Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja rozumieć i współczuć

a gdie budujesz?

No widzisz jakie to f...ty są, nic nie powiedzą, nic nie wytłumaczą w tym ZE, dobrze, że złożyłam potem o budowlane bo tak to bym czekała do usranej śmierci na docelowe i o pozwolenie bym nie mogła złożyć, tak to mam jakiekolwiek i nie blokują mnie ze pozwoleniem przynajmniej a potem pomyślę jak przyśpieszyć.

Buduję w Żelechowie,

pozdr.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

a ja bym się chciała dowiedzieć o to o co już z resztą pytałam jakiś czas temu i nie dostałam od koleżaneczki odpowiedzi; jaki macie ten prąd??budowlany czy docelowy???"

Bo budowlany się robi wszystko samemu, docelowy robi elektorwnia, a Wy jakoś częściowo sami częściowo ktoś tam, z tego co się dowiadywałam w ZE to budowlany podpinam i mam a Wy piszecie, że czekacie na odbiór, ja spać nie mogę przez ten prąd, bo nie wiem jak zrobić żeby był najszybciej???

Alex rozumiem Twoja frustaracje, ja nasze przejscia z ZE odbieram jako traumatyczne, opisze jeszcze raz nasza sciezke, z zaznaczeniem , że my podlegamy pod ZE Zyrardów a Ty o ile pamiętam to chyba ZE Pruszków?:

1. wniosek o warunki byl u nas jeden nie było rozróznienia na docelowe i budowlane

2. czekalismy 3 tygodnie, warunki z ZE były potrzebne do wniosku o pozwolenie na budowę

3. następnie projekt, w tym uzyskanie zgody sąsiada na którego działce stoi słup na udostepnienie gruntu, ZUD, złożenie projektu do ZE i złożenie wniosku o przygotowanie umowy o przyłączenie

4. podpisanie umowy o przyłączenie, opłata w kasie za przyłacze , nie było rozróznienia na docelowe i budowlane, opłata w zalezności od wnioskowanej mocy

5. wizyta elektryka z uprawnieniami na działce, wypełnienie stosownych wniosków, które on składa do ZE (m.in. umowa o sprzedaż energii in blanco)

5. zakład robi swoją część, kabel + skrzynka, własciwie nie ZE tylko firma wyłoniona z przetargu

6. ZE odbiera kabel i nasz elektryk robi prowizorkę

Czas od momentu złożenia projektu w ZE do odbioru =2 mies. Oczywiscie wszystkie poszczególne ogniwa w łańcuszku trezba bylo kilka razy popedzac

C'est tout :D

Dokładnie właśnie mam również Żyrardów już to kiedyś pisałam dlatego tak wnikam bo u mnie jest inaczej....z pewnością złożyliście wniosek o docelowy bo nikt Wam nie powiedział, że jest rozgraniczenie, tak jak i mi,zaznaczyliście z pewnością we wniosku, że prąd do domku jeśli tak to znaczy, że docelowy. Czekałam na warunki dlugo i jak wnikliwie dopytałam się okazało, ze na warunki prowizoryczne czeka się krócej i o nie wystąpiłam z kolejnym wnioskiem. Dostałam je i tylko mam podpisać umowę, nic nie płacę za moc i robie sama..ale Wy macie jakoś dziwnie, pół na pół ja,k widzę bo i wasz elektryk w tym brał udział i ZE, nie wiem dlaczego i procedurę macie taką jak w docelowych

Walaciki

Z mapy Grupy wynika że jesteście moimi najbliższymi sąsiadami grupowymi :) Ja buduję na wyskości Szkolnej 71 jakieś 150m od ulicy

Pozdrawiam

Tamlin

super :D , w sobote bedziemy na dzialce to sie przyjrzę, po której stronie Szkolnej? Nieparzyste nry są po lewej chyba?

Tak, po lewej

ostatnia budowa również po lewej

Alexs

U mnie procedura identyczna była jak u Walacików

Pozdrawiam

Tamlin

Pozdro

Dokładnie właśnie mam również Żyrardów już to kiedyś pisałam dlatego tak wnikam bo u mnie jest inaczej....z pewnością złożyliście wniosek o docelowy bo nikt Wam nie powiedział, że jest rozgraniczenie, tak jak i mi,zaznaczyliście z pewnością we wniosku, że prąd do domku jeśli tak to znaczy, że docelowy. Czekałam na warunki dlugo i jak wnikliwie dopytałam się okazało, ze na warunki prowizoryczne czeka się krócej i o nie wystąpiłam z kolejnym wnioskiem. Dostałam je i tylko mam podpisać umowę, nic nie płacę za moc i robie sama..ale Wy macie jakoś dziwnie, pół na pół ja,k widzę bo i wasz elektryk w tym brał udział i ZE, nie wiem dlaczego i procedurę macie taką jak w docelowych

I tak po prostu Twoj elektryk podłączy się do słupa??

W drodze nabytych doświadczeń trochę dziwi mnie to, że ZE pozwoli komus grzebac przy swoim słupie, no niby elektryk bedzie mial uprawnienia, ale....przeciez ZE chce wszystko kontrolowac... niby komuna a jednak...

zupelnie jak PIS :)

I tak po prostu Twoj elektryk podłączy się do słupa??

W drodze nabytych doświadczeń trochę dziwi mnie to, że ZE pozwoli komus grzebac przy swoim słupie, no niby elektryk bedzie mial uprawnienia, ale....przeciez ZE chce wszystko kontrolowac... niby komuna a jednak...

zupelnie jak PIS :)

na to wygląda, zobaczymy jak będzie w praktyce i czy ten prąd będzie od ręki czy trzeba będzie czekać na przesyłanie,

pozdrawiam

Witamy,

odhaczylismy kolejny punkcik w Wielkim Planie, tym razem pod nazwa "projekt". Zlozylismy zamowienie na projekt z pracowni Pana Gasiorowskiego pt Zgrabny z przedsionkiem".

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zgrabnyp/rzuty.php

Pasuje nam bez wiekszych zmian :D

i swieta beda bez budowlanych nerwow.

A po swietach ruszamy do boju do oslawionego ZE Zyrardow. Akurat beda mijac trzy tygodnie od momentu zlozenia wniosku. Zobaczymy sie sie rozczarujemy... :-?

To wszystko zalezy również jak wygląda sprawa z dostępnością do sieci a głównie moca transformatora.

W moim przypadku miało byc czarodziejsko a wyszlo szybko i sprawnie. Może trochę drożej ale juz prąd jest a zaczęliśmy we 3 z sąsiadami temat na poczatku stycznia.

Napisaliśmy wnioski o docelowe, ale ZE napisało w warunkach, że docelowe a do czasu powstania budynku budowlane. Załatwiał to jeden człowiek od kpoczatku do końca. W skrócie podam cenę : za wszystko bez praktycznie pilnowania - 3650 z czego opłata za 13 KW -1860, projekt 650 i Pan ELEKTRYK 1100.

W tej ostatniej kwocie załatwienie wszystkiego i zamontowanie w skrzynce ( przyłącze kablowe) zabezpieczen i wyjscia na 400 i 230 z uziemieniem włącznie. Myślę że to nie tragiczna cena a tempo moim zdaniem ekspresowe.

Od tygodnia skrzynka stoi z możliwoscią używania prądu. Oceńcie sami.Acha ZE Żyrardów.

To wszystko zalezy również jak wygląda sprawa z dostępnością do sieci a głównie moca transformatora.

W moim przypadku miało byc czarodziejsko a wyszlo szybko i sprawnie. Może trochę drożej ale juz prąd jest a zaczęliśmy we 3 z sąsiadami temat na poczatku stycznia.

Napisaliśmy wnioski o docelowe, ale ZE napisało w warunkach, że docelowe a do czasu powstania budynku budowlane. Załatwiał to jeden człowiek od kpoczatku do końca. W skrócie podam cenę : za wszystko bez praktycznie pilnowania - 3650 z czego opłata za 13 KW -1860, projekt 650 i Pan ELEKTRYK 1100.

W tej ostatniej kwocie załatwienie wszystkiego i zamontowanie w skrzynce ( przyłącze kablowe) zabezpieczen i wyjscia na 400 i 230 z uziemieniem włącznie. Myślę że to nie tragiczna cena a tempo moim zdaniem ekspresowe.

Od tygodnia skrzynka stoi z możliwoscią używania prądu. Oceńcie sami.Acha ZE Żyrardów.

u nas cenowo podobnie, tylko za projekt troche drozej

Pzdr