Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No wiesz...średnicę łatwiej zmierzyć niż policzyć lata :) .........mi sie zdaje że własnie średnica jest nadrzędna.......

No bo ile centymetrów ma 7-latka brzóska?? :roll:

Oj w mIlanówku to jest z tym do kitu. Nasza babcia tam mieszka i wiem, ze tam prawie na wszystkie drzewa trzeba mieć pozwol;enie - ale to moze tez zalezec w którym miejscu ta działka...

Gość ~AS~
AS to niezle jak przez 3-4 lata dochodza az do 2 metrów.......super. Rosna jak na drożdzach :)
Jak kupiliśmy działkę, to byłą usiana brzózkami o wysokości do 1,5m , teraz po ponad 6 latach najwyższe mają ze 4-5m.

Jacek 15 maja deski będą wolne ;)

zrobiłam ich przegląd, są to głównie deski pozbijane w blaty, trochę drobnicy

nie wiem czy by Ci takie odpowiadały

jak chcesz to wpadnij do mnie i sobie lukniesz

mam też 2 palety U 220 z Plecewic

może ktoś potrzebuje ...

Iza, nie wiem czy wcześniej nie będą mi potrzebne, bo już mury rosną :) Jeśli masz chociaż część już wolną to mógłbym zabrać. Napisz jak co Ciebie trafić.

Jacek

Gość ~AS~
AS ale ponoc po słojach mozna poznać wiek drzew.......prawda to czy nie do konca?

Podobno tak, ale ja się na tym nie znam :)

U roślin rosnących w klimacie, gdzie sezon wegetacyjny nie trwa przez cały rok, roczny przyrost drewna nie jest równomierny i składa się z dwóch słojów: jasnego i ciemnego. Słój jasny powstaje wczesną wiosną, gdy przyrost jest bardziej dynamiczny. Powstające komórki mają duże średnice, cienkie ściany i mało włókien drzewnych. Słój ciemny powstaje późnym latem, a powstające komórki mają mniejsze średnice, grube ściany i zawierają wiele włókien drzewnych.

No tak, tylko żeby policzyć słoje, drzewo musi już być... ścięte :)

Dla drzew rosnących, wiek szacuje się na podstawie średnicy pnia na wysokości 1,3m nad ziemią - odczytując z tabeli wiekowej.

Ja tam ekspertem nie jestem ale czytałam kiedys ze sie mocuje na scianie i przykrywa tynkiem. Bo jakby sie tak zacząć wkuwać w kratówke na przykad to chyba zacznie sie kruszyć. Zresztą tak to wyglądało jak blok nam budowali. Były zamocowane do cegieł takimi klamerkami. Nikt sie w nic nie wkuwał.....

tez mi sie tak wydaje ale gosciu od tynków mówił że tynk ma 0,5-1 cm grubości, a za więcej jest dopłata :roll: no i nie wiem czy ten jeden cm grubosci to dokładnie przykryją

Z drugiej strony na taką grubość to można sobie pozwolić na Ytongu ale np na takim maxie to juz za cienko bo ściany mniej równe...