Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Szukam firmy lub kompetentnej osoby, która wykona kosztorys budowy domu wraz z zestawieniem materiałów. Fajnie byłoby, gdyby oprócz kosztorysu udzielono porad, jakie materiały najlepiej zastosować w trakcie budowy (chodzi o sytuację, by w czasie budowy nie władować się w kupno drogich materiałów, skoro istnieją również dobre inne a tańsze odpowiedniki).

Nie jestem znawcą tematyki budowlanej i taki kosztorys pomógłby mi bardzo zaplanować rozpoczynającą się w przyszłym roku budowę.

Jeżeli ktoś z Was korzystał z takich usług to bardzo proszę o namiary

ja dzisiaj w zastępstwie gawła :D zapytam co tu tak chicho??

jeśli nikt nie zna odpowiedzi to hop do góry :p

Izat, z tego co zauważyłem, to chyba połowa twoich postów wygląda następująco: "Co tu tak cicho", "no to hop do góry", "wszyscy śpią" :D :D :D

PS: dzisiaj ja zastepuje Sensera :D

Nową budowę zaczynam 120 m od obecnego domu więc chyba sama sobie prąd pożyczę :lol:

Dobrze rozumiem, że kupiłaś dom (starszy) i stawiasz drugi/nowy??

Chodzi o to, czy to twoja pierwsza czy druga budowa??

Odpowiadam z opóźnieniem ale jakoś ostatnio doskwiera mi brak czasu na pisaniie.

Stawiam drugi dom. Pierwszy wybudowaliśmy w 1999 ale się w nim nie mieścimy :lol: Rodzinka się rozrosła i trza drugi większy budować za jakieś 20 lat będę mniejszego pewnie szukać :lol:

Ntek

Korzystalem z tego namiaru

> > From:

> > > Wykonuje kosztorysy budowlane w programie Normie.

> > > W bezposrednim wykonastwie pracuje juz od ponad 30 lat mam ogromne

> > > doswiadczenie tel. 606-790-018

zamawialem kosztorys i rms cena przyzwoita - polowa cen warszawskich, bledow niestety nie bylo i kosztorys sie sprawdza - myslalem ze tak z 20% zaoszczedze :oops:

Oczywiscie jest to szacunek ale jakies pojecie ile chalupa bedzie kosztowac i na jakim etapie daje. Do kredytu tez sie przeydaje no i bedziesz wiedzial ile metrow scian jest.

Ja dalej w grupie bez dachu - skonczyli wiezbe i robia nadbitke i sciany wewnetrzne i szczytowe. Przed Swietami nie zdaza :evil:

Ile placiliscie za robocizne za ogrodzenie - siatka na slupkach i na podmurowce ?

Zonzi

Oj, chyba skonczyły sie budowy i wszyscy zapadli w sen zimowy :)

Byłem dzisiaj rano na swojej budowie, do zasypania piaskiem został ostatni "prostokąt" fundamentów. Dzisiaj o 8:00 miała przyjechać ładowarka w tym celu. Dzisiaj też elektryk zapowiedział przyjazd w celu ułożenia bednarki pod uziom otokowy do piorunochronów. I to wszystko w tym roku ale majster chce przyjechać po Nowym Roku zrobić wieniec na ścianie fundamentowej i izolację poziomą. To dopiero będzie prawdziwy koniec na sezon jesienno-zimowy. Z resztą prac czekamy do marca, chociaż majster jest chętny kontynuować budowę i zimą o ile warunki będą sprzyjały. Ja jednak zarządziłem przerwę technologiczną na uleżenie się piasku. Chociaż ubijany, wolę aby sam się uleżał przez zimę.

Witajcie :)

Zasadniczo jesteśmy przygotowani na tzw przerwe techniczno-zimową, szkoda że nie udało się przykryć dachówką, musimy czekać na styczeń, w związku z tym również pozostajemy w bezdachowcach, chyba że wciągnięta ale nie ułożona dachówka na dachu to już np półdachowce :wink:

Ps. wczoraj zakupiliśmy okna :D teraz musze sie rozejrzeć za drzwiami zewnętrznymi :roll:

Pozdrawiam

Aga

Aga

Jakie okienka kupiliscie ??? Ja czekam na wyceny i kredyt :oops: mam jakiegos pecha zalatwianie kredytu trwa od sierpnia :evil: Sama umowa przygotowuje sie juz 3 tydzien :evil: :evil: :evil:

Dzis wpadlem na budowe, zdjete stemple ...fajnie :D . Niestety beda musieli rozebrac 3 scianki dzialowe bo zapomnieli papy podlozyc ... Ech.

pozdrofki

Zonzi