Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktos ma jakis pomysl jak oczyscic dzungle w ogrodzie? :roll:

Jeśli dobrze sobie to wyobrażam to przydałby się gościu z mocną kosa spalinową, taka co to ma tarczę tnącą a nie żyłkę. To co wykosi trzeba wygrabić i ... zutylizować. czego nie wykosi - wyrwać samochodem albo ciągnikiem.

Później ... to już zależy jaki jest plan. Wyrównac i siać trawkę lub warzywka :wink:

Posiadamy takowa... :) Na razie ze zdrewnialymi paskudztwami sobie radzi bez specjalnych problemow, ale zostawia twarde okropne pozostalosci w ziemi, moga przebic np. tenisowke bez zadnych problemow... nic to, malzonek bedzie musial probowac sil na wiekszym terenie, na razie oczyscil tylko kawalek bezposrenio kolo domu :roll: :D

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Na jeżyny koszenie nic nie pomoże. Trzeba by je potraktować ze 3-4 razy Rundupem, ale w momencie jak będą już miały pierwsze liście. Ważne, żeby odszukać i spryskać wszystkie pędy, bo inaczej będzie dziadostwo odbijać, a potrafi się rozprzestrzeniać w zawrotnym tempie.

Szkoda ze nie mam zdjecia tej dzungli w pelni kwitnienia... :) te jezyny sa wszedzie, w zyciu ich nie znajde wszystkich, bo nawet sie nie przedre we wszystkie miejsca, ale przymierzam sie faktycznie do Roundupu... choc z duza niechecia, bo nie lubie chemikaliow... :)

Egzemplarzy mapek poproś jak najwięcej :) No i 1:1000 też na pewno się przydadzą. Nie widziałem żeby był jakiś oryginał i ksero, zawsze mapy są kserowane a oryginalne są tylko pieczątki na nich (i kasa którą musisz wybulić ;))

a te mapki 1:1000 to do czego potem sluza ile ma ich byc minimalnie?

to znaczy ze geodeta musi zadzialac przynajmniej dwukrotnie?

raz na poczatku i raz potem, tuz przed przystapieniem do robot?

dzieki ~AS~

:D

Gość ~AS~
Szkoda ze nie mam zdjecia tej dzungli w pelni kwitnienia... :) te jezyny sa wszedzie, w zyciu ich nie znajde wszystkich, bo nawet sie nie przedre we wszystkie miejsca, ale przymierzam sie faktycznie do Roundupu... choc z duza niechecia, bo nie lubie chemikaliow... :)

Musisz zacząć je zwalczać, jak tylko pojawią się pierwsze liście. Na opakowaniu jest opis, muszą być chyba minimum 3 liście, żeby wykonać pierwszy oprysk. Zabieg trzeba będzie powtórzyć po kilku dniach (a może 2 tyg. - nie pamiętam). Przy dużej ilości pędów jeżyna ma już baaardzo bogaty system korzeniowy i łatwo będzie odbijać, myślę że oprysk trzeba będzie powtarzać min. ze 4 razy.

Gość ~AS~
a te mapki 1:1000 to do czego potem sluza ile ma ich byc minimalnie?

to znaczy ze geodeta musi zadzialac przynajmniej dwukrotnie?

raz na poczatku i raz potem, tuz przed przystapieniem do robot?

Te mapki, to tak na prawdę są takie same, tylko 500-ka jest powiększonym wycinkiem z 1000-ki. Z przygotowaniem mapy, to geodeta ma najwięcej pracy przy... ksero :) (no chyba, że wchodzą w grę nowe podziały itp.) O ile dobrze pamiętam, to 1:1000 szło do wszystkich przyłączy. Nie określę Ci ile egzemplarzy będziesz potrzebował. Mapki przydają się w najmniej oczekiwanych momentach :) Gdzie tylko się da (różne wnioski o wydanie warunków, itp.) próbuj wciskać ksero, a oryginały zachowaj do projektów. Część urzędów wymyśla sobie absurdalnie krótkie terminy ważności map (np. 3 miesiące), chociaż nie ma na to podstaw w przepisach, to chyba działa lobby geodetów :) Chociaż nam do niektórych projektów (np. zbiornik i przyłącze gazu) udało się wykorzystać mapki, które miały 4 lata.

Czy geodeta przyjedzie 2 razy, to wszystko jedno i tak za wytyczenie i za mapki płacisz osobno (chyba, że to jakiś znajomy), a jeżeli w składnicy są względnie aktualne mapy obejmujące Waszą działkę, to do zrobienia map geodeta pewnie się w ogóle nie pofatyguje w teren. Ja nawet miałem przypadek, że dostałem od geodety(tki) mapy nie uwzględniające aktualnego podziału!

Musisz zacząć je zwalczać, jak tylko pojawią się pierwsze liście. Na opakowaniu jest opis, muszą być chyba minimum 3 liście, żeby wykonać pierwszy oprysk. Zabieg trzeba będzie powtórzyć po kilku dniach (a może 2 tyg. - nie pamiętam). Przy dużej ilości pędów jeżyna ma już baaardzo bogaty system korzeniowy i łatwo będzie odbijać, myślę że oprysk trzeba będzie powtarzać min. ze 4 razy.

Dobrze ze mi zostalo kilka maseczek na gebe, takich przeciwpylowych, nie kosmetycznych znaczy sie - zapowiada sie masywna operacja... :wink:

Dzieki za rady! :)

Czy ktos ma jakis pomysl jak oczyscic dzungle w ogrodzie? :roll:

Moze ktos mial juz z czyms takim do czynienia?

my wlasnie dzis karczujemy akacje, ponad 30 karp gigantow (wieczorkiem wrzucimy zdjęcia), Pan koparkowy zamierza zabawic na naszej dzialce 3 dni a i tak lesnik powiedzial,ze za pol roku i tak odbiją, wystarczy zostawic kawałek korzenia w ziemi.. :( zapowiada się, że będziemy mieli zajęcie do emerytury :)

poza tym podłączyli nam wodę i prąd połowicznie

moze w przyszlym tygodniu zacznie się prawdziwe budowanie...

Gość ~AS~
my wlasnie dzis karczujemy akacje, ponad 30 karp gigantow (wieczorkiem wrzucimy zdjęcia), Pan koparkowy zamierza zabawic na naszej dzialce 3 dni a i tak lesnik powiedzial,ze za pol roku i tak odbiją, wystarczy zostawic kawałek korzenia w ziemi.. :( zapowiada się, że będziemy mieli zajęcie do emerytury :)

poza tym podłączyli nam wodę i prąd połowicznie

moze w przyszlym tygodniu zacznie się prawdziwe budowanie...

Widziałem w sobotę ten Wasz "skład opału" ;) Jest trochę bałaganu, a jak koparka powyrywa karpy, to już w ogóle będzie "ładnie" :)

Ale za to skrzyneczka elektryczna przy drodze wygląda optymistycznie :)

Gość ~AS~

Widziałem w sobotę ten Wasz "skład opału" ;) Jest trochę bałaganu, a jak koparka powyrywa karpy, to już w ogóle będzie "ładnie" :)

Ale za to skrzyneczka elektryczna przy drodze wygląda optymistycznie :)

wycieczka krajoznawcza? pewnie rozpoczeliscie sezon rowerowy?

Niestety, nic z tych rzeczy. Jechałem samochodem do sklepu i postanowiłem przejechać przez Osowiec, żeby zobaczyć co tam u Was i odszukać działkę kolegi, który w maju lub czerwcu zamierza ruszyć z budową.

Niestety, nic z tych rzeczy. Jechałem samochodem do sklepu i postanowiłem przejechać przez Osowiec, żeby zobaczyć co tam u Was i odszukać działkę kolegi, który w maju lub czerwcu zamierza ruszyć z budową.

no taku, czasu brak na przyjemnosci :(

ale jak juz pokonczymy te budowy ( :) :) :) odezwala sie ta co nawet nie zaczela) to bedzie mozna okolice troche poeksplorowac

czeee :o

jaka najlepiej zorganizować pracę poszczególnych ekip

1 elektryka ,tynki hydraulika i c.o

2 elektryka hydraulika c.o i dopiero tynki :oops:

u nas hydraulika, elektryka, alarm, tynki, C.O. (ale u nas podłogówka to coby panowie tynkarze jej nie podeptali na końcu przed samymi wylewkami) U nas p. elektryk powiedział, że z założenia wchodzi po p. hydrauliku. :roll:

Gość ~AS~
czeee :o

jaka najlepiej zorganizować pracę poszczególnych ekip

1 elektryka ,tynki hydraulika i c.o

2 elektryka hydraulika c.o i dopiero tynki :oops:

u nas hydraulika, elektryka, alarm, tynki, C.O. (ale u nas podłogówka to coby panowie tynkarze jej nie podeptali na końcu przed samymi wylewkami) U nas p. elektryk powiedział, że z założenia wchodzi po p. hydrauliku. :roll:

U nas też podłogówka i też taka kolejność jak u Sylwi, czyli woda+kanalizacja+elektryka+alarm -> tynki -> c.o. Z tego co widziałem do tej pory na paru budowach, to zazwyczaj C.O. robi się między tynkami a wylewką. Rozprowadzenie do grzejników najczęściej robi się teraz po podłodze, więc kucia tynków i tak jest niewiele.

Gość ~AS~
mam wielką prosbe o podzielenie sie namiarami na Panow od ogrodzen (wrzucenie do bazki)

bardzo dziękuję

Niestety nie mam nikogo do polecenia w tym temacie (część ogrodzenia robiliśmy sami, a część nam robili "tubylcy" :) )

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że ogrodzenie może czasem przeszkadzać podczas budowy, a i tak nie zabezpieczy przed ewentualną kradzieżą materiałów. Mało tego, w przypadku siatki, samo ogrodzenie może stać się przedmiotem kradzieży...

Niestety nie mam nikogo do polecenia w tym temacie (część ogrodzenia robiliśmy sami, a część nam robili "tubylcy" :) )

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że ogrodzenie może czasem przeszkadzać podczas budowy, a i tak nie zabezpieczy przed ewentualną kradzieżą materiałów. Mało tego, w przypadku siatki, samo ogrodzenie może stać się przedmiotem kradzieży...

wlasnie planuje sie zglosic do miejscowych- a sami to sie chyba nie podejmiemy bo to prawie 200 m ogrodzenia

ps dzialeczka juz wykarczowana - 7 kamazow karp!!