Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wookasch, nasz projekt był indywidulany, ale jeśli Saska Kępa Ciebie nie odstrasza...

Dzięki za info, ale niestety Saska Kępa mnie odstrasza :(

Gdziekolwiek bym nie jechal, to i tak mi zupełnie nie podrodze ;)

No nic, poszukam moze jeszcze jakiegos info nt. "Ław-Bud"u

Ale dzięki za odzew.

pzdr.

Wookasch

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich!

Mamy działkę w Opypach, na granicy Radoni i Szczęsnych i zaczęliśmy właśnie załatwiać papiery do pozwolenia na budowę :)

Ruszamy z budową w marcu 2006, a w sierpniu-wrześniu chcemy się wprowadzić!

I oczywiście mamy całą masę wątpliwości związanych z mieszkaniem tak daleko od stolicy (w tej chwili mieszkamy na Ursusie):

- Dojazd do Warszawy - ja pracuję w Centrum na Jana Pawła.

- Przedszkola w Grodzisku i okolicach - nasz Tymek w przyszłym roku kończy 3 lata

i wiele wiele innych.

Jeszcze jedna kwestia związana z budową - szukamy dobrego stolarza, który będzie w stanie zrobić nam regały na książki, szafy i szafki do kuchni. Macie może jakieś wskazówki i rady Drodzy Grupowicze?

I oczywiście mamy całą masę wątpliwości związanych z mieszkaniem tak daleko od stolicy (w tej chwili mieszkamy na Ursusie):

- Dojazd do Warszawy - ja pracuję w Centrum na Jana Pawła

- Przedszkola w Grodzisku i okolicach - nasz Tymek w przyszłym roku kończy 3 lata

i wiele wiele innych.

Z własnych doświadczeń, mogę powiedzieć, że dojazd pociągiem jest bardzo dobry. Sam pracuję przy Jana Pawła (róg Grzybowskiej) i codziennie dojeżdzam pociągiem. Parę razy próbowałem jechać samochodem, ale czas ten sam, koszty wyższe (miesięczny na pociąg 114 zł), w Centrum nie ma gdzie parkować (parkomaty, ewentualnie na parkingach osiedlowych). Ja dojeżdzam do dworca w Grodzisku, bo odwozimy Mikołaja do szkoły (społeczna przy 3 Maja). Od Warszawa Śródmieście mam 15 minut na piechotę. Dla mnie to jets całkiem w porządku. Ludzie w Grodzisku zostawiają samochód w pobliżu stacji i jadą dalej pociągiem. Jest jeszcez WKD, ale rano kursuje zbyt rzadko, jak dla mnie (i jedzie dłużej - 1h, pociąg max. 40 min.).

Do Marzka

Jakiego typu oczyszczalnię masz u siebie? Ja zastanawiam się nad osadnikiem z drenażem rozsączającym (np. Sotralentz). Ciekawi mnie jak to się funkcjonuje w praktyce, wiadomo że fiołkami nie pachnie, a tego chyba najbardziej boi się Żona.

Pozdrawiam

Ja ostanio wpadam na forum baaaardzo okazjonalnie. Oczyszczalnię mamy biologiczną, z bakteriami tlenowymi. Nic nie smierdzi. Działa już trzeci miesiąc i jest ok. Muszę właśnie do niej zajrzeć. Według faceta, od którego braliśmy wybierać z niej trzeba raz na dwa, trzy lata. Woda z niej wypływa czysta (95-97%).

Marzek, ja też raczej wezmę drzwi od pana Andrzeja, co do podłóg, to dziś go zagadnę.Czy jak już będziesz miał drzwi to mogę przyjechać obejrzeć?

Czy już zdecydowałaś się na drzwi. My ciągle nie możemy podjąć ostatecznej decyzji. Czy te drzwi będą wyglądać tak jak chcemy? Nie wiem, bo przecież nie mogę ich fizycznie zobaczyć. Nie boisz się tego?

Oczyszczalnię mamy biologiczną, z bakteriami tlenowymi. Nic nie smierdzi. Działa już trzeci miesiąc i jest ok. Muszę właśnie do niej zajrzeć. Według faceta, od którego braliśmy wybierać z niej trzeba raz na dwa, trzy lata. Woda z niej wypływa czysta (95-97%).

Marzek, jakiej firmy macie oczyszczalnie? Ja sie zastanawiam nad Bioeko, ale ogolnie szukam wrazen ludzi, ktorzy juz uzywaja.

Niby mam duza dzialke, ale mimo wszystko jakos ten drenaz mnie zniecheca, no bo w koncu zanieczyszczam wlasna ziemie... Do studni tez bedzie niby przepisowa odleglosc, ale mnie sie to wydaje za malo... :roll:

Oczyszczalnię mamy biologiczną, z bakteriami tlenowymi. Nic nie smierdzi. Działa już trzeci miesiąc i jest ok. Muszę właśnie do niej zajrzeć. Według faceta, od którego braliśmy wybierać z niej trzeba raz na dwa, trzy lata. Woda z niej wypływa czysta (95-97%).

Marzek, jakiej firmy macie oczyszczalnie? Ja sie zastanawiam nad Bioeko, ale ogolnie szukam wrazen ludzi, ktorzy juz uzywaja.

Niby mam duza dzialke, ale mimo wszystko jakos ten drenaz mnie zniecheca, no bo w koncu zanieczyszczam wlasna ziemie... Do studni tez bedzie niby przepisowa odleglosc, ale mnie sie to wydaje za malo... :roll:

My mamy BioEko. Ten gośc zgłosił się do nas kiedys na priva. To są oczyszczalnie ze Słowacji. Na razie wrażenia ok. Wodę od prowadzamy do beczki. Nadmiar spływa do ziemi. Musieliśmy tylko robić głęboki wykop, bo u nas ziemia gliniasta. W wykopie zrobiliśmy sączek z gruzu, aby polepszyć wchłanianie. I działa.

Marzek, na pewno nie kupie niczego, czego wcześniej nie obejrze, szczególnie drzwi wewnętrznych. Mam namiary na kilku stolarzy, a wiec zobaczymy. U nas na razie cisza, domek się wygrzewa. Brzuszek rosnie :D

A my właśnie tak kupujemy :-)

Kupiliśmy tak drzwi główne i tylne...teraz również 5 szt. wew. :-)

Wszystko w oparciu o szkice i zdięcia, jak na razie się nie rozczarowaliśmy....

Bry.

No to mam za swoje. Minelo mnie kolejne spotkanie... Ech... Gdybym tylko czasem zajzal na foruma.

Za to, Uwaga, mamy juz klamki. Przynajmniej tam gdzie zamontowalem drzwi :-).

Taki maly dyngs a cieszy.

BTW. Moze ktos z Was bedzie zamawial w najblizszym czasie tlucznia, grysu lub innych takich? Podpialbym sie na pare metrow. Potrzebuje ok. 4 m3.

Pozdro

Jay

mamy zaplanowane...chcemy kupić zależy, ale chyba coś ok. 27 t. wiem, że gość mi mówił (jeśli nie pomyliłem tematów), że może mieć wóz i chyba 32 t. (??), my myślimy o tłuczniu kamiennym, ale nie wapiennym o frakcji 0-30 mm czyli razem z "pyłem" dość dobrze to się zakleszcza, mam już trochę tego materiału więc wiem...

Z tego co pamiętam gość krzyczy za auto 27 t. 1000 zł za całość czyli 37 zł/t. może masz coś tańszego??