również pytanie o wentylacje. Czy przymierzał się ktoś do rekuperatora i gruntowego wymiennika ciepła ???? Ciekawy jestem jakich zmian w projekcie to wymaga i czy opłaca się w to inwestować. Dom zamierzam ogrzewać kominkiem (+ rozprowadzenie gorącego powietrza) oraz kocioł gazowy z komorą zamkniętą. Na dachu planuje umieścić kolektory słoneczne. Pozdrawiam rekinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia2003 20.02.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam wszystkich serdecznieCIESZĘ SIĘ, ze budujecie Dżina 2. Wybralismy go , ponieważ ma prosty dach, 2 lazienki u góry. My czekamy na pozwolenie na budowę od wrzesnia i ciągle jest coś nie tak.W projekcie musieliśmy zwęzić domek o 1 m. Zlikwidowaliśmy słupy w środku. Mysle tez o powiekszeniu kuchni kosztem spiżarki ( chcę mieć w kuchni mały stół). Chociaż spiżarka też jest potrzebna.Jesteśmy w trakcie szukania materiałów budowlanych ( ponoć od marca mają podrożeć). Mąż zastanawia sie z czego budować. Może podzielicie się swoimi pomysłami (bloczki, dach itp)?. Wczoraj oglądaliśmy zdjęcia domu Kamili. Super. Chyba Ci troche zazdroszczę. Twój Dżin juz stoi a my rozmawialismy dzisiaj z wykonawcą. Moze zacząć dopiero w czerwcu. SSO - 35 000 zł. Inni chca 52, więc chyba opłaca się poczekać. Pozdrawiam serdecznie i bardzo prosze o odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 13.03.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam wszystkich budujących lub przymierzających się do budowy Dżina 2G!! Razem z żoną od prawie roku!! planujemy budowę domu, kwestia działki nareszcie jest finalizowana dlatego od dobrych kilku miesięcy poszukujemy projektu, wszystko wskazuje na to że naszym zwycięzca jest Dżin 2G )) Bardzo się cieszę że znaleźliśmy ten wątek poświęcony Dżinowi. Z przyjemnością będziemy śledzić Wasze poczynania na polu walki Dodam jeszcze że będziemy budować się w okolicach Oświęcimia, termin rozpoczęcia prac budowlanych to wiosna 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-PERKUN- 20.07.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 a juz myślałem ze nikt na tym forum nie buduje Dzina,. Jak tam postępy może więcej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts