Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawy wątek. Mój mąż będzie dojeżdżał do Ursusa. Mógłby pociagiem, ale podobno niezbyt bezpiecznie. Pozostaje: trasa Grodzisk - Piastów

lub Katowicką do Raszyna i przez Michałowice. Zobaczymy.

Co do policjantów, to czasem stoją na trasie Grodzisk- Żyrardów, zaraz za Grodziskiem, ale jeszcze na terenie zabudowanym! :evil:

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nasi znajomi z Grodziska też dojeżdzali do Ursusa. Korzystali początkowo z samochodu, potem jednak też z kolejki oraz pociągu. Nie było tak źle. Mankamentem kolejki była ponoć jej cena (nawet bilety okresowe), ale wychodziło i tak taniej niż samochodem, choć jednak podróż trwała dłużej. Podobno nawet niewiele dłużej. Nie wiem jak to jest dzisiaj, trzeba sprawdzić i policzyć. Co do bezpieczeństwa, to z tym jest różnie. Moja inna znajoma dojeżdża codziennie z Grodziska pociągiem do Wa-wy Wsch. i mówiła, że da się wytrzymać. Dużo ludzi jeździ i to jest jakieś pocieszenie. Wtedy chyba jest bezpieczniej.

Może jeszcze ktoś ma doświadczenia w tym zakresie.

Witam wszystkich z okolic Grodziska M.

Moje gniazdko rośnie powoli na pograniczu z Milanówkiem, tuz przy ul Okrężnej.

Na razie czekam na koniec zimy, zaczęty stan zero.

Potem powinno pojsc szybko bo zdecydowalem sie na prefabrykacje.

Okolica baaardzo mi pasuje, na razie zadnego bezpośredniego sąsiada.

Na poczatku roku nawet przy działce energetyka postawila słupy niskiego napieca. Wkrótce mnie podłaczą i odepne się od sąsiada.

Mam nadzieję ze w tym roku wystąpię o obywatelstwo Grodziska

Pozdrawiam

Voytas

Witam w grupie nowego sąsiada. :)

Ppowiem skromnie, że chyba go sprowadziłem do naszej grupy. A to było tak. Któregoś dnia przeszukując forum, przy wizytówce zobaczyłem obrazek domu identycznego jak nasz! I zacząłem poszukiwania autora. Znalazł się i oto jest! Witaj Voytas!

Mam pytanie do wszystkich. Jeśli macie okna drewniane, to jakiej firmy? Właśnie wybieram. Zgroza, metlik w głowie. :(

My mamy drewniane Firmy Goran z Lublina. Zanim wybraliśmy odwiedziliśmy chyba z dziesięciu dealerów na Bartyckiej. Te, które wybraliśmy wydawały nam się rozsądnym kompromisem ceny i jakości. Czterokrotne malowanie, okucia Roto NT. Mamy szyby 1.1 (dziś standard), z tzw. ciepłą ramką. Dealer był kompetentny. Trochę było kłopotów z dostawą - pomylili coś w zamówieniu i musieli przerabiać drzwi balkonowe. Zobaczymy na wiosnę, jak będzie coś nie tak to złoże reklamację. Ogólnie towar dobry, choć kłopoty z producentem. Mamy też od nich drzwi zewnętrzne. Tu też musiałem składać reklamację, coś wysiadło w klamce. Nie wiem czy u innych wszystko jest ok. Słyszałem, że firma Majewski ma zdecydowanie więcej reklamacji. Braliśmy jeszcze pod uwagę firmę Ewan (nie pamiętam czyje okna, chyba Stollar Olecko, lub coś co się od Stollar odłączyło), ale tam było drożej i tylko 3 warstwy lakieru. Byliśmy w Urzędowskim - według nas brzydkie profile. Jest jeszcze Stolar. Ci nie mieli nic szczególnego (cena wysoka, facet nie miał podejścia do klienta). Jest jeszcze Gebauer, ale go nie znaleźliśmy. Przyznam, że wybór trudny, jakość i ceny porównywalne. Nie braliśmy pod uwagę firm typu Stolarka Wołomin, czy Sokółka, bo u nich głownie standard, a wiadomo, że lepiej dobrać okna do wykonanych otworów niż odwrotnie. W firmach, które przytoczyłem nie ma problemu z wymiarami niestandardowymi. Dla nas też ważne było, że na poddaszu projektant wymyślił szerokie okno (2,70 m x 1,20), złożone z trzech standardowych. Takie zestawienie okropnie wyglądało. Źle się łączy okna typowe. Nasze ma inną konstrukcję, jest zrobione jako całość i nie było problemu z maskowaniem łączenia. Tam są tak zwane słupki stałe. W pozostałych oknach mamy słupki ruchome z centralna zasuwnicą. Podobno nie ma co zwracać uwagi na bajer w stylu hamulec w klamce, psuje się i jest nieskuteczny. Zaś trzeba brać jeśli jest blokada błędnego położenia klamki.

No ale się rozgadałem. Dość, bo nie wiem, czy nie zrobiłem większego mętliku?

Dzięki Marzek, mętlik w głowie trwa, ale czyjeś doświadczenia na pewno go trochę zmniejszą. My obecnie projektujemy dom. Jeśli teraz wybierzemy okna (tzn. firmę) to architekt dopasuje nam wymiary okien do ich standardów. Powinno chyba być taniej. Uważasz, że to złe rozwiązanie?

Hop,hop, inni, odezwijcie się.

Cześć!

Z tymi oknami to może być różnie. Bo jeśli wybierzesz firmę, która i tak robi na zamówienie, to nie będzie problemów. I wiele z tych firm, które wymieniłem nie patrzy na to czy standard. Wolą przyjechać na budowę, obmierzyć co potrzeba i zrobić na wymiar. Zawsze wykonawca może coś przeoczyć. na przykład pomyli wymiary. U nas tak było. Na szczęscie zrobił za duże otwory i to dało sie poprawić bez bólu. Sam nie wiem co Wam jeszcze radzić. Chyba tylko to, że trzeba sprawdzic dostawcę. I wybrać rakiego co daje najlepsze warunki, a wyrób Wam się podoba. Czasami zależy też od tego co się bierze. My braliśmy okno malowane na biało. Zatem nam mikrowczepy nie przeszkadzały (to takie łączenie drewna na ramę z kilku kawałków), a wyszło taniej. Każdy z wymienionych producentów zasługuje na uwagę. Trzeba po prostu się przyjrzeć, potargować i wybrac.

Aha, opisywałe trochę kłopotów z moimi oknami i drzwiami. Właśnie się ocezwali i chcą usunąć wady. Można więc wszystko załatwić. Tylko wymaga to czasu i uporu. Nie wolno się poddawać.

I jeszcze jedno. Ja najczęsciej przeglądam forum w pracy. W przyszłym tygodniu będę na urlopie. Ale budowlanym. Zamierzam trochę pociągnąć nasze sprawy. Będę więc forumował raczej wieczorem.

Buuuuu..... zgapilam sie i nie ma już miejsca na spotkaniu forum. Może z listy rezerwowej...

Marzek, coś nam grupa zamarła. Halo, jesteście tam jeszcze? Dobrze, że chociaż Ty odpisujesz na listy. Jakos mi raźniej w towarzystwie. :)

Przeczytałam CAŁY wątek "szukam dobrych okien". Niezły. Mam już faworytów. Teraz podzwonię. Mam nadzieję, że Pchelek odpowie mi na moje pytania. Obecnie rozglądam się też za dobrą ceramiką tradycyjną.

Dziś byłem na budowie. Rozmawiałem z człowiekiem od tynków wewnętrznych i wylewek. Myślę, że jest niezły. Jak kogoś interesuje, służę info.

Faktycznie coś grupa zamarła. Czyżby wszyscy byli tak zalatani, że nie mają czasu forumować.

Bobo30. My zapisaliśmy się na spotkanie, jeśli uda Ci się dostać z listy rezeerwowej, to pewnie się spotkamy.

Hej grupo, kto jeszcze wybiera się na spotkanie?

Witam,

Właśnie jestem pierwszy dzień po feriach zimowych na forum, stąd chwilowa nieobecność. Na spotkanie się nie wybieram, bo się nie zarejestrowałem.

Właśnie dostałem pierwszą ofertę z wyceną Ytonga. Przymierzam się aby powalczyć o większy upust (w tej chwili tylko 5%). Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii??

pozdrawiam grupowiczów

Tommi

Nie no piękna sprawa !!! :lol: :lol:

Spotkać taką grupę...

Trafiłem tu zupełnie przypadkowo...ale jak cieszy "ucho" słyszeć o własnych okolicach!! :-)

Super! Będzie dołączyć do was... :-)

My mieszkamy "od urodzenia" w Grodzisku Maz. I niestety również od urodzenia w Blokach... :-( Wcześniej na osiedlu Sadowa a teraz końcowy Kopernik....Tak się niby narzeka na te stare budownictwo...ale te nowe nie umywa się jeśli chodzi o akustykę do tych starszych...Ale mam nadzieję, że za parę lat zamieszakamy już bez tych latających po głowie sąsiadów...

My kupiliśmy działeczkę na koniec 2003 r. w... Musułach (tyle było o nich mowy, ale jakąś chyba "nikt" tam jeszcze działki nie ma...

A dokładniej to....jadąc ul. Radońską w stronę nowego cmentarza i dalej prosto, prosto jak prowadzi droga...mijamy po lewo klasztor Zakonnic i za jakie 200 m mamy małe skrzyżowanie, w prawo wiedzie na Adamowiznę a w Lewo (do nas) na Musuły. Więc od tego skrzyżowania jadąc w lewo jakie 200m mijamy tabliczkę Musuły a za tą tabliczką jakie....50 m po lewej stronie jest poletko jeszcze nie zabudowane..ale co najmniej dwie budowy ruszą w tym roku (myślę i mam nadzieje o swojej własnej tej drugiej...

Chcemy postawić tam "Polę" z Archipelagu. Z kilkoma chyba istotnymi zmianami...jesteśmy na etapie rozmów z "loklanym" architektem, bo się zastanawiamy, czy kupić gotowca i wprowadzić za pozwoleniem nasze zmiany, czy też ustrzec się od "zamazania" projektu, w tym uniknąć wynikających z tego pomyłek bud....Musimy ocenić wątek ekonomiczny zakupu gotowca i zmian...oraz na bazie Gotowca (ok. 95%) zbieżności z elewacją zewnętrzną zamówić projekt gotowy...

Więc w sensie stricte budowlanym jesteśmy co tu dużo mówić mocno w "lesie", ale chcemy zacząć w tym roku...i jak najdłużej się da be kredytu.

Moje/nasze aktualne rozterki wynikają np. z wyboru technologi. Tak niejako "intuicyjnie" blsiko mi do muru dwu warstwowego (Ceramika Śniadów, Sniadów???, wiem że coś takiego jest :-) podobno podobne :-) do Porothermu tyle tylko że dużo tańsze...i podobno wcale nie gorsze...a swoją dorgą może macie jakieś internetowe namiary na takową ceramikę??) + 10 cm Styropian.

Kolejna lokalna kwestia...to jak co po niektórym doskonale wiadomo "sąsiaduje" z nami firma Budokrusz...mają tam min. Terivę...czy w kontekście budowlanym korzystaliście z tej firmy? (Jak wrażenia, cenowo-jakościowo-obsługowe??) Korzystanie z usług tej firmy wydaje się być wygodne...blisko...

No i jeszcze jedna kwestia...to już na topie...

My chcemy być (Ja z Żoną...) na Spotkaniu Forumowiczów 21 Lutego w Warszawie...Kto z was tam będzie??

To chyba na tyle...i tak wystarczająco was wymęczyłem... :-)

Ale jak miło było znaleźć taki wątek i takich sąsiadów!!! :-)

Ho,ho dołączył do nas autochton :D Biedaku, pewnie zaraz zostaniesz zasypany pytaniami na temat okolicy. Trzeba było się nie ujawniać :wink:

Ja zacznę. Czy możesz polecić dobre przedszkole w okolicy? Nawet prywatne.

Niestety nie słyszałam o tej ceramice ze Sniadowa. W budokruszu też na razie nic nie kupowałam. Sorry.

Marzek, ciebie to dobrze znają w Goranie w Warszawie. Musiałeś sie im dać we znaki. :lol: :lol: :lol: Ładne mają okna.

Jeśli chodzi o okolicę to tak jak już ktoś tu to powiedział...

Okolica jest malownicza...I nie słodzę sam sobie...Już od jakiś 7 lat wpadła mi/nam w oko kiedy to jeszcze dom to była dla nas potężna abstrakcja...Jest tam swoisty klimat....który to odczuć można w sposób szczególny latem...

Jeśli chodzi o przedszkole....szczególnie takie, które gdzieś blisko leży to wam nie doradzę...

Ponieważ nie mam o tym specjalnie pojęcia i nawet nie dlatego (a to ważne), że nie mamy jeszcze dzieci ale w tym kontekście się nie orientuje co do tej okolicy....Choć z tego co mi się wydaje (Ameryki tu nie odkryje), że Jakiegokolwiek przedszkola to chyba należy szukać w samym Grodzisku...Jeśli Grodzisk to mogę wam coś powiedzieć...ale nic więcej..

Ale zapytam "tutejszych" o tą sprawę....

Może ktoś się blisko buduje???