Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Kochani,

Jak tak dobrze wypadłem w statystyce to się odezwę wreszcie.

Budujemy pomimo pory roku, która jakoś nie slużyła budowaniu, ale fundamenty zdążyliśmy zalać przed pierwszym śniegiem, a teraz mury pną się do góry.

Ci co byli u nas na spotkaniu Grupy w czerwcu zeszłego roku wiedzą, że dojazd mamy fatalny. Przez to z transporem mamy określone trudności, ale poradziliśmy sobie i jakoś to idzie. Jutro kładziemy pierwszy strop, nad garażem, ale już coś będzie na początek. Mamy jak zawsze określone trudności, jak większość na tym etapie.

Witajcie - od dłuzszego juz czasu przegladamy Forum i zaraz dolaczymy do gorna szanownych budujacych. Domek powstanie w Musułach, calkiem niedaleko sensera (któremu chwała po wieczne czasy za cierpliwości do mnie i odpowiedzi na liczne pytania).

I tak przy okazji chcialam podrzucic pierwsze pytanie - co myslicie o budownie z PRAEFA czy jak to sie tam zwie? czy ktos z okolicy z tego buduje?

pozdrawiam

Aga :D

Witajcie - od dłuzszego juz czasu przegladamy Forum i zaraz dolaczymy do gorna szanownych budujacych. Domek powstanie w Musułach, calkiem niedaleko sensera (któremu chwała po wieczne czasy za cierpliwości do mnie i odpowiedzi na liczne pytania).

I tak przy okazji chcialam podrzucic pierwsze pytanie - co myslicie o budownie z PRAEFA czy jak to sie tam zwie? czy ktos z okolicy z tego buduje?

pozdrawiam

Na osiedlu jest dom budowany w systemie prefa miało wyjsc tanio ale wyszło nie za tanio, bo doliczono później dźwig i transport elementów. Co do walorów użytkowych to gdzies na forum jest topik w którym ta problematyka jest poruszona. Jak na razie w statystyce naszego osiedla tylko ten 1 dom jest w tej technologii reszta to max, ytong, i poroterm na ok 20 domów są 4 kanadyjczyki w tym nasz :D .

Dlaczego akurat ten system wzbudził wasze zainteresowanie ???

pozdrawiam

Ja chciałem z nimi budować. Nawet podpisałem umowę. Ponieważ byłły kłopoty z zaczęciem - z ich winy - umowę rozwiazaliśmy. Wybudowałem bez nich. To było ponad 3 lata temu - więc może coś się zmieniło?

Dla mnie wtedy były tylko 2 argumenty za budową przez nich: szybkość (gotowe elementy więc 3-4 miesiące możliwe) i że będzie jeden wykonawca więc jak by co to wiadomo kogo się czepiać.

Co do ceny - niska nie jest. Bazując na ich wycenie brałem kredyt w banku. I tu wyszła ich inna zaleta. W przeciwieństwie do większości innych osób ja nie musiałem występować o zwiekszenie kredytu. Po prostu wszystko byłło z lekką górką więc nawet jak były elementy których nie uwzględniłem w kalkulacji to i tak starczyło z pieniędzy zaoszczędzonych na pozycjach uwględnionych w kalkulacji.

Ale powtarzam jeszcze raz - to było ponad 3 lata temu. Jak jest dzisiaj - nie wiem.