Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę - odwołanie i co dalej?

Wotes

Recommended Posts

Witam,

Niestety po przeszukaniu forum nic nie znalazłem na ten temat.

Złożyłem odwołanie do Wojewody Mazowieckiego i nie wiem co dalej jeśli decyzja będzie pozytywna? :roll: Czy wtedy to Wojewoda wydaje pozwolenie na budowę? Kto zawiadamia sąsiadów? Ile to trwa u Wojewody?

Dziękuję za wszelkie uwagi!

Pozdrawiam

Wojewoda, ewentualnie uchylając decyzję, prześle sprawę do starosty z wnioskiem o powtórne rozpatrzenie.

Uzasadni też, dlaczego tak orzekł, a więc zakreśli staroście ramy przyszłej decyzji (co starosta ma zrobić, aby kolejna decyzja nie była narażona na ponowne uchylenie).

Wojewoda, a w praktyce urząd wojewódzki, nie będą "bawili się" w wydawanie Ci decyzji o pozwoleniu na budowę.

Ile trwa postępowanie u wojewody? Powinno miesiąc, maksymalnie dwa. W praktyce różnie bywa. Nawet 5-6 miesięcy w 2007 r. Teraz jest mniej pozwoleń, więc może być krócej.

• 4 weeks później...
A możesz zdradzić co było powodem negatywnej decyzji ?

Sorki, że tak późno odpisuję...

Niezgodność przedmiotowa warunków zabudowy z projektem budowlanym.

Zgodnie z warunkami zabudowy mogę postawić 2 budynki jednorodzinne, ale ja chcę wybudować sobie tylko jeden i taki złozyłem wniosek. :roll:

To co napisałem powyżej jest aktualne.

Nie da się przeprowadzić analizy zasadności odwołania bez znajomości tegoż odwołania.

Na pierwszy rzut oka postawienie jednego domu zamiast planowanych dwóch jest możliwe, gorzej, gdybyś chciał postawić trzy. Ale diabeł tkwi zapewne w szczegółach, np. projekcie zagospodarowania nieruchomości.