Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość rob_erto

Witam wszystkich ;)

mam pytanie zwiazane z wykonaniem projektu przyłącza wodnego i kanalizacyjnego - geodeta, z którym rozmawiam (p. Kochański) polecił mi projektanta - Panią Ewę Kielańską. Czy ktoś korzystał z usług tej Pani? Moglibyście podpowiedzieć coś więcej o jakości jej pracy?

Koszt wykonania projektu to 800,00 zł + uzgodnienia ZUDowskie 2x350,00 zł.

Będę wdzieczny za wszelkie podpowiedzi od bardziej zorientowaych niż ja :)

pozdr,

rob_erto

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich ;)

mam pytanie zwiazane z wykonaniem projektu przyłącza wodnego i kanalizacyjnego - geodeta, z którym rozmawiam (p. Kochański) polecił mi projektanta - Panią Ewę Kielańską. Czy ktoś korzystał z usług tej Pani? Moglibyście podpowiedzieć coś więcej o jakości jej pracy?

pozdr,

rob_erto

Korzystalismy z usług i było wszystko super.

Witam wszystkich ;)

Czyli 1500 pln, to chyba sporo.

Za projekt wodociągu i kanalizacji w prywatnej drodze (100mb) plus projekty trzech przyłączy wod-kan (do trzech domów) zapłaciliśmy z sąsiadami 3600, czyli 1200 na rodzinę (razem z ZUD).

Gość rob_erto
Witam wszystkich ;)

Czyli 1500 pln, to chyba sporo.

Za projekt wodociągu i kanalizacji w prywatnej drodze (100mb) plus projekty trzech przyłączy wod-kan (do trzech domów) zapłaciliśmy z sąsiadami 3600, czyli 1200 na rodzinę (razem z ZUD).

Dzięki za podpowiedzi. Rzeczywiscie uzgodnienia ZUDowskie dosyć drogo wychodzą w Grodzisku znalazłem innego geodetę, który za kompel (tj. 4 uzgodnienie: wod-kan, gaz, elektryka) życzy sobie 800,00 pln.

Spotkałem się z Panią Kilańską (bardzo rzeczowa osoba) i o ile z wodą sprawa u mnie jest bardzo prosta o tyle z kanalizacją czeka mnie prawdopodobnie niezła przeprawa - koniecznosć uzyskania warunków zabudowy w drodze gminnej, wypisy i wyrysy dla tej drogi, projekt na wykonanie przedłożenia w drodze, drugi projekt na wykonanie przykanaliku do budynku no i oczywiście uzodnienia... :/ prawdopodobnie projekty będą droższe niż wstępnie mnie poinformowano... muszę jakoś poukładać tą sprawę.

A tak na marginesie, możecie polecić jakiegoś Kierownika Budowy w miarę rzetelnego i rozsądnego cenowo - również muszę w ciągu 1-2 tyg. znaleźć kogoś w tym zakresie.

dzięki!

to odbiór częsciowy pozwala na mieszkanie? Ale ten odbiór czesciowy pewnie jest 100% gwarancją ze cie odwiedzą :/. U nas prąd docelowy bedzie w ciągu 2 miesięcy, nie lat......

tak, pozwala na mieszkanie i na meldowanie się nawet, ale jeśli Ci brakuje 2 mies do przyłącza docelowego to nie ma sensu się w to bawić, bo to się wiąże z kontrolą, co prawda nie szkodliwą dla żadnej ze stron ale przyjedzie inspektor na 100 %,

pozdr.

DZIĘKUJĘ ZA POMOC, NA ALLEGRO TEŻ OGLĄDAŁEM, LECZ POMYŚLAŁEM, ŻE MOŻE JEDNAK ZA TRANSPORT NIE TRZEBA BĘDZIE PŁACIĆ I CZEKAĆ NA DOSTAWĘ, ALE OCZYWIŚCIE JEST TO JAKIEŚ WYJŚCIE.

MIMO WSZYSTKO POCZEKAM JESZCZE NA ODPOWIEDŹ Z Y G Z A K A.

thx

No to dobrze mi się wydawało. Trasa na Błonie, jakiś kilometr za skrzyżowaniem na którym w lewo się skręca do tej nowej hali Gefco, po lewej stronie, pojemnik stoi jakieś 10m od drogi a na nim napis SPRZEDAM.

no to jutro jadę... dzięki, zobaczymy co i za ile.. :-)

700 litrów wody, baniak i zaoszczędzony budżet domowy. udało się znaleźć NOWY ZAWÓR KULOWY za 35 Pln, wszakże w OTWOCKU ale hurrraaaaa !

Założyliśmy dzisiaj na działce i już nic nie cieknie.

P.S.

...więźba się układa od dzisiaj.. :D

Cześć!

Ja też jestem od niedawna i dobrze się czuję :D

Na jakim jesteś etapie?

praktycznie jestem po całej papierologii:) i tu miłe zaskoczenie- urząd w Grodzisku pierwsza liga!!! wszystko szło expresowo- nikt tu nie stwarzał problemów!

tak więć- mam działkę, ekipę budowlaną , projekt indywidualny oczywiście pozwolenie na budowę...i duuuuuży zapał :evil:

we wrześniu planuję wylanie fundamentów...a do świąt stan surowy zamknięty

:roll:

słuchajcie może ktoś ma namiar na tani POROTHERM 24 ????????? gdzieś w pobliżu Grodziska

Witam wszystkich ;)

pozdr,

rob_erto

W okolicach Grodziska Ma najlepsze znajomości. Polecam

Witam serdecznie wszystkich!

właśnie zaczynamy budowe w grodzisku, myślę że bardzo fajnie będzie móc z Wami podyskutować :)

miałbym prośbę- czy moglibyście napisać gdzie kupowaliście i po ile mniej-więcej wychodzi:

stal (zbrojeniowa 12 i 6)

cement

piach i kruszywo

z góry dzięki, dodam tylko, że budujemy kanadyjczyka, w sobote prychodzi geodeta wyznaczyć dom, czyli zabawa się zaczyna...

p.s. podziele się wyszperaną ceną- płyta osb-3 kronopolu 12mm grubości w bricomanie i castroramie kosztuje 40zł, wówczas, gdy ta sama np. w l&m i wielu innych sklepach 50zł. l&m ma rzekomo polise, jeśli znajde towar gdzieś indziej taniej i przedstawie im, że przepłąciłem, to podwójną różnicę w cenie zwracają... przy trzech paletach chyba jednak nie zaryzykuję 8)

pozdrawiam!

Zbliżam się małymi (średnimi?) krokami do instalacji grzewczej i mam w związku z tym mały ból głowy.

Projekt domu robiony był indywidualnie i nie posiada projektu instalacji grzewczej. Zastanawiam się czy nie należałoby takiego projektu jednak zrobić, instalacja grzewcza to spory wydatek a gdy już coś zostanie zepsute, to naprawienie tego może być sporym problemem.

Czy możecie polecić kogoś z naszych okolic, kto zaprojektowałby taką instalację (dobór parametrów podłogówki, grzejników, pieca) i ewentualnie pomógł w jej realizacji?

cement

piach i kruszywo

Stal w Milanówku Królewska 129, jakieś 3 tygodnie temu płaciłem 3660 za tonę 12, 6 była troszkę droższa

Piach 608359602 Sebastian. Cen nie znam, dziś mi przywozi podsypkę. Polecony przez mojego majstra a jeszcze się na jego poleceniach nie przejechałem.

Cement biorę razem i innymi materiałami z hurtowni w Opypach. Nie pamiętam po ile jest :roll: ale ceny są wszędzie zbliżone i nie chce mi się kombinować i szukać, a hurtownia jest dość tania to i cement pewnie tanio wyjdzie :lol: tel. 734 11 27

miałbym prośbę- czy moglibyście napisać gdzie kupowaliście i po ile mniej-więcej wychodzi:

cement

piach i kruszywozpozdrawiam!

stal kupowałam w podobnej cenie jak płacił zygzak, natomiast cement portlandzki II płaciłam 420-430 (dokładnie nie pamiętam) zł / T w SirBudzie. (http://sklep.sir-bud.pl/)

Wstawiłam do swojego dziennika wizję naszego domku. Czekam na Wasze opinie.

Przykro mi i nie gniewaj sie ale to wizja labiryntu, korytarza w internacie i pokoi z czasów gomółkowskich bloków w jednym kawałku :( .. Sam mam mały dom z poddaszem (130m2) i jakoś udzło sie w nim zmiescic (łyżką do butów :lol: ) 5 pokoi, oddzielną kuchnię z jadalnią, 2 łazienki, spiżarnię, garderobę i wiatrołap. Nasz salon ma 25m2 i wydaje mi sie że to minimum :roll: . Co u ciebie można by zmienić?

1) zrezygnować z pomieszczenia gospodarczego i dołączyć go do gabinetu, powstanie ładny pokój.

2) zlikwidować garderobę i wyprostować ścianę pomiędzy pokojem A i sypialnią, wtedy sypialnia bedzie miala przynajmniej 8m2 a i pokoju A zniknie wąska kiszka wejsciowa i pokój optycznie i faktycznie sie zwiększy.

3) Kuchnia jest duża, ale nie wiem co autor miał na mysli projektując spiżarnię i pozostawiając wnęke w przedpokoju :o

4) zwróć uwagę na posadowienie okien względem scian, jezeli okna są blisko scian dzialowych jak u Ciebie, to już nic tam nie postawisz wszystko bedzie wyglądało jak doklejony pierdolnik który bedzie stał w świetle okna, poza tym bedzie znac wszystkie niedoskonałosci i zabrudzenia scian :wink:

5) w sporym WC istnieje wąskie gardło w kierunku okna nic sie tam nie zmiesci, proponowałbym wyprostować scianę i skrócic nieco to WC przez co jest szansa na WC z prysznicem. W tym przypadku skrócic mozna przedpokój (wiatrołap własciwie) i umiescic szafę w częsci korytarza przyległej do wiatrołapu po lewej od wejscia.

I to tyle :wink: , sory jesli za ostro :oops:

gawel nie było za ostro :roll:

Spodziewałam się że projekt jest tylko próbą tego co chcemy i wiem że na pewno architekt wprowadzi też swoje zmiany i podpowie wiele rzeczy na które się nie zwraca uwagi. Mąż robiąc ten projekt zarysował tylko koncepcję.

Na pewno mocno ograniczają nas finanse i dlatego nie możemy poszaleć z powierzchnią.

Mąż przeczytał Twoje uwagi i poprawia projekt :D

:oops: :o wiesz troche to dziwne bo macie az 110m 2 na parterze i to dużo bo u mnie niespełna 70 i jakoś tak dziwnie labiryntowo to wygląda ja iestety nie mam swojego projektu w wersji elektronicznej zeby podesłać ale mój projekt jest do bólu prosty i ma mało m2 na komunikację i to jest jego atut. Widzialem gdzies fajne projekty gotowe bodajrze z pracowni Lipińscy dom miał około 110m i własnie 5 pokoi czyli tyle ile chcecie. Swoją droga nie moge sie doczekać jaki będzie wasz przyszły projekt i dom . Powodzenia trzymam kciuki a jak cos znajde to wkleje.

ps czy to bedzie kandyjczyk?? sory bo zapomnialem