Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Postawie sobie jakiegos klienta SIP i bede mial telefon bez abonamentu za 7 gr za minute.

Prawdopodobnie wiem co masz na myśli...chyba...

Ja dzwonię ze Skypa właśnie za takie same pieniądze (od niedawna cholera) i nie ważne czy Algieria czy Bawaria czy Milanówek...all time 7 gr./min :-)

Ale zmierzam do tego, że do tego :lol: nie potrzebóje żadnego sprzętu...a już na pewno żaden klient SIP cokolwiek miałoby to znaczyć :-)

No chyba że można do ciebie dzwonić jak na jakiś numer a idzie to na PC??

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No i jeszcze zapomnialem...

Mamy juz kota. Zdrobniale wolamy na niego Lucek, od Lucyfer. Jak to wie o co chodzi moze do niego mowic Lampka. Tymczasem zwierz jest caly czarny ma tylko biale skarpety i taki bialy pasek na srodku brody. Z lewej strony wszystkie wasy ma czarne a z prawej wszystkie biale, wiec wyglada, jakby nie mial wogole wasow. :-) Czysty, robi tylko do kuwety. Wariat jakich malo... :-)

Senser, to jest wtedy tak, ze do tego czegos wpinam normalny aparat analogowy, to cos do internetu, konfiguruje (5 min) i zamawiam sobie numer, ot chocby w tlenofon.pl czy easycall, za cale 5 pln na miesiac. Ja sobie upatrzylem urzadzenie Linksysa, tylko nikt tego nie sprzedaje legalnym kanalem do odbiorcow innych niz operatorzy telefoni VOIP. Ale sa tez inne firmy produkujace takie pudelka.

Przyznam, ze ten rynek dopiero raczkuje - jesli chodzi o klienta indywidualnego. Ale z czasem powinno byc coraz lepiej.

A SIP to tylko taka 'metoda' komunikacji. Protokolow VOIP jest kilka, ale serwery SIP niedlugo beda chyba wiodacymi u nas.

Pozdro

Jay

Senser, to jest wtedy tak, ze do tego czegos wpinam normalny aparat analogowy, to cos do internetu, konfiguruje (5 min) i zamawiam sobie numer, ot chocby w tlenofon.pl czy easycall, za cale 5 pln na miesiac.

To zaj...sta sprawa!!

Tylko jest jeszcze jedna kwestia...i tu pewnie straci kolory...ile płacą ludzie, którzy ew. zadzwoniliby na ten numer z TP?? To jedna kwestia....i druga to taka, czy za pomocą tego "telefonu" można w obie strony wysyłać faxy??

Piszesz, że niektóre sprzęty można dostać tylko nieoficjlaną drogą...kurde czasy takie myślałem że się skończyły...

no widzisz, telefon masz w normalnej strefie numeracyjnej np. 0-22. Zalezy gdzie sobie wykupisz. Z tego co sie orientuje to jest jeszcze jakas firma z Gdanska i Poznania czyli 0-58 i 0-61 :-) Przeciez to dziala jak normalny telefon.

Ta skrzyneczka o ktorej ja mysle ma dwa porty analogowe co wystarczy na podpiecie zarowno telefonu jak i faksu... :-)

No takie czasy nastaly Panie, ze w easycall mozesz teraz kupis takowo skrzyneczke za jakies 300 pln. taka promocja.

Pozdro

facet wykopał mi studnie. było ok, dopóki nie zaczęła byc potrzebna, czyli do wczoraj. a wczoraj ani ani, wody brak. pierwszy przestój na budowie.

chwilowo wodę wzięłam od sąsiada, facet ma dzisiaj spróbowac dokręcić studnie... ale jak sie nie uda?

jak długo trwa załatwianie wody u nas w pruszkowie? nie mam jeszcze projektu... ile dni musze liczyć do podłączenia mi wody na działce? woda jest w drodze...

A kto ci w końcu wiercił studnie?? Czy, jeśli dobrze kojarze ci do których dostałaś ode mnie??

nie, studniarza znalazł mąż. fajny facet i bardzo w porządku. biedak, ręce mu sie trzęsą jak do nas przyjeżdża, na naszej studni stracił juz sporo sprzętu, a to silnik się przepalił, a to to, a to tamto. ale walczy nadal. na dokładke sam sie zdeklarował że na swój koszt. a jak w końcu się podda, powiedział że zwraca nam wszystkie koszty...

aż nam go żal... :cry:

Witam wszystkich "sąsiadów"

Marzek jak się to robi? "załatwiliśmy pozwolenie na oczyszczalnię". Ja pytałem w Nadarzynie to dostałem NIE bez prawa do dyskusji-inna rzecz ze w planach nam wpis "szambo szczelne". A podobno działania proekologiczne są priorytetowe. W okolicznych gminach to inwestorzy jesze wsparcie fin. dostają. A ja znalazłem taką BIO co oczyszcza w 98% i zajmuje tylko 4m2.I nie bedzie-macie jakies pomysły??

U nas było tak. Zadzwoniłem do starostwa i pani, po sprawdzeniu, że na naszym terenie nie ma uchwały zakazujacej budowę oczyszczalni, powiedziała, że trzeba przygotować projekt zamienny zagospodarowania działki. Potrzebny był, bo w pozwoleniu na budowę było szambo szczelne, a dom jeszcze nie odebrany. Archtekt zrobił projekt zamienny, do tego nowa mapa z wrysowaną oczyszczalnią, a właściwie studzienką chłonną i kazali czekać. Po ok. 1 miesiącu okazoło się, że jeden z sąsiadów sie nie zgodził. Na szczęście drugi nie miał nic przeciwko. Ponieważ pierwszemu wchodziliśmy na działke tylko 4m powiedziałem pani, że przesunę studzienkę. Pani ustaliła z panią naczelnik, że tak bedzie OK. Nanieśliśmy zmianę na mapce i po kilku dniach była pozytywna decyzja.

Musisz sprawdzić dlaczego powiedzieli NIE. Może nie mają prawa.

Senser - chodzi o strefę o promieniu bodajże 30 m czy 45 m (nie pamiętam już dokładnie) wokół rozsączania. W takiej stefie nie można robić studni. A wg niektóych gmin - każdy ma prawo do studni! Więc pytają tych sąsiadów. A oni się nie zgadzają (bo co im szkodzi).

Ja z tego powodu musiałem przenieść oczyszczalnię na drugą stronę domu (miała być od ogrodu - jest od strony drogi).

A co do SIP - ogólnie chodzi o to żeby do odbioru połączenia VoIP nie był potrzebny włączony komputer. Więcej technicznych szczegółów można znaleźć np. tu http://en.wikipedia.org/wiki/Session_Initiation_Protocol ;-)

Pozdrawiam

Chodzi dokładnie o strefę ochronną wokół miejsca odprowadzenia oczyszczonych ścieków, która stanowi obszar w odległości 30 m od np. drenażu. Ponieważ u nas ujście to zwykła rura odprowadzająca oczyszczone ścieki, to wyszło koło o promieniu 30 m. Urzędy naginają prawo, bo w strefie nie może być istniejących studni, a oni uważają, że nawet studni wybudowanych w przyszłości. Więc pytają sasiadów o zgodę. Nie ma również znaczenia, że budujesz nowoczesną oczyszczalnie biologiczną (stopień oczyszczania 95-97%). I tak odległości muszą być zachowane. No ale nam udało się to przebrnąć. A tak na marginesie, to _bogus_ dzięki za podpowiedź, jak to wszystko załatwić, skorzystaliśmy z Twoich rad.

dziękuję za namiary Marzek

nikt nie chce robić mojego dachu, bo widocznie nie ma w Polsce dobrych fachowców a ta inwestycja zapewne ich przerasta

ot i co

ale czy tutaj powód jest ważny??

hmmmm

poszukuję też murarza do postawienia ściany osłonowej i obrobienia lukarn

sprawa jest pilna

Powód o tyle jest ważny, że ciekawy...innych w tym mnie zastanawia pewnie jaki masz ten dach skomplikowany?? Lub inaczej, jaki powód przedstawiają potencjalni wykonawcy odmawiający ci roboty??

Chcę wam donieść, że jednak, mimo wcześniej innych planów, sprzedajemy swoje mieszkanie w Warszawie. Przenosimy sie na dobre. Był pomysł z wynajmem, ale upadł, bo za dużo przy tym zachodu, a i kasy więcej poptrzeba. Więc część uzyskanych środków pójdzie na wykończenie w szybszym tempie niż początkowo zakładaliśmy. Teraz przymierzamy się do podłóg oraz kominków. To jest teraz najważniejsze. Ogrzewanie podłogowe już zaczyna działać. W pokojach, w których je uruchomiliśmy jest bardzo przyjemnie. Zobaczymy jak z kosztami. Kominkio potrzebne są nie tylko ze względu na koszty, ale dlatego, że mamy mniej mocy niz zakładaliśmy. Sytuację juz opisywałem. Na razie dostaliśmy tylko 12 kW z planowanych 30.

Marzek, ekipa od GK bardzo dobra, tylko pana Dąbrowskiego na budowie brak, robia jego ludzie, ale wszystko wyglada dobrze. Jeszcze pare dni. Dekarzowi przy podbitce został dzień roboty, w przyszłym tygodniu malujemy elewację, mamy juz napędy do bram garażowych, tarasy gotowe. A ja sobie leżę juz 2 tydzień - na budowie byłam raz.