Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć! U nas ruszyła budowa! Była ostra wpadka, ale opowiem o niej, gdy już będę z tego się śmiała. Na szczęście pierwsze śliwki robaczywki już za nami.

Dół pod fundamenty kopano 3 dni. Potem weszła ekipa górali z Legionowa - myślę, że mogliby śmiało konkurować z ekipą pana Kramka, (o ile dobrze pamiętam, jeśli źle to Bobo popraw, proszę). Robotnicy rewelacja, aż miło patrzeć jak pracują. Są "sakramencko" zgrani, każdy wie co do niego należy, nie ma obijania się, słuchają się swojego szefa tak, że hej! Zaczynają o 6.00 i pracują do całkowitego zmroku. Zaczęli robotę w piątek, wykonali szalunki i przyszykowali zbrojenie. Wczoraj z samego rana wykopywali i równali glinę między szalunkami, aby 10.00 zasypywać je chudym betonem. Od 16.30 natomiast zalewana była ława. Poszło 35,5 m3 betonu, to zdaje się bardzo dużo, a i tak ława była gotowa już po 2,5 h. Wieczorem była biba. Jutro kładą pierwszą izolację poziomą i zaczynają murować bloczki fundamentowe. Mówię Wam, budowanie to niesamowita frajda. Szczególnie z tą ekipą. Kto ciekaw - serdecznie zapraszam. Dojazd bardzo prosty. Z Nadarzyńskiej w Grodzisku skęcić trzeba w Warszwską, potem w Szczęsną i w Dąbrowskiego. Na końcu Dąbrowskiego jest nasza budowa. Jesteśmy na niej prawie stale, o ile nie trzeba jechać czegoś kupić albo zamówić. Uprzedzam - zaczynam gadać z akcentem góralskim, bo się strasznie udziela, hej!

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Senser, zapraszam, sam przekonaj się jak wyglądają nasze biby. Ale wcześniej podjedź zobaczyć jak chłopaki charują. Najlepiej poobserwuj ich przez cały dzień. Wtedy na bank stwierdzisz, że należy im się chwila rozluźnienia, nawet sam im ją zaproponujesz.

Ale Ula, to jest naprawdę twoja i tylko twoja sprawa, mi to jest obojętne ja po prostu jest wrażliwy na takie sprawy na budowie, nie miałem raczej stycznośći z taką formą "podziękowania" nigdy też nie stawiałem żadnej wódki, toleruje inną formę.

A ja napatrzyłem się już na takie roboty i też miałem ekipę dość żwawą i naprawdę wiem co to jest....nie mówiąc już o tym, że jeden facio się u mnie przepukliny nabawił...takie było tempo...dziś inaczej się nie stawia, żadna to sensacja...

Ula niech Wam sie wiedzie.

Szukam dobrych malarzy do pomalowania tynków na elewacji i w domu. Może macie takowych? Bardzo proszę o namiary (i ceny robocizny).

A może ktoś ma dobrego brukarza do ułożenia podjazdu?

Kramki oczywiście... :)

ale wiesz jak u nich z czasem...

Jak Twoje okna. Może mnie w końcu odwiedzisz zanim urodzę? :)

Ja sam malowałem :) Zajęło mi to dwa tygodnie urlopu po 14 godzin dziennie ale przynajmniej mam się czym chwalić :D

Zaraz, zaraz chyba jakaś pomyłka...Bobo pyta o elewację zewnętrzną a ty chyba piszesz o wew??

I to mnie właśnie przeraża...14 godzin dziennie...przez dwa tygodnie... o nieeeee panie tak nie może być :-)

U nas będą w sumie 3 osoby do tego malowania....więc może trochę krucej a ponad to...nie kryjemy docelowo, grunt, 2 x biała i dziękuje :-)

No chyba że biała, to może krócej. Naszą sypialnię musiałem malować 4x żeby był ładny jednolity kolor. Tak niestety jest z farbami, które mają dużo pigmentu. Nie licz, że 2x wystarczy na gipsokartonach, szczególnie zielonych. No chyba, że masz gładź gipsową po całości, u mnie niestety szpachlowane były tylko spoiny. Upierdliwe jest zabezpieczanie wszystkiego, wyklejanie zwłaszcza gotowych łazienek. Poza tym nagle widzisz ogromną ilość zaprawek do zrobienia, których wcześniej nie widziałeś. No to je robisz, ale trzeba poczekać aż wyschną, przeszlifować i dopiero malować. Krótko mówiąc schodzi dużo czasu.

wg, może u mnie? :D jaką farbą?

Dzięki mam dosyć na najbiższe 5 lat. Co do farby polecam polecaną na forum Tikurillę lateksową - Optiva 20 do łazienek do reszty Optiva 5. Moge stwierdzić że jest o niebo lepsza od Duluxa - lepiej się rozprowadza, nie chlapie, ładnie kryje. No i po pomalowaniu Optiva 20 wytrzymuje 5000 (tak to nie pomyłka) szorowań. Przy tym jest tańsza od Duluxa. Elewacji nie malowałem osobiście ale wykonawcy byli b. zadowoleni i ciągle chwalili farbę - silikonowa firmy Kabe. Bardzo wydajna.

Co do malowania... Zgadzam sie z Wg, ze najgorsze jest oklejanie i zabezpieczanie. Jeszcze dodalbym od siebie akrylowanie rogow i malowanie sufitow, zwlaszcz tych z zielona plyta...

Osobiscie malowalem prawie wszedzie 3 razy. Pod kolor najpierw gruntowalem, potem 1 raz na bialo i dopiero kolor i 2 razy wystarczylo. Wszedzie mam Duluxa. Moim zdaniem jest ok.

Tylko jedna sciane malowalem 4y razy, ale to osobna historia :-)

wg, może u mnie? :D jaką farbą?

Dzięki mam dosyć na najbiższe 5 lat. Co do farby polecam polecaną na forum Tikurillę lateksową - Optiva 20 do łazienek do reszty Optiva 5. Moge stwierdzić że jest o niebo lepsza od Duluxa - lepiej się rozprowadza, nie chlapie, ładnie kryje. No i po pomalowaniu Optiva 20 wytrzymuje 5000 (tak to nie pomyłka) szorowań. Przy tym jest tańsza od Duluxa. Elewacji nie malowałem osobiście ale wykonawcy byli b. zadowoleni i ciągle chwalili farbę - silikonowa firmy Kabe. Bardzo wydajna.

Włodek,

A gdzie kupowałeś tą farbę - ma na myśli Tikurillę? Gdzieś w naszych okolicach?

pozdr.

Tomek

Witam!

Właśnie dowiedziałam się o Waszej grupie przy okazdji pytań o koszty zakupu działki w okolicach Pruszkowa. Czy ktoś możesz mi podpowiedzieć czy 90 tys zł za 834 m2 to dużo? Działka bez mediów (50 m do podciągnięcia), 5 min. do stacji WKD (co centrum jedzie około 25 min.) Dzięki za opinie!!!