Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie czy ktoś z Grupy posiada zbiornik na propan i nie posiada umowy z odbiorcą gazu tzn.sam szuka dostawcy-jakie to są koszta?.Mam podpisać umowę z dostawcą ale koszt gazu zimą mnie zniszczy.Czytałem że ceny do przyjęcia są tyko podczas 1 tankowania ,następna cena to około 3 pln brutto za litr. :o

Może ktoś montował taką instalację i ma jakieś namiary na zakup zbiornika +podłączenia i papiery do odbioru.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Mam pytanie czy ktoś z Grupy posiada zbiornik na propan i nie posiada umowy z odbiorcą gazu tzn.sam szuka dostawcy-jakie to są koszta?.Mam podpisać umowę z dostawcą ale koszt gazu zimą mnie zniszczy.Czytałem że ceny do przyjęcia są tyko podczas 1 tankowania ,następna cena to około 3 pln brutto za litr. :o

Może ktoś montował taką instalację i ma jakieś namiary na zakup zbiornika +podłączenia i papiery do odbioru.

Ja dostałem namiary na gościa który zajmuje się instalowaniem zbiornika. Powiedział mi że koszt zbiornika wkopanego w ziemi z wykonaniem projektu i przyłączem to koszt ok 10 000zł

Też podłączę się do pytanie czy faktycznie koszt gazu bez umowy to 1,7-2zł/l?

Czy wiecie coś na temat nowych planów zagospodarowania dla Kad i Opyp? Ciekawa jestem jakie zmiany się szykują.

Eustaszki - jak będziecie wiedzieli, że został wystawiony do wglądu po zmianach to dajcie znać. Ja z sąsiadem wysłaliśmy do Urzędu nasze uwagi po pierwszym wystawieniu.

Czy wiecie coś na temat nowych planów zagospodarowania dla Kad i Opyp? Ciekawa jestem jakie zmiany się szykują.

Eustaszki - jak będziecie wiedzieli, że został wystawiony do wglądu po zmianach to dajcie znać. Ja z sąsiadem wysłaliśmy do Urzędu nasze uwagi po pierwszym wystawieniu.

O witam sąsiada :-)

OK, jak się dowiem dam znać. A jakie są zmiany w pierwszym wystawieniu? Ja będę mieszkać w gminie Opypy natomiast nasza działka sąsiaduje z Kadami na kilkunastu metrach, dlatego się intersuję. Zwłaszcza oczywiście terenami graniczącymi z Opypami czyli na pd-wsch Kad. Tam teraz jest lasek na terenach rolniczych i chciałabym żeby tak pozostało natomiast martwię sie ewentualną wycinką.

Interesowało mnie najbliższe sąsiedztwo i cała wieś. Ogólnie było O.K.

Już nie pamiętam jak to dokładnie brzmiało, coś o budownictwie indywidualnym, jednorodzinnym ale w moim sąsiedztwie dopuszczano jakąś działalność gospodarczą. I to wzbudziło mój i sąsiada sprzeciw, bo dzieli nas pusta, wąska, niezręczna do postawienia domu działka ale w sam raz do postawienia warsztatu samochodowego. Takie warsztaty są już obok nas dwa i jeden z nich sąsiad ma z drugiej strony swojej działki. Napisaliśmy, żeby ta działka jak i nasze działki nie dopuszczały działalności gospodarczej.

Interesowało mnie najbliższe sąsiedztwo i cała wieś. Ogólnie było O.K.

Już nie pamiętam jak to dokładnie brzmiało, coś o budownictwie indywidualnym, jednorodzinnym ale w moim sąsiedztwie dopuszczano jakąś działalność gospodarczą. I to wzbudziło mój i sąsiada sprzeciw, bo dzieli nas pusta, wąska, niezręczna do postawienia domu działka ale w sam raz do postawienia warsztatu samochodowego. Takie warsztaty są już obok nas dwa i jeden z nich sąsiad ma z drugiej strony swojej działki. Napisaliśmy, żeby ta działka jak i nasze działki nie dopuszczały działalności gospodarczej.

Pewnie chodziło o przeznaczenie terenu pod "Zabudowę jednorodzinną i nieuciążliwą działalność gospodarczą".

....W środku jest tynk cem.-wap. i na to gładź gipsowa, nawiasem mówiąc trochę żałuję tej decyzji bo za późno przeczytałam o cenie tynku gipsowego, nakładanego maszynowo i wyszło nam sporo drożej, ale radzono nam, że cem.-wap. jest zdrowszy, nie wiem dlaczego....

Witam i pozwolę sobie wtrącić słówko w wątek .

Rzeczywiście jakoś przyjęło się, że gipsowe są niezdrowe ,a przecież całe poddasza na których są sypialnie wykańczane są płytą G-K zawierającą 99% gipsu,a po złamaniu ręki chodzimy miesiąc w gipsie i jakiś bez liszajów jest skóra po zdjęciu usztywnienia . Ciekawi mnie czy był w prasie jakikolwiek artykuł o szkodliwości tych tynków .

My mamy zbiornik z tej firmy: http://traktus.pl/, cena instalacji zewn., butli, projektu i płyty ok 8500zł, cena za gaz w październiku 2009 ok 1,5-1,6zł, obecnie 1,7zł (ceny brutto), 3zł to jakiś kosmos!!!!

My mamy zbiornik z tej firmy: http://traktus.pl/, cena instalacji zewn., butli, projektu i płyty ok 8500zł, cena za gaz w październiku 2009 ok 1,5-1,6zł, obecnie 1,7zł (ceny brutto), 3zł to jakiś kosmos!!!!

Dziękuję pięknie za odpowiedź. :wink:

....W środku jest tynk cem.-wap. i na to gładź gipsowa, nawiasem mówiąc trochę żałuję tej decyzji bo za późno przeczytałam o cenie tynku gipsowego, nakładanego maszynowo i wyszło nam sporo drożej, ale radzono nam, że cem.-wap. jest zdrowszy, nie wiem dlaczego....

Witam i pozwolę sobie wtrącić słówko w wątek .

Rzeczywiście jakoś przyjęło się, że gipsowe są niezdrowe ,a przecież całe poddasza na których są sypialnie wykańczane są płytą G-K zawierającą 99% gipsu,a po złamaniu ręki chodzimy miesiąc w gipsie i jakiś bez liszajów jest skóra po zdjęciu usztywnienia . Ciekawi mnie czy był w prasie jakikolwiek artykuł o szkodliwości tych tynków .

Prawdopodobnie chodzi o dwa aspekty:

1. Duża ilość taniego gipsu na rynku pochodzi z elektrowni węglowych gdzie gips jest produktem ubocznym powstającym w instalacjach odsiarczania spalin. To pochodzenie rodzi podejrzenie, że ma podwyższoną radioaktywność.

2. Tynki gipsowe mają gorszą paro-przepuszczalność niż tynki cementowo-

wapienne a co za tym idzie ścany nim pokryte biorą mniejszy udział w utrzymywaniu właściwego mikroklimatu w pomieszczeniach. Mam na myśli proces wchłaniania nadmiaru wilgoci a następnie oddawania jej do pomieszczenia gdy zrobi sie sucho, np. po włączeniu c.o. Pomieszczenia takie wymagają lepszej wentylacji.

Ad 2. - dotyczy to mieszanek gipsowych do tynkowania natomiast nie dotyczy to bloczków - bodajże Fortis i innych wykonanych z gipsu, które mają zdecydowanie lepsze możliwości wchłaniania i oddawania wilgoci niż inne materiały konstrukcyjne do budowy ścian. Czytałem o tym już dosyć dawno w Muratorze i to właśnie ta cecha była tam szczególnie podkreślana.