Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Boże, to ja nie wiem co wy tam macie w tych domach jak takie drogie alarmy zakładacie!! Ja buduję ze środków własnych bez kredytu próbuję jak na razie dawałam radę dlatego wybieram tańsze rozwiązania, poza tym u mnie nie potrzebne takie zabezpiecznia, nie ma specjalnie nic do wyniesienia a w okolicy od 10 lat nic się nie wydarzyło...

Hmmm....

Mam taki ciekawy przykład...własnego sąsiada...

Oszczędzał na alarmie strasznie...

Tak osczędzał, że nie ma żadnych czujek ŻADNYCH przy oknach a jedynie czujki ruchu wewnątrz..."Bo jak wybije okna to się czujka ruchu odpali".

To był tak prosty nazwijmy to "system", że....stracił swoją funkcjonalność w codziennym życiu...okazało się, że nawet pomimo zastosowania odpowiednich, nieczułych na zwierzęta czujek one jednak pięknie te zwierzęta "widziały"...

Efekt końcowy był taki, że gość NIGDY od początku jak mieszkał, nie załączał alarmu!! A płacił miech w miech!! :lol:

Efekt był taki, że przyszli "panowie" w lato do jego domu, w biały dzień....jak właściciel był w pracy...

Wynieśli: cyfrówkę, kompa, dekoder cyfry, all biżuteria, rozpierducha w całym domu (to jest najgorsze!).

Abstrachuje od tego, że gość pojechał po bandzie z tą prostotą i taniośćią...

Efekt jest taki, że za "alarm" ten tani kosztował go dodatkowo to co stracił...

A za to co stracił, miałby wypasiony system z noktowizorami dla psów włącznie!!

Nie mówiąc już o wartośći niematerialnej....biżuteria...

Chodzi mi o to, że nie zawsze tani system dobrze ochroni dom...albo swoją (j.w) funkcjonalnością tak zmęczy użytkownika, że ten w końcu przestanie go używać....

"Co macie w tych domach??"

Chyba to co każdy dziś...sprzęta audio (najczęściej kino domowe), wspomnianą biżuterie, aparat cyfrowy, komputer, dekodery tv sat...

Kto tego dziś nie ma??

Policz sobie sumę odtworzeniową....i dodaj cene własnego alarmu...żeby tylko tyle nie kosztował cię ten alarm...

Tak, zgodzę się z Twym stwierdzeniem o sumie odtworzeniowej. Niby człowiek ma starszy telewizor, apart itd, ale jak przychodzi do odkupienia to bardzo boli.

To jednak, że gość tyle płacił za alarm i go nie załączał uważam za głupotę gościa a nie winę alarmu. Gdyby ten prosty alarm był włączony to być może przyjazd załogi ograniczyłby straty.

Tam gdzie wynajmowałem, pomimo 3 min dojazdu załogi i tak zdążyli mi wypi....lić wszystko z szafek na dole domu i uciec z łupem.

i najbardziej byłem wkurzony na ich brutalny frontalny atak. Zero finezji, fantazji. Tylko rozpierdziocha i zniszczenia.

Mam pytanko do bardziej zaawansowanych budujących. Jak rozwiązaliście sprawę wentylacji strychu (mam na myśli część nieużytkową nad poddaszem użytkowym). Dach mam czterospadowy - odpadają kratki w ścianach szczytowych.

Pozdrawiam

Tamlin

dachówki kominkowe,

szukałam w okolicach Brwinowa i w strone Warszawy to o którym pisałam jest na pograniczu Komorwa i nowej Wsi nazywa się Misie Patysie i jest dla dzieci w wieku 0,5-3 lata. Dzisiaj słyszałam o przeczkolu w Kaniach obok sklepu Warus tam podobno mozna zostawić dziecko na godziny i o każdej porze dnia i nocy :o Info do sprawdzenia.

Witajcie.....

Oj widze że temacik sie zmienił. Ja tez jestem na czasie. Na szczescie mój 3 letni synek poszedł do przedszkola za które płace niecałe 300 zł. Skonczyły sie nianie.......dzieki Bogu. Ostatnia była niezła ale poprzednie koszmar. Zresztą mój syn ma po jednej pamiątke w pozstaci szytego czoła na pół głowy. Dlatego własnie nie chce wiecej niań :(!!! Problem niestety wróci na jesien przyszłego roku bo w marcu urodzę drugie dziecko......i chyba wybiore żłobek. W komorowie jest takie urocze miejsce MISIE PATYSIE

Jestem nowy i mam zamiar budowac się w okolicy Nadarzyna. Chciałbym się przyłączyc do waszej grupy.

Jak mogę to zrobic ?

Musisz sie ladnie z nami przywitac :)

Witamy w naszych szeregach :)

A tak z ciekawosci, mozesz dokladniej powiedziec gdzie w okolicy Nadarzyna? Na tej grupie budującej znajdziesz na pewno paru sasiadow, np mnie :)

Witam

Jestem nowy i mam zamiar budowac się w okolicy Nadarzyna. Chciałbym się przyłączyc do waszej grupy.

Jak mogę to zrobic ?

Pozdrawiam

miki,

witaj w naszej grupie :)

żeby się do nas przyłączyć należy uiścić wpisowe :)

ja jestem skarbnikiem ;)

numer konta grupy podam na priv :D

pozdrawiam serdecznie

Witam wszystkich serdecznie

Dokładnie to w miejscowości Urzut (jakieś 5 km za Nadarzynem). Chcę wystartowac w przyszlym roku. Niedawno kupilem dzialke. W tym roku jakby dalo rade chcialbym podciagnac media.

Powiedzcie jak zrobic z ogrodzeniem. Czy robic odrazu od podstaw sokolik itd. czy jakas prowizoryczna siatke a w trakcie budowy brac sie za plot. Od strony sasiadow to siatka wiadomo ale od wjazdu to jakis porzadny plot. Jakie mieliście z tym doświadczenia.?

Pozdrawiam

Powiedzcie jak zrobic z ogrodzeniem. Czy robic odrazu od podstaw sokolik itd. czy jakas prowizoryczna siatke a w trakcie budowy brac sie za plot. Od strony sasiadow to siatka wiadomo ale od wjazdu to jakis porzadny plot. Jakie mieliście z tym doświadczenia.?

Również witam serdecznie.

U nas prowizoryczna siatka. Pewnie jak u większości. Nie było dużego stresu, jak facet od szamba "zawadził" koparką o ogrodzenie :D Z mediami też nie jest łatwo, ale widzę u kolegi duże pokłady optymizmu. :wink: Mimo wszystko życzę powodzenia.

Uwaga na tego człowieka

Zakład Usługowy

Ogólno-Budowlany, Hydrauliczno-Elektryczny

Stanisław Zbigniew Pieńkowski Puznówka 164A

08-440 Pilawa

"Firma" działa na terenie: Białołęki, Starej Miłosnej, Sulejówka, Halinowa, Okuniewa, Garwolina, Pilawy oraz Janek i Nadarzyna.

Firma musiała zmienić adres - poprzednio była zarejestrowana na terenie Sulejówka

Właściciela można poznać po sumiastych wąsach, białym Audi A8 i skórzanych spodniach i po tym że przed rozpoczeciem prac żąda bardzo wysokiej zaliczki.

Nie dajcie się nabrać i nie płaćcie ani grosza przed ukończeniem roboty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potwierdzam słowa moich przedmówców. Niestety ja też miałam "przyjemność" korzystać z jego usług. Nie dosyć, że narobił multum błędów wykonawczych to jeszcze zszedł z budowy i nie wywiązał się z umowy. Zorientował się, że nie wydoi więcej kasy więc zaczął szukać następnego inwestora. Zostawił nas z niedokończonym stropem i ma wszystko w d...e.

To najzwyklejszy PARTACZ I OSZUST. Omijajcie go z daleka.

pozdrawiam

U nas prowizoryczna siatka. Pewnie jak u większości. Nie było dużego stresu, jak facet od szamba "zawadził" koparką o ogrodzenie :D

I dokładnie z tego powodu na czas budowy stanu surowego sugerowałbym nie robić ogrodzenia wogóle...Ja prowizoryczne postawiłem dopiero po stanie surowym...

Nie zliczę ile razy bym żałował, jakbym zrobił je wcześniej...

U nas prowizoryczna siatka. Pewnie jak u większości. Nie było dużego stresu, jak facet od szamba "zawadził" koparką o ogrodzenie :D

I dokładnie z tego powodu na czas budowy stanu surowego sugerowałbym nie robić ogrodzenia wogóle...Ja prowizoryczne postawiłem dopiero po stanie surowym...

Ogrodzenie jednak jest konieczne ze względu na przepisy budowlane.

Nie do końca

Dz.U.2006.156.1118 (U) Prawo budowlane.

rozdział 5 art 42 pkt 2 mówi jedynie o konieczności odpowiedniego zabezpieczenia terenu budowy, a nie o konieczności budowy ogrodzenia.

Wystarczające są np. słupki z rozciągniętą taśmą

Nie do końca

Dz.U.2006.156.1118 (U) Prawo budowlane.

rozdział 5 art 42 pkt 2 mówi jedynie o konieczności odpowiedniego zabezpieczenia terenu budowy, a nie o konieczności budowy ogrodzenia.

Wystarczające są np. słupki z rozciągniętą taśmą

I każdy pętak w okolicy będzie łaził i zaglądał co by tu mu sie przydało... A okoliczny pijaczej będzie właśnie wracał do domu nie koniecznie na skróty stanie na deske z gwoździem wpadnie do wykopu i rozbije sobie głowe o cegłe i zgadnij kto będzie mial problem? I jak udowodnisz że taśma nie była porwana przez wiatr i pijaczek nie widział że tu jest jakaś budowa... a siatki nawet najzwyklejszej nie da sie niezauważyć.

Jestem generalnie za tym że plac budowy musi być ogrodzony w ten sposób aby nikt przypadkiem tam nie wszedł. Oprócz pijaczków czy drobnych złodziejaszków w każdej okolicy są dzieciaki które uwielbiają się wspinać chować itp.. zwłaszcza gdy rodzice nie widzą i nie zabraniają. I niech urządzą sobie na twoim stanie surowym zawody wchodzenia po rusztowaniu w ramach przerwy w jeżdżeniu na rowerze... zgadnij kto będzie odpowiedzialny za wypadek? Dzieciak który wszedł na budowę ogrodzoną porwaną taśmą? Rodzic który pozwolił dzieciakowi na 2km wycieczke rowerową? Czy może właściciel niezabezpieczonej budowy? Reasumując wydanie np 500zł na ogrodzenie tymczasowe jest jak najbardziej uzasadnione.

Pozdrawiam

Tamlin

I każdy pętak w okolicy będzie łaził i zaglądał co by tu mu sie przydało... A okoliczny pijaczej będzie właśnie wracał do domu nie koniecznie na skróty stanie na deske z gwoździem wpadnie do wykopu i rozbije sobie głowe o cegłe i zgadnij kto będzie mial problem? I jak udowodnisz że taśma nie była porwana przez wiatr i pijaczek nie widział że tu jest jakaś budowa... a siatki nawet najzwyklejszej nie da sie niezauważyć.

Jestem generalnie za tym że plac budowy musi być ogrodzony w ten sposób aby nikt przypadkiem tam nie wszedł. Oprócz pijaczków czy drobnych złodziejaszków w każdej okolicy są dzieciaki które uwielbiają się wspinać chować itp.. zwłaszcza gdy rodzice nie widzą i nie zabraniają. I niech urządzą sobie na twoim stanie surowym zawody wchodzenia po rusztowaniu w ramach przerwy w jeżdżeniu na rowerze... zgadnij kto będzie odpowiedzialny za wypadek? Dzieciak który wszedł na budowę ogrodzoną porwaną taśmą? Rodzic który pozwolił dzieciakowi na 2km wycieczke rowerową? Czy może właściciel niezabezpieczonej budowy? Reasumując wydanie np 500zł na ogrodzenie tymczasowe jest jak najbardziej uzasadnione.

Pozdrawiam

Tamlin

Ja bym tak nie trwożył...

Wszystko zależy od okolicy, konkretnego miejsca..

Jeśli masz działkę w miejscu, w którym faktycznie mogą się kręcić dzieciaki to sprawa jest nieco inna...

U mnie takiego problemu nie było...

Za 500 zł to sory, ale kupisz chyba z 30 m tej siatki..

A poza tym, każdy to robi na własne sumienie i wyczucie..

Ty możesz sobie ogrodzić....ja nie grodziłem...