Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszukuje sprawdzonej firmy wykonujacej bramy wjazdowe przesuwne samonosne... Plizzz pomozcie....

Dostalem wycene bramy Wisniowskiego bez wypelnienia na 5tys z napedem!!!! :evil:

ostry

zamało danych.

Jaki naped, jak duża brama(ile metrów, ciężar z czego) to wszystko ma znaczenie.

ja za sam napęd dałem 3,5 tys.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich.

Dzięki za powitanie w grupie.

Jeśli można wrócić do tematu to prawdopodobną przyczyną braku cegieł, wełny itp. towarów budowlanych jest ich sprzedaż na wschód - głównie Ukraina. Rynek zbytu jest tam ogromny a zakładów produkcyjnych czy firm budowlanych jak na lekarstwo, biorą wszystko co da się przetransportować ( nie targują się zbytnio, bo nie mają wyboru).

Nasz rynek też nie zasypia gruszek w popiele, budujemy się na potęgę i... aby w górę :D

Pozdr

Witam

Dziękuję za ciepłe przywitanie :D

Mamy na budowie generalnego wykonawcę i do tej pory nie było problemów. Kierownik budowy i inspektor nadzoru chwalą go, ale wydaje mi się, że on co raz częściej traktuje nas jak dojną krowę :(

Owszem, nie musimy się zajmować poszukiwaniami materiałów, a jak czytam, to wcale nie jest łatwo dziś kupić materiały :(

Nie musimy też się martwić o wykonawców poszczególnych robót, no bo w końcu od tego jest generalny wykonawca :)

Jednak ostatnio kilka rzeczy u naszego generalnego wykonawcy mnie zirytowało :-?

Budujemy dość duży dom i nie oszczędzamy na budowie, ale wykonawca chyba wyczuł, że czasem wolimy zapłacić i mieć z głowy i zaczyna tego nadużywać :(

Ostatnio powiedział nam, że wywrotka dobrej ziemi kosztuje 550 - 600 zł, a jak czytam, można kupić dobrą ziemię taniej.

Gorąca proźba do Was o namiary na dobrą ziemię, bo postanowiłam utrzeć nosa PANU WYKONAWCY! Są pewne granice przyzwoitości! :evil:

Bardzo Was proszę o informacje.

Pozdrawiam

Karolcia

Karolcia jeszcze nie interesowałem się dobrą ziemią. Na razie kupowałem piach:

do zaprawy 350zł - kamaz, piach do podsypki 650zł - patelnia (ok 30t). Chyba 550zł za czarną ziemię to normalna cena

wydaje mi sie ze mozna zalatwic ponizej 400zl za wywrotke

Czy ktos ma jakis pomysl jak oczyscic dzungle w ogrodzie? :roll:

Jedynie w zimie widze swoje "wlosci" od plota do plota... od czterech lat, przez okres naszej nieobecnosci, moj ogrod zarasta potwornym gaszczem samosiejek, rozlazacych sie jezyn i zdrewnialych krzalunow i chaszczy... Przeraza mnie perspektywa czyszczenia 6k metrow kwadratowych dzungli... Na marginesie, w ogrodzie przy plocie biegnie brzezinka, troche sosen, troche drzewek owocowych, ktore chcialabym zostawic, ale caly srodek chcialabym miec czysty, a miedzy tymi drzewami tez bardziej pod kontrola...

Chodzi mi po glowie kon z plugiem, potem zbronowac... wygrabic... juz slyszalam sugestie, zeby te drzewka jedno po drugim za pomoca samochodu powyciagac z ziemi :roll: ale tego jest za duzo, poza tym te wsciekle jezyny, przeciez nawet nie wiem, jak to zlapac... :-?

Moze ktos mial juz z czyms takim do czynienia?

Gość ~AS~
AS

dlaczego nie mogę dodać namiaru na fachowca do książki grupowej??

wybieram kategorię a pomimo tego wywala mi, że nie wybrałam :(

co jest grane??

Hmmm... A czy po zaznaczeniu wybranej kategorii kliknęłaś na taki przycisk oznaczony ">>>" ?? Jeżeli nie, to wszystko jasne, a jeżeli tak, to... nie mam pomysłu ;)

Jeśli dobrze sobie to wyobrażam to przydałby się gościu z mocną kosa spalinową, taka co to ma tarczę tnącą a nie żyłkę. To co wykosi trzeba wygrabić i ... zutylizować. czego nie wykosi - wyrwać samochodem albo ciągnikiem.

Później ... to już zależy jaki jest plan. Wyrównac i siać trawkę lub warzywka :wink:

Witam, mam nastepujace pytanie

czego żądać od geodety (na razie zbieramy papiery do pozwolenia na budowe) czy tylko mapki do celow projektowych czy czegos jeszcze? Jesli dobrze sie orientuje maja to byc trzy mapki (oryginal i dwie kserówki) w skali 1:500 tak?

Prosze o szybka i wyczerpujaca odpowiedz...

PS: Czy wytyczenie budynku wg projektu tez powinien zrobic geodeta? W ktorym momencie czasowym to powinno nastapic?

pozdrawiam

Gość ~AS~

Jeśli dobrze sobie to wyobrażam to przydałby się gościu z kosa spalinową. To co wykosi trzeba wygrabić i ... zutylizować. czego nie wykosi - wyrwać samochodem albo ciągnikiem.

Później ... to już zależy jaki jest plan. Wyrównac i siać trawkę lub warzywka :wink:

Na jeżyny koszenie nic nie pomoże. Trzeba by je potraktować ze 3-4 razy Rundupem, ale w momencie jak będą już miały pierwsze liście. Ważne, żeby odszukać i spryskać wszystkie pędy, bo inaczej będzie dziadostwo odbijać, a potrafi się rozprzestrzeniać w zawrotnym tempie.

Gość ~AS~
Witam, mam nastepujace pytanie

czego żądać od geodety (na razie zbieramy papiery do pozwolenia na budowe) czy tylko mapki do celow projektowych czy czegos jeszcze? Jesli dobrze sie orientuje maja to byc trzy mapki (oryginal i dwie kserówki) w skali 1:500 tak?

Prosze o szybka i wyczerpujaca odpowiedz...

PS: Czy wytyczenie budynku wg projektu tez powinien zrobic geodeta? W ktorym momencie czasowym to powinno nastapic?

Egzemplarzy mapek poproś jak najwięcej :) No i 1:1000 też na pewno się przydadzą. Nie widziałem żeby był jakiś oryginał i ksero, zawsze mapy są kserowane a oryginalne są tylko pieczątki na nich (i kasa którą musisz wybulić ;))

Budynek nie tyle powinien, co musi wytyczyć geodeta. Co do momentu, to dowolny, ale zanim przystąpisz do kopania fundamentów :D Za wcześnie nie ma sensu, bo wytyczone ławy mogą zostać uszkodzone. Najlepiej żeby geodeta przyjechał 1-2 dni przed rozpoczęciem prac.