Jurek_Z 07.10.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Napęd bramy wjazdowej mam firmy Somfy a garażowej Marantec. Co prawda do obu napędów były dołączone po dwa dwukanałowe piloty ale okazało się, że w przypadku firmy Somfy częstotliwość radiowa to 433,42 MHz a Marantec działa na częstotliwości 868 MHz.Czy spotkaliście się z pilotami obsługującymi obie częstotliwości, które mogłyby zastąpić oba opisane powyżej.A może w którymś napędzie dało by się zmienić częstotliwość? Marantec Comfort 252Somfy SGS 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Napęd bramy wjazdowej mam firmy Somfy a garażowej Marantec. Co prawda do obu napędów były dołączone po dwa dwukanałowe piloty ale okazało się, że w przypadku firmy Somfy częstotliwość radiowa to 433,42 MHz a Marantec działa na częstotliwości 868 MHz. Czy spotkaliście się z pilotami obsługującymi obie częstotliwości, które mogłyby zastąpić oba opisane powyżej. A może w którymś napędzie dało by się zmienić częstotliwość? Marantec Comfort 220 Somfy SGS 500 Da się poprzez domontowanie dodatkowego radia, który przekaże sygnał z pilota do drugiego napędu. np. Brama garażowa - Hormann, wjazdowa FAAC. Radio z FAAC zamontowane do napędu Hormann i pilot FAAC obsługuje oba napędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 07.10.2009 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A można prosić o troszkę szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 08.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Też interesuje się takim tematem i podsunięto mi ostatnio takie rozwiązanie. Jeśli któryś z Twoich automatów, obojętnie czy bramowy czy garażowy ma możliwość dołączania zewnętrznych urządzeń, to można kupić "jakiś czujnik położenia" (nie wiem jeszcze dokładnie co to), który po uruchomieniu jednego urządzenia, wysyła sygnał do drugiego. Czyli otwierasz bramę wjazdową do niej dedykowanym pilotem, czujnik zmiany położenia wysyła sygnał do automatu bramy garażowej, który także zaczyna się otwierać. Jedyny problem to wybrać bramę, bo jedna może być szybsza od drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.10.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Nie komplikujcie sprawy! Kupuje się odbiornik radiowy albo jednego (Somfy) albo drugiego (Marantec) producenta i podpina pod urządzenie "konkurencji". Od tej pory używa się tylko jednego pilota (musi być przynajmniej 2 kanałowy).Przykładowe odbiorniki:http://www.automatykadobram.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=80&vmcchk=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts