Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Świder...

Po pierwsze faktycznie jesteś moim drugim co "bliskości" forumowym sąsiadem (może trzecim). :-)

Po drugie, nie jestem pewny czy straciłeś coś jeśli chodzi o "zabawę" przy budowaniu. Ze swojego doświadczenia wiem, że wcale nie należy do najpiękniejszych okresów mojego życia. :-)

Po trzecie...faktycznie ekipa, którą można polecić to tylko wypróbowana...choć na tej grupie zdarzały się już takie, które na jednej buowie były 100% ok a na innej niemalże kryminalistami się okazywali :-)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Po zaoraniu działki - zgodnie z przypuszczeniami - perz z powrotem pojawił sie jak błyskawica :evil:. Wczoraj potraktowałem to wszystko roundup'em. Ciekawe jaki będzie efekt... A moze ktoś podpowie, ile trzeba czekać na rezultat działania tego środka?

I okazuje się, że wystarczy wyjść kawałek poza dom - nawet nie do lasu (jakaś łączka z kilkoma drzewkami) - i grzybów tyle, że ho, ho.... Wczorajsze wyjście na 1.5 godzinki zaowocowało 2 łubiankami, dziś podobnie :) CHoć dzisiaj to momentami było więcej grzybiarzy niż grzybów :D

pozdrawiam

Tommi

Witajcie,

Po zaoraniu działki - zgodnie z przypuszczeniami - perz z powrotem pojawił sie jak błyskawica :evil:. Wczoraj potraktowałem to wszystko roundup'em. Ciekawe jaki będzie efekt... A moze ktoś podpowie, ile trzeba czekać na rezultat działania tego środka?Tommi

Zauważalne efekty po tyg. Całkowite po 3 tyg. I niestety nie wszystko ci wypali.

Jest jedna zasda, po zaoraniu/nawiezieniu ziemi szybko siać trawę a później punktowo rundup-em....

Witajcie,

Po zaoraniu działki - zgodnie z przypuszczeniami - perz z powrotem pojawił sie jak błyskawica :evil:. Wczoraj potraktowałem to wszystko roundup'em. Ciekawe jaki będzie efekt... A moze ktoś podpowie, ile trzeba czekać na rezultat działania tego środka?Tommi

Zauważalne efekty po tyg. Całkowite po 3 tyg. I niestety nie wszystko ci wypali.

Jest jedna zasda, po zaoraniu/nawiezieniu ziemi szybko siać trawę a później punktowo rundup-em....

No niestety tez popełnilem ten sam bład, i zaorałem perz a on przecierz rozmnaża sie drogą wegetatywną przez podział, tak że tylko sie wzmocnil :evil: , ale jest na to rada trzeba dac mu odrosnac na ok 20-30 cm i następnie opryskac miesznką (randapu najlepiej 450 SL+chwastoks)o 5-10krotnym stężeniu 50mljednego i drugiego na 5 litrów wody i odczekac z 3 tyg a następnie wszystko sie rozpadnie.

PS. herbicydy blokują prosesy życiowe rosliny przez co skutecznie je dobijają az do korzenia im powierzchnia lisci i czesci naziemnej będzie wieksza tym proces degradacji skuteczniejszy. Ale bez przesady :D

Właśnie jesteśmy na etapie odchwaszczania działki, bo po 2 latach urosły chwasty wielkości prawie 1,5 m. Zostało to skoszone, zebraliśmy uschnięte chwasty i spaliliśmy (jeszcze nie całkiem - ale prawie...). Teraz się zastanawiamy nad randapem, ale mam trochę wyrzuty sumienia. Na działce spotkaliśmy żaby, jaszczurki a nawet zaskrońca. Zaskroniec to przyjaciel, żabki też. Nie chciałabym ich zabić - czy randap szkodzi zwierzątkom?

Właśnie jesteśmy na etapie odchwaszczania działki, bo po 2 latach urosły chwasty wielkości prawie 1,5 m. Zostało to skoszone, zebraliśmy uschnięte chwasty i spaliliśmy (jeszcze nie całkiem - ale prawie...). Teraz się zastanawiamy nad randapem, ale mam trochę wyrzuty sumienia. Na działce spotkaliśmy żaby, jaszczurki a nawet zaskrońca. Zaskroniec to przyjaciel, żabki też. Nie chciałabym ich zabić - czy randap szkodzi zwierzątkom?

Na pewno odstrasza na jakis czas ale chyba nie zabija jezeli juz randap to z chwastoksem bo wtedy masz usuniete chwasty 2 i 1 liscienne i swiety spokój raz na zawsze :D

no dobra numer porządkowy, lub tymczasowy porzadkowy można załatwic w geodezji w UG Nadzrzyn na ulicy Mszczonowskiej :wink:

tymczasowy????

dlaczego nie stały??

nie zamierzam się przecież nigdzie przenosić .....:D:D:D:D

a propos naszej wsi to poznałam bardzo przystojnego aspiranta z naszej komendy :)

pan Krzysztof M. :)

no dobra numer porządkowy, lub tymczasowy porzadkowy można załatwic w geodezji w UG Nadzrzyn na ulicy Mszczonowskiej :wink:

tymczasowy????

dlaczego nie stały??

nie zamierzam się przecież nigdzie przenosić .....:D:D:D:D

a propos naszej wsi to poznałam bardzo przystojnego aspiranta z naszej komendy :)

pan Krzysztof M. :)

Bo do stałego trzeba złożyć oswiadczenie o tym że nadzór budowlany z pruszkowa nie wniosł uwag do dokumentacji zwiazanej z ukonczeniem budowy w terminie 21 dni, czyli krótko mówiąć trzeba formalnie zakonczyc budowe :-?

Victoria,

gratuluje postępów - niezłe tempo :) I przepraszam Cię za p.Leszczyńskiego, ale u mnie naprawde nie było zastrzeżeń :(

Kto w końcu robił Ci dach - ja na tym poległam - panowie zgodnie z umową mieli zakończyć sprawę w kwietniu.Jest wrzesień - dach zrobiony do połowy, a im psuje się kolejny samochód, tysieczny pracownik nie dojeżdża itd....Jestem wk.... makabrycznie i obgaduje dalszy plan z prawnikiem; bo już nawet przestałam do nich dzwonić.A przy okazji narobili niezłych szkód na spore kwoty....

Najbardziej wkurza mnie to, że przez nich nic się nie dzieje, bo trudno znlaeźć kogoś od razu na ich miejsce.a przy okazji zaufac kolejnym to już też inaczej....

W każdym razie takie optymistyczne wieści, że nie wszyscy tak mają sprawiają, że trochę mi się podnosza skrzydła i może znowu złapię napęd.

Pozdrawiam