Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z calego serca odradzam Polbank

Mój szwagier brał u nich kredyt na kupno mieszkania, w ostatniej chwili zaczęli wymagać dodatkowych dokumentów, potem koleś rozpatrujący wniosek poszedł na urlop i nikt nie był w stanie go zastąpić, skończyło się na tym, że termin zapłaty za mieszkanie minął i zgodnie z umową zapłacił 10 tys kary.

Tyle na temat Polbanku - ja go będę omijał tak jak Walaciki.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Oj kredyty - temat rzeka :( U mnie temat sie ciagnie juz 3 miesiac, papiery zlozone w 5 bankach. W koncu wybralem Nordea ale i Fortis mial niezle warunki - szkoda ze nie chcieli dac kredytu jak nie ma KW wydzielonej.

Klub bez dachu jest widze silny :D Kawke komus :D

U mnie mieli dzis wieniec wylac ale w czwartek mieli opoznienie, w piatek zmokli to pojechali na druga budowe :evil: A dzis sloneczko wyjrzalo a od niedzieli snieg :cry:

Do zrobienia jeszcze sciany szczytowe, scianki dzialowe, schody zewn i taras no i dach. Mam nadzieje ze da sie murowac. Popytalem po hurtowniach i nikt nie ma zaprawy klejowej zimowej jeszcze. Alpol AZ 117 ma w karcie ze murowac mozna przy 0 a po zwiazaniu moze byc do -10. Przy zwyklym kleju to +5 musi byc.

Zycze wszystkim budujacym globalnego ocieplenia :lol:

Zonzi

I jeszcze mi sie przypomnialo :oops:

Dzieki za namiary na pompo gruszki. Niestety wiekszosc ma tylko 6 m3 a do tego licza extra za pompowanie. W koncu wyszlo, ze tam gdzie biore beton z pompa bedzie taniej niz gruszkopompa.

A tak z zupelnie innej beczki. Jak lis wieczorem podchodzi do czlowieka to moze byc wsciekly ???? :o Stoimy gadamy przy swietle halogenu a tu lis podszedl, popatrzyl i statecznie sie oddalil. Kurcze myslalem ze u nas na wsi to tylko krowy, ciut mnie wystraszyl 8)

I jeszcze pytanko gdzie klinkier kupowaliscie ?

Zonzi

A jesli już mówimy o dachu czy ktoś z najlepszej pod słońcem grupy budowlanej ma może na dachu dachówke BRAAS ROMAŃSKA, do tego jakby się jeszcze trafił kolor kasztanowy to byłby poprostu czad. Chciałaym zobaczyc jak to wyglada w rzeczywistości.

pozdrawiam

może ktos w okolicy swojej widział. Wyglada ona tak: http://www.braas.pl/xmlcontent/_tematy/strona%20www/oferta/dachowki/dachowka%20romanska/_dokumenty/dachowkarom.doc/dachowkarom.doc_pliki/image001.jpg

kolor ten po środku http://www.braas.pl/xmlcontent/_tematy/strona%20www/oferta/dachowki/dachowka%20romanska/_dokumenty/dachowkarom.doc/dachowkarom.doc_pliki/image003.jpg

może ktos w okolicy swojej widział. Wyglada ona tak: http://www.braas.pl/xmlcontent/_tematy/strona%20www/oferta/dachowki/dachowka%20romanska/_dokumenty/dachowkarom.doc/dachowkarom.doc_pliki/image001.jpg

Ja mam Finkenbergera Nelskampa.

http://www.nelskamp.de/fileadmin/Ziegelbilder/Beton-Dachsteine/Finkenberger-Pfanne/Ziegel/dunkelbraunT2S.jpg

Jest dość podobny, więc jeśli to nie musi koniecznie być BRAAS a chodzi Ci o ogólne wrażenie dachu z dachówką o tym kształcie to zapraszam. Kolor jak na obrazq.

Pozdr.

futro

Cześć

Poradźcie proszę:

Ekipa za robociznę domku 169m.pow. użytkowej plus garaż 2stanowiskowy w bryle, lukarny, balkony zażyczyła sobie 50-60 tys.PLN. Z więźbą, ale bez żadnego innego krycia dachu. Chyba trochę przesada, no nie?

Czy 50 tys. PLN z deskowaniem dachu to już byłoby rozsądnie?

Jak myślicie?

Kampinosik

Cześć

Poradźcie proszę:

Ekipa za robociznę domku 169m.pow. użytkowej plus garaż 2stanowiskowy w bryle, lukarny, balkony zażyczyła sobie 50-60 tys.PLN. Z więźbą, ale bez żadnego innego krycia dachu. Chyba trochę przesada, no nie?

Jak myślicie?

Kampinosik

Ja właśnie dostałem wycenę za stan surowy z więźbą na 42tys za 200m użytkowej+garaż. Taniej chyba już nie znajdę.

Myślę że przy 170m możesz trochę wytargować.

pozdrawiam

Cześć

Poradźcie proszę:

Jak myślicie?

Kampinosik

Hej hej

Mnie sie zdaje ze to przyzwoita cena. Nas samo zaszalowanie balkonów , prygotowanie pod strop i połozenie terivy na budynku 210m2 wyniosło 15 tysiecy. Kolejne 15 chcą za ściany poddasza i więźbe bez odeskowania.

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych.

Jestem na etapie umawiania ekip na budowę startującą w przyszłym roku.

W jakiej kolejności umawiać kolejne brygady?

Na pewno na pierwszy ogień murarze i "dacharze".

A potem? Wydaje się, że instalacje, tylko że bez okien to duża szansa że to co zrobią w dzień, w nocy zniknie. A może okna i tynki zewnętrzne, a dopiero potem instalacje? Podpowiedzcie, proszę.

Witam,

ja przepraszam, że tak od razu zacznę, ale nie chcę zanudzać swoimi przejściami z papierami.

Jak na razie wszystko szło w miarę spokojnie i powoli (mieliśmy trochę czasu), aż do... melioracji i przebudowy sączków.

Czy ktoś z Was to robił? Bardzo byłabym wdzięczna o kopię waszego projektu wraz z opisem...

Po co mi to? Odpowiem na priv.

Mam taki jeden pomysł i mam nadzieję, że uda mi się przeskoczyć 2 miesięczne oczekiwanie na rozpatrzenie wniosku w starostwie.

pozdrawiam

i wielka prośba... poszukajcie, nawet jeśli macie gdzieś już zakurzony i zapomniany :))