Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj miłam spotkanie z kierownikiem "naszej grupy", Pan Błaszczak prosi żebyśmy mu dali trochę pożyć, bo co telefon to każdy klient z forum muratora :) . Planowałam też spotkanie z geodetą - p. Zielińskiem ale nie doszło do skutku nie z mojej winy :-? , no nic już sie też dogadaliśmy, Pan przepraszał bardzo i mam nadzieję, że będę miała dobry rabat za tą stratę czasu i paliwa...,

dziękuję za namiary

Jakieś kilka dni temu dostałem informację że gmina (Grodzisk) planuje uruchomić darmowy internet (256 kb). Darmowy w sensie braku opłat miesięcznych. Opłata jednorazowa, na starcie, 200 zł (za urządzenie, podłączenie i konfigurację). Ktoś coś wie więcej?

Coś takiego podobno jest w Raszynie....mieszkam w nim od 10 lat i nie słyszałem o nim. Ten modem za 200zł ma zasięg do 1km, za mocniejszy trzeba juz zapłacić 600zł. Ciekawe jak to będzie w Grodzisku.

Jakieś kilka dni temu dostałem informację że gmina (Grodzisk) planuje uruchomić darmowy internet (256 kb). Darmowy w sensie braku opłat miesięcznych. Opłata jednorazowa, na starcie, 200 zł (za urządzenie, podłączenie i konfigurację). Ktoś coś wie więcej?

Każdy zameldowany w gminie Grodzisk Maz. dostaje indywidualne hasło. Jeśli masz laptopa lub wbudowaną kartę wi-fiwszystko masz bezpłatnie. Płacisz tylko za karte jeśli jej nie masz. Jak masz idziesz tylko do gminy z dow os. po kod dostępu bezpłatnie

Zasieg ma byc teoretycznie na terenie calej gminy grodzisk, uruchomic podobno to maja w najlepszym wypadku pod koniec tego roku, bedzie to dzialalo radiowo czyli wiadomo jak (dla nie w tajemniczonych to przy duzym ruchu i nie dajboze opadach deszczu albo jeszze gorzej sniegu to moze byc baaardzo roznie) ale nie czepiajmy sie skoro za darmo, a jakby ktos chcial wiecej niz 256kb to podobno bedzie mozliwosc 512kb i 1Mb ale oczywiscie juz za opolata abonamentowa, ale jaka to nikt jeszcze nie potrafi tego stwierdzic.

Czesc wam....

Alexs mam nadzieje jednak ze potrwa 2 tyg, nie dłużej. Miesiąc to za dłuuugo.....bo co wówczas robić :roll:

A pogoda coraz ładniejsza....budowy ruszaja jedna za drugą. Własnie odebrałam z Archonu projekt domu......i tak sobie oglądam co by tu zmienic.

może i poleży 2 tyg w starostwie, w lutym były takie przypadki gdzie po 2 tyg ludzie odbierali. Jednak zanim zlożysz to musisz uzbierać papierki, chyba, że masz warunki przyłączenia prądu itd musi Ci go ktoś zaadoptować, co trwa w sumie jeden dzień, ale jeśli zmieniasz cosik to już wiecej roboty, na swoją kolejkę też trzeba poczekać. Więc jeśli zamierzasz ruszyc z pozwoleniem to nie ma możliwości za dwa tyg

Witajcie...

Nieuchronnie zbliz asię moment w którym będę na dłuższy czas pożegnać się z Państwem. :(

Kreyt przyznany, transza na koncie, rozpoczyna się jazda z zakupem i rezerwowaniem materiałów.

Izat bardzo dizękuję za namiar do pani Kierbud - jest OK i dogadalismy się.

Pan Paluchowski 5 maja zrobi mi studnię wierconą a w zasadzie wkręci filtru do ziemi i ma być woda...jaka to się okaże , napewno do ogrodu i na budowe wystarczy :)

Poza tym jak wspomniałem dom buduje samodzielnie, może z pomocą jakiegoś tubylca , więc pracy jest co niemiara, ale jesteśmy dobrej myśli.

Ponieważ trudno będzie mi udzielać się na forum i pracować przy budowie a tym bardziej że na naszym polu na razie netu nie ma to pomalutku przyzwyczaję Państwa do mojej nieobecności. Zainteresowanych budową domu z pustaków styropianowych Izodom zapraszam na nasze pole.

Tak na marginesie, to kontrowersyjny materiał na budowe scian ale w obecnej sytuacji chyba jeden z najtańszych (a był bardzo drogi) , nie podrożał i dostępny w 4 tygodnie.:) Podaję to poniewaz już mam zamówiony i ustawiony termin dowozu, więc nastepni mi nie zagrożą w kolejce:) A że razu już z tego budowałem i mieszka się w tym OK to nie boję się wyzwań:)

Dla zainteresowanych cena metra kwadratowego ściany na gotowo to niecałe 100 PLN. Myslę że przy galopujących cenach pustaka , przebija go na głowę gdyż sam pustak jest już po 14 a 6,6 idzie na metr kwadratowy to sami sobie policzcie...100 jak w pysk na surowo...a u mnie wliczony jest koszt ocieplenia,tynku kartonowego i siatki i kleju na zewnątrz.

Ważne żeby sie budowało...bo na zimie trzeba zamieszkać.....

Witajcie, dawno tu nie zagladalam......

Ostatnio jak sie pojawialismy to byliśmy w trakcie szukania działki. A więc działka kupiona, Stara Wieś, niedaleko ulicy Tarniny. Z Kubi41 to będziemy prawie sasiadami :). Teraz czeka nas papierologia związana z pozwoleniem na budowę (projekt wybraliśmy taki: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/aga/?AreaMax=120&Kind=1&Name=aga), co prawda jeszcze nie zakupiony więc zawsze mozna sie rozmyślić :lol: . ponieważ nasza działka nie jest bezposrednio przy ulicy Tarniny tylko w "polu" mamy pytanie o ewentualne problemy w uzyskaniu pozwolenia na budowę w zwiazku z brakiem prądu. Czy możemy "podpiąć" sie do sasiadów (zgoda jest) na czas budowy? Wstepne informacjie jakie uzyskaliśmy w ZE mówią o czekaniu na podłączenie ok 1,5 roku, a my nie chcemy czekać na rozpoczęcie budowy aż tak długo. Czy ktoś może mi powiedzieć czy bedziemy musieli?

Gawel pozdrawiamy goraco i mamy nadzieję, że sie niedługo zobaczymy :)

http://www.album.astral.pl/album/fotos/6369/6/5857/1.jpeg