Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akustyka betonu komórkowego

rogi

Recommended Posts

Jak to właściwie jest z tą akustyką ścian z betonu komórkowego. Podowbno jest najgorsza, a jeśli tak to jak ma sie to np. do porothermu. Jaki jest wskaźnik w db tych materiałów .

Jeśli ktoś z was już mieszka w bk (w śianach 2 warstwowych) ocieplonym styropianem to prosze napisać czy dokuczają dźwieki z zewnątrz czy np. z łazienki, dobiegające z uruchomionego pieca, itp.

Nie wiem czy 18cm wystarczy, czy nie :(

Generalnie jest tak - pomiędzy kuchnią, a kotłownią mam 12 - w nocy jak jest cicho (nic nie gra, nikt nie gada) w kuchni słychać, ze np.: pracuje kocioł. To jest na granicy słyszalności ale jest.

Sypialnie od siebie też mam oddzielone 12. Jak w jednej ktoś właczy radio to w drugiej coś tam słychać. Znowu słabiutko ale nerwusowi przed zaśnięciem może przeszkadzać.

Tam gdzie mam ściany 24 (nośne) praktycznie nic nie przechodzi.

Przeczytałem że styropian może pogorszyć akustykę. Wełna ponioć jest lepsza. Okolicę mam spokojną, dom 15-18 m od drogi mało ruchliwej (wewnetrzna) więc może styropian wystarczy? (już kupiłem ale jeśli ma byc ciszej to wymienie na wełnę). A może po prostu przsadxzam i moje obawy są nieuzasadnione?

Więc jak to jest?

• 8 years później...
  • 4 weeks później...
Właśnie stoję przed wyborem materiału na ściany. Odrzuciłem na początku beton komórkowy właśnie z powodu słabej izolacji akustycznej gdyż będę budował dość blisko drogi ekspresowej i boję się że hałas w nocy może dokuczać. Ale teraz tak myślę że to może przesada? Może jednak nie jest tak źle jeśli chodzi o hałas z zewnątrz?