Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie jaki styropian stosuje się na ocieplenie zewnętrzne chodzi mi o symbol oznaczenie na co zwrócić uwagę...????

Dzięki z góry za info!! :D

generalnie jak zapytasz w jakimkolwiek składzie o styro na ścianę to taki CI zaoferują 8)

a o ile dobrze pamiętam to oznaczenie jest EPS 70 - z tym że nie wiem czy wszyscy producenci je stosują, na pewno Austrotherm , bo akurat ten kupowałem, ważny jest współczynnik przewodzenia ciepła im niższy tym lepszy styro

ok dzięki serdeczne :D

Jeśli by ktoś słyszał o wolnej "na już" ekipie do glazury i terakoty to poproszę o namiary.

Na już to nie mam , ale od 14.09.2009 jest ekipa 2 osobowa. Jak będziesz zainteresowany dam Ci namiar.

Kurcze 14 to trochę daleko. Dobrzy są? Może na wszelki wypadek poproszę o namiar na priva.

Niestety na 2 tygodnie przed umówionym dużo wcześniej terminem fachowiec się wypiął zostawiając mnie w sytuacji podbramkowej - lada moment przeprowadzka na goły beton i bez łazienki :evil: Jeszcze żeby zadzwonił i powiedział, ale nie - lepiej unikać kontaktu i nie odbierać telefonu :evil: a ty szanowny inwestorze bujaj się sam z problemem. Nie ma chyba bardziej niesłownych i nieterminowych ekip niż glazurnicy...

Witam,

nadal poszukujemy namiarów na ekipę od ogrodzenia: siatka + podmurówka.

Możecie kogoś polecić i podać jakie krążą ceny za taką usługę?

Witam

Wiosną jak mi stawiali prafabrykaty z betonu pytałem się gościa - wtedy liczył sobie 100 PLN za metr bieżący wykonania siatki , słupka + cokolik z płyty.

Witam,

Witam

Wiosną jak mi stawiali prafabrykaty z betonu pytałem się gościa - wtedy liczył sobie 100 PLN za metr bieżący wykonania siatki , słupka + cokolik z płyty.

to cena z materiałem?

Witam,

Witam

to cena z materiałem?

Tak , cena z materiałem.Taniej wychodzi wykonanie samodzielne, mi wyszło za 26 mb siatki, cokolika z lanego betonu - niecałe 1800 PLN, ale jak się domyślam nie wchodzi to w rachubę.

Dla porwnania ta sama ekipa za płot betonowy wysokości 2m i długości 43 m wzięła 3500 z materiałem.

Jeśli by ktoś słyszał o wolnej "na już" ekipie do glazury i terakoty to poproszę o namiary.

Ja rozmawiałem z gościem około 2 tygodnie temu miał wolny termin, namiar znalazłem na forum: http://forum.muratordom.pl/solidni-warszawa-i-okolice,t61043-1740.htm)

polecał go domownik forum, ale jednak wybrałem inną opcjię - co nie oznacza absolutnie że jest coś nie tak!!!! Po prostu rozmawiałem z innym wykonawcą, także polecanym na forum i mi osobiście bardziej podpasował, być może ma termin nadal wolny - w tym wątku poleca go andy_n

Ja rozmawiałem z gościem około 2 tygodnie temu miał wolny termin,

Nooo, rozmawiałem, jest szansa, dzięki za namiar :D

Przeglądałem tamten wątek i nie wiem czemu przegapiłem ten kontakt, chyba zasugerowałem się tym że na zdjęciach był taras... A wszyscy inni mają terminy na luty`2010 :o Ciekawy jestem jakim cudem można ustalić termin kładzenia glazury z takim wyprzedzeniem. No ale nazbiera się zamówień, jakieś obsuwy i potem się ma dwóch-trzech klientów na jeden termin i ktoś musi zostać na lodzie. Jak ja teraz. :evil:

Na już to nie mam , ale od 14.09.2009 jest ekipa 2 osobowa. Jak będziesz zainteresowany dam Ci namiar.

Widzę że zygzak już znalazł ekipę, więc ja poproszę o kontakt na tą dwu osobowa ekipę.

Wysłałem na PW

Powiedzcie mi jeszcze, jesli chodzi o stal, czy w naszej okolicy można gdzieś kupić niedrogo z transportem i cięciem? I czy ewentualnie szukaliście stali przez allegro?

Jak my braliśmy stal (od razu na całą budowę) to najtańsza na Mazowszu była w KONSORCJUM STALI w Ursusie. Transport bezproblemowy. Wszystkie składy się tam zaopatrują.

pozdrawiamy,

OM

Powiedzcie mi jeszcze, jesli chodzi o stal, czy w naszej okolicy można gdzieś kupić niedrogo z transportem i cięciem? I czy ewentualnie szukaliście stali przez allegro?

Jak my braliśmy stal (od razu na całą budowę) to najtańsza na Mazowszu była w KONSORCJUM STALI w Ursusie. Transport bezproblemowy. Wszystkie składy się tam zaopatrują.

pozdrawiamy,

OM

Co do zakupów na allegro, to ja kupowałem gotowe strzemiona, na ławy i nadproża, klient je produkuje, są świetnej jakości, pozostaje tylko zarzucić na druty i belki kręcić, a jeżeli budowa systemem gospodarczym i wiele się robi samemu, to czas na pocięcie i wygięcie strzemion tez ma swoją cenę, osobiście polecam.

Nie wiem gdzie to mam ;-)

Dlatego warto już przed budową-na etapie papierkologii zakupić wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne segregator (a nawet dwa) i każdy papierek wpinać - bez względu na to czy wydaje nam się istotny czy nie. Dodatkowo parę kopii aktu notarialnego, zaświadczenia o prawie dysponowania..., warunków zabudowy, projektu domu.

Wypracować sobie zachowanie biurwy - każdy dokument składany do jakiegokolwiek urzędu w 2 egz., potwierdzenie, itp. itd.

Pomysłowość "procedur" urzędowych przekracza granice zdrowego rozsądku :lol:

Miałem kiedyś przypadek zlecania kolejnego projektu czegoś tam i jak gość zaczął wymieniać dokumenty niezbędne mu do przyjęcia zlecenia to połowę segregatora wyjąłem :lol:

W przypadku jakiegoś "ale" urzedu wyjmujesz kopię i stwierdzasz że dnia tego złożyłeś to i tamto...Ustalenia tel. zanotować, dane rozmówcy i trzymać!

Wtedy odbiór budynku będzie tylko formalnością :lol: :lol: :lol: