Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Budowa sie skonczyła a my mamy do sprzedazy betoniarkę 3-fazowa 150l.

Jesli ktoś z okolic jest chętny prosze o kontakt 796750818

Ostatnio ktoś przy mnie pytał o taką betoniarkę w sklepie budowlanym na Królewskiej, przy światłach tam gdzie naprzeciwko jest BRW. Tam też można w porozumieniu ze sprzedawcą zostawić ogłoszenie.

W Grodzisku na królewskiej? W którym miejscu?

Szukam kogoś kto albo zrobi mi przyłącze wodno-kanalizacyjne (jeśli będzie konkurencyjny cenowo), albo (chętniej ;-)) się pod nim "podstępluje" odpłatnie oczywiście. Mam do zrobienia 76mb wody i 76mb kanalizacji. Chciałbym jeszcze w tym roku. W razie czego dysponuję ekipą z doświadczeniem, ale bez uprawnień. Szczegóły na PW poproszę.

pozdrawiam,

Maciek

Witam

Budowa sie skonczyła a my mamy do sprzedazy betoniarkę 3-fazowa 150l.

Jesli ktoś z okolic jest chętny prosze o kontakt 796750818

Ostatnio ktoś przy mnie pytał o taką betoniarkę w sklepie budowlanym na Królewskiej, przy światłach tam gdzie naprzeciwko jest BRW. Tam też można w porozumieniu ze sprzedawcą zostawić ogłoszenie.

W Grodzisku na królewskiej? W którym miejscu?

No, jak się jedzie do Milanówka, to po lewej jest salon BRW i materace, a po prawej na samym rogu na światłach taki mały sklepik budowlany, za nim skład stali. Jedne swiatla przed tesco od strony Grodziska.

Gosc chyba zostawił ogloszenie o kupnie, moze jeszcze aktualne, to pare dni temu bylo. A jak nie to wlasciciela spytaj, moze bedzie kojarzył.

No, jak się jedzie do Milanówka, to po lewej jest salon BRW i materace, a po prawej na samym rogu na światłach taki mały sklepik budowlany, za nim skład stali. Jedne swiatla przed tesco od strony Grodziska.

Gosc chyba zostawił ogloszenie o kupnie, moze jeszcze aktualne, to pare dni temu bylo. A jak nie to wlasciciela spytaj, moze bedzie kojarzył.

To Budrem tel. 0-22 724 7260

Mery26 i Tom17 - dziękuję za odzew. Też skłaniam się do brykietów ale jak widzę na Allegro to są ze słomy, wiórów z płyt meblowych, z drzew iglastych i chyba mieszanych. Nie wiem co znaczy tio "RUF". Sprzedawcy chwalą brykiety z Ukrainy jako prasowane pod większym ciśnieniem niż krajowe.

Ofertę z Brwinowa widziałem już wcześniej na Allegro więc chciałem sprawdzić czy w okolicy są konkurencyjne składy opału nie reklamujące się w necie. Robiłem już próbę z jednym opakowaniem 10 kg z Praktikera za 8 zł brykiet z iglaków, rozpalenie i samo palenie jak opisała Mery26 - u mnie wystraczyło na ok. 3 godziny ale współpraca między kominkiem a piecem gazowym* nie jest jeszcze ustawiona - instalator ma to dopiero zrobić "na dniach".

* mogą pracować w tandemie i wspólnie grzać c.w.u. oraz c.o.

Teraz jak mam ochotę palić w kominku to wykorzystuję niestandardowe palety i pozostałe drobne drewno pobudowlane trzymane w blaszanym garażu będącym wcześniej zapleczem budowy. Jak wykończę to drewno to sprzedam blaszak, postawię drewutnię i dopiero kupię drewno opałowe.

Pozdrawiam,

Paweł.

Witam

Szukam projektanta do wykonania adaptacji + ew. paru zmian (rozważane zmiany konstrukcyjne). Możecie kogoś polecić? Nie jestem użytkownikiem książki tel. grupy, więc ewentualne kontakty na priv może...

I przy okazji - czy zmiany niekonstrukcyjne wg was lepiej wykonać przed budową (metodą zmian w projekcie) czy w trakcie (metodą wpisu w dzienniku budowy)? jak to wygląda kosztowo (co tańsze) i jakościowo (co lepsze)?

Czy ktoś, kto wykonywał wentylację mechaniczną u siebie, może mi powiedzieć, czy usuwał niektóre kanały wentylacyjne, czy zostawił, jak były w projekcie?

I przy okazji - czy zmiany niekonstrukcyjne wg was lepiej wykonać przed budową (metodą zmian w projekcie) czy w trakcie (metodą wpisu w dzienniku budowy)? jak to wygląda kosztowo (co tańsze) i jakościowo (co lepsze)?

zmiany na budowie są tańsze bo nic za to nie płacisz - po prostu kier. bud. wpisuje do dziennika, jeśli chodzi np. o ścianki działowe to jak się pytałem mojego na początku budowy to powiedział że ścianki działowe mogę ustawić praktycznie jak chcę - on takich pierduł że się tak wyrażę nie wpisuje nawet do dziennika.

Nawet sama architektka powiedziała jak robiliśmy u niej adaptację żeby takie zmiany robić na budowie, bo nic nie kosztuje i na dodatek może Ci się zmienić w ciągu budowy.

Czy ktoś, kto wykonywał wentylację mechaniczną u siebie, może mi powiedzieć, czy usuwał niektóre kanały wentylacyjne, czy zostawił, jak były w projekcie?

Ja robiłem wentylację mechaniczną ale postawiłem też wszystkie kominy wentylacyjne żeby mieć ją awaryjnie. Zresztą tak samo zrobił mój kumpel który się buduje równolegle.

Poza tym byłem dogadaj się z ekipą murarzy czy Ci coś odejmą jak bez postawienia komina bo często jest tak że biorą po prostu za pomurowanie domu i tyle samo powiedzą bez jak i z kominem, tyle że koszt cegieł dochodzi.

Tak tu sobie czytam i czytam, zadowolony że wszysko zgodnie z harmonogramem moim sie toczy :D
Tomanio, czy masz ten harmonogram w jakiejś formie spisany? (np. excel, ms project etc.) jeśli tak, mógłbyś podesłać? chcę skonfrontować z moim :) (w razie co też mogę udostępnić mój, ale to na razie rozszerzona wersja Sashy, z tego wątku.

aga_michal - dzięki

czy ktoś ma sprawdzony skład na którym można kupić dobry ekogroszek w okolicach Pruszkowa?

Czy macie w kotłowni płytki na ścianach? zastanawiam się czy dawać też płytki na komin, obawiam się czy mogą popękać lub odpaść jak będzie dobrze ciepły komin przy kotle na ekogroszek?

U mnie z 3 kominów i kilku kominków wentylacyjnych ostał się ino komin do kominka i dwa kominki wentylacyjne: od wyciągu kuchennego (teraz bym go nie robił) i w garażu.

od wyciągu kuchennego (teraz bym go nie robił) i w garażu.
Tu też mam wątpliwość - wyciąg kuchenny podłaczony do wen.mech. może mocno zanieczyścić wentylację - ona wciągnie cały ten shit (bo kto zmienia filtr co 3 mies? :D), z drugiej strony nie pasuje mi zostawiać cały pion tylko dla wyciągu :-?

od wyciągu kuchennego (teraz bym go nie robił) i w garażu.
Tu też mam wątpliwość - wyciąg kuchenny podłaczony do wen.mech. może mocno zanieczyścić wentylację - ona wciągnie cały ten shit (bo kto zmienia filtr co 3 mies? :D), z drugiej strony nie pasuje mi zostawiać cały pion tylko dla wyciągu :-?

są zwolennicy takiego rozwiązania - w wątku dotyczącym rekuperacji się wypowiadali,

ja pytałem w 2 firmach i obie mi odradzają, tłumacząc dużą iością różnych ciekawych historii które będą się gromadziły w kanale od okapu no i kwestia tych filtrów, jak tak patrzę sobie na mój obecny okap w mieszkaniu to trzeba min 1/miesiąc te siatki czyścić

Jednym z agumentów jaki usłyszałem od firmy montującej wentylacje było tez zaburzabnie przepływów przy włączonym wentylatorze w okapie. Przykładowo na pierwszym biegu reku działa z wydajnością 150m3/h i w tym momencie włączamy wentylator okapu, który pompuje - 800m3/h do kanału wywiewnego - jak myślicie, co sie stanie z tym powiatrzem.... Odpowieź jest prosta - wyleci kanałem wyciągowym np. w łazience. Istnieją oczywiście sposoby na ominiećie tego: rezygnacja z wentylatora w okapie lub przepustnica które prz włączonym wentylatprze wyrzuca powietrze na zewnątrz.

Ja zdecydowałem sie na podłączenie okapu oddzielnie - wyjscie przez scianę.

U nas z czterech kominów ostały się tylko dwa. Jeden kominek, drugi piec.

Okap podobnie jak Magdy i Michała - będzie oddzielnie wypuszczony przez ścianę

U nas z czterech kominów ostały się tylko dwa. Jeden kominek, drugi piec.

Okap podobnie jak Magdy i Michała - będzie oddzielnie wypuszczony przez ścianę

Chciałbym własnie zrobić podobnie. Z tego co już wiem (też z forum Muratora), to musze wtedy dołączyć projekt went.mech. do projektu - mam taki, nie wiem tylko, czy starczy kopia zwykła, czy się muszę znów udawać do firmy projektującej...

Inna rzecz, że mój projektant nie bardzo chce się wziąć do obcinania pionów went. - stąd było drugie pytanie - czy ktoś może polecić swojego? Lokalizacja - powiat grodzisk mazowiecki. pajogor, może budujesz niedaleko? twój już przerabiał temat went.mech. to może nie będzie taki przerażony :)