Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jak czytam takowe artykuły to aż mi się włos na głowie jerzy...

Jaki ja jestem szczęśliwy, że mam to już za sobą....

Kiedy budowaliśmy na przełomie wejścia PL do UE to mówili, że okres najgorszy z możliwych...widzę, że przy tym co jest teraz to pikuś i pieszczota...

AS - Mówisz, że nie widzisz wzorstu budów...ale to tylko tego nie widzisz..

Choć na pewno widzisz "kilka", które albo ruszyły w zeszłym roku, albo właśnie ruszają...ja takowe widzę blisko siebie, w Radoniach...

A w skali woj./kraju to już wogóle...

Znajomy, który teraz sobie w starostwie GM załatwia zezwolenie to mówi, że w niektórych urzędach są KOLEJKI !! :o

Niestety...Polacy dość intensywnie zaczynają nadrabiać komunistyczną zapaść i zastój jeśli chodzi o ilość mieszkań...

Potwierdzam, że częśc materiałów nie jest dostępna od ręki, ale nie jest aż tak tragicznie że nie da się ich zdobyć.

Zwłaszcza jeśli chodzi o masówke (pustaki, cegły, cement jedynka itp) trzeba poszukać nieraz w kilkunastu miejscach i poczekać kilka dni.

Inna sprawa, że przy obecnym stanie dostawcy stali się mało elastyczni jeśli chodzi o negocjacje cenowe. :-?

Potwierdzam to co pisze asz.Wlasnie kupuje materiały,a wlasciwie czesc wczoraj kupilem.

Bloczek fundamentowy 3.05 zł brutto

Porotherm Wienerbergera z Czech 24 8.40 zł brutto.Z Czech musza wozic bo polskiego nie ma i nie bedzie przez kilka najblizszych miesiecy.

Silki 20 cm brak.Kuzwa i dzwonie i bujam sie szukajac Silki.

Szukam stali (jest po 3300 zł/t brutto,a szukam taniej) no i Silki.

Gdybyscie gdzies mieli namiary na SIlke i tania stal fi 12 to bede wdzieczny.Tak jak na namiary na ciesle i dekarza.

Bylem wczoraj ogladac z zona kuchnie.W RUST i HTH ( a to przeciez gorna polka cenowa) do konca czerwca maja terminy zajete.

Gdybyscie gdzies mieli namiary na SIlke i tania stal fi 12 to bede wdzieczny.Tak jak na namiary na ciesle i dekarza.

Bylem wczoraj ogladac z zona kuchnie.W RUST i HTH ( a to przeciez gorna polka cenowa) do konca czerwca maja terminy zajete.

stal masz kolego tańszą w Zalesiu - adres w naszej książce adresowej. No 3 dni temu była za 3,07 kg

Poszukuje sprawdzonej firmy wykonujacej bramy wjazdowe przesuwne samonosne... Plizzz pomozcie....

Dostalem wycene bramy Wisniowskiego bez wypelnienia na 5tys z napedem!!!!

a bramy kolega ma u nas, ale terminy też odległe więc trzeba się szybko dogadać, zrobimy wycenę i umawiać, bo czym cieplej tym więcej pracy,

zapraszam

stal masz kolego tańszą w Zalesiu - adres w naszej książce adresowej. No 3 dni temu była za 3,07 kg

Poszukuje sprawdzonej firmy wykonujacej bramy wjazdowe przesuwne samonosne... Plizzz pomozcie....

Dostalem wycene bramy Wisniowskiego bez wypelnienia na 5tys z napedem!!!!

a bramy kolega ma u nas, ale terminy też odległe więc trzeba się szybko dogadać, zrobimy wycenę i umawiać, bo czym cieplej tym więcej pracy,

zapraszam

Zapytanie poszlo na maila.

z materiałami jest naprawde marnie. Czeka się po 1-2 miesiace i nie masz pewnosci co do ceny. I co gorsza w nosie mają wczesniejsze ustalenia, ze cena np 8,5 - dzis juz po 10,5.

Przez to musze szukac transportu z fabryki do mnie. Czy ktos ma moze kontakt na samochod z HDSem? albo firme transportwa ktora mi to z Warszawy przewiezi???

POMOCY :cry:

czeee

jesli chodzi o materiały to racja sprzedawcy mało elastyczni i brak towaru dzisiaj pytałem o porotherm 25 to podali mi termin cerwiec/ może/i cena nie wiadomo jaka będzie ,cena segły pełnej to jakiś koszmar 1.5 brutto i trzeba się spieszyć bo to co mają na składie to końcówka i dostawa następna w maju

robaczki wpisałam mojego dekarza, murarza i cieślę, pana od alarmu:), pana od bram i napędów, oraz dopisałam słówko do opinii Sensera na temat pana od elewacji - AS mam prośbę - w opinii zrobiłam literówke i nie mogę tego poprawić - zamiast słowa ozdobne wpisałam "osdobne" czy mógłbys nanieść korektę?

robaczki wpisałam mojego dekarza, murarza i cieślę, pana od alarmu:), pana od bram i napędów, oraz dopisałam słówko do opinii Sensera na temat pana od elewacji - AS mam prośbę - w opinii zrobiłam literówke i nie mogę tego poprawić - zamiast słowa ozdobne wpisałam "osdobne" czy mógłbys nanieść korektę?

Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi...

Jak w miarę dokladnie policzyć ilośc głównych materiałów potrzebnych do budowy domu?? Na razie myślę o stali i maxie.

Słyszałam że jest jakiś program...Czy ktoś wie gdzie i jaki???

Nazywa sie np. 'Norma' ;)

Sciany policzysz z projektu - liczac powierzchnie scian i odejmujac okna, dodajac jakis tam procent na straty lub zaokraglajac do pelnej palety.

Stal - powinna byc w projekcie lub przynajmniej powinien byc opis poszczegolnych zbrojen. Nam dodatkowo stal przeliczyl kierbud, uproszczajac nieco zbrojenie stropu.

Gość ~AS~
Jak to "poprawione" ot tak sobie?? A gdzie podanie??!!

A gdzie opinia prawna??

Gdzie wnioski rady programowej??

Gdzie decyzja zgodności??

Gdzie termin ustawowy??

Gdzie godność człowieka!!

Jak tu żyć!!!

Aaaaaaaa

:lol: :lol: :lol:

Powiedzmy, że odpowiednia kwota znalazła się na odpowiednim koncie ;) :D