Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korzyści- siedlisko vs zabudowa mieszkaniowa jednodzinna

Recommended Posts

Co jest bardziej korzystne dla inwestora budowanie na zasadach zabudowy zagrodowej (siedlisko ,RM)) czy typowej zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej(MN).Przez korzyści rozumiem te przed ,w trakcie jak i po skończeniu budowy.Mam możliwość wyboru rodzaju zabudowy.
https://forum.murator.pl/topic/131191-korzy%C5%9Bci-siedlisko-vs-zabudowa-mieszkaniowa-jednodzinna/

Jeden z argumentów za "siedliskiem": nie trzeba "odralniać"

Nie ma więc obaw o to, że przekroczy się 500 m kw. wyłączonych z produkcji rolniczej i trzeba będzie przez 10 lat płacić za różnicę "jak za mokre zboże".

Do zabudowy zagrodowej (siedliska) nie musi być „pełnowymiarowa” droga.

W zabudowie zagrodowej można stawiać większe budynki gospodarcze na zawiadomienie (do 35m2 a nie do 25m2) i nie ma limitu ilościowego.

Po wybudowaniu będziesz opłacać podatek rolny a nie od nieruchomości - spora różnica.

Ale to wszystko jeśli pozostaniesz ustawowym rolnikiem. :roll:

Ha,odralniać nie ma potrzeby ,bo jest MPZP.Chyba że bardziej chodzi o wyłączenie z produkcji rolnej terenu pod zabudową.

Ha, zauważyłeś, że słowo "odralniać" jest w cudzysłowie?

Jakbyś sięgnął do opcji "szukaj" znalazłbyś w tej sprawie obszerny wykład.

Jeśli powtarza się jakiś temat po raz setny (a może dwusetny?) to zakłada się, że PT Czytelnik posiada choć elementarną wiedzę (bo zadał sobie trud przejrzenia tematów na Forum) na temat różnic między obiema procedurami.

Oczywiście,że zauważyłem cudzysłów,a wolałem się upewnić,że właściwie zrozumiałem jego znaczenie.Czy są jeszcze jakieś argumenty przemawiająca za budową siedliskową i czy nie ma żadnego przeciw?
Musisz być rolnikiem z areałem nie mniejszym niż 1ha (bo jest MPZP), w danej gminie i byc w niej zameldowanym (lub sąsiadującej).

USTAWA

z dnia 11 kwietnia 2003 r.

o kształtowaniu ustroju rolnego1)

(Dz. U. z dnia 15 kwietnia 2003 r.)

Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa.

2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie.

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1)uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2)osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat.

Art. 7

4. Dowodem potwierdzającym zamieszkanie jest dokument określający zameldowanie na pobyt stały w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności i dowodach osobistych.