Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie, też korzystaliśmy z usług pani Firlej,wszystko szybko i sprawnie tak jak ,,urząd lubi''.

Dzięki, właśnie zdecydowaliśmy się na panią Firlej:)

Tak w ogóle myślałam, że w urzędach w Grodzisku to będzie jakaś masakra, a tu wszystko sprawnie i miło, no po prostu czysta przyjemność. Na dodatek wszędzie blisko, Urząd-Starostwo-architekt, oby tak dalej... Teraz czeka nas Zakład Energetyczny w Pruszkowie, pracują do 14.15, nie za bardzo się przemęczają... Właśnie, czy od razu płaci się u nich za złożenie wniosku całość za te kilowaty? I czy te kilowaty to moc przyłączeniowa, która jest podana w projekcie? Pan z Zakładu przez telefon jakoś nie kwapił się do wyjaśnień:rolleyes:

Moje pytania zapewne są elementarne, ale jestem z tych, co pytają o wszystko niestety...

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Koszmarne te nowe forum :-(

Ramotki Z kim robicie podjazd ? Tez sie zastanawiam czy dawac tylko piasek ( nie wislak bo za gladki ) i cement na sucho czy kliniec bo mam w sumie piach.

Jeszcze nie wiemy, niestety :( Na razie przymierzamy się do ogrodzenia, podjazd nieco później. Dobrą ofertę na kostkę i ułożenie dostaliśmy w Sfinksie k. Pruszkowa (kostka Semmelrock)

Tak jak napisałem: u mnie robi link-air (http://www.linkair.pl/). Bazują na rekuperatorach Bartosz i gł. dla tego wybrałem ich ofertę. Ofertę cenową dali rozsądną (nie najtańsza, ale sporo tańsza od najdroższej). Póki co kanały zainstalowali i nie narzekam - szybko, zgodnie z ustaleniami, miła i fachowa obsługa. Jak będzie dalej - okaże się.

My tez mamy od nich rekuperator. Robią sprawnie i mają dość konkurencyjne ceny.

Witam ponownie

Drodzy a może teraz podrzucicie mi coś w temacie ogrodzenia. I tak: czy polecacie budowę ogrodzenia przed rozpoczęciem budowy czy najpierw zrobić tymczasowe ogrodzenie ?

Jakieś firmy macie ciekawe ? Jakie są koszty wykonania ogrodzenia ? Ogrodzenie planuję boki i tył z siatki a front ze sztachetek drewnianych.

Hm no właśnie tak sobie kombinowałem, że boki i tył można zrobić już "na gotowo" z siatki a front tymczasowo.

No nic trzeba się zastanowić.

A w temacie:

"Jakieś firmy macie ciekawe ? Jakie są koszty wykonania ogrodzenia ? Ogrodzenie planuję boki i tył z siatki a front ze sztachetek drewnianych. "

Witam ponownie

Drodzy a może teraz podrzucicie mi coś w temacie ogrodzenia. I tak: czy polecacie budowę ogrodzenia przed rozpoczęciem budowy czy najpierw zrobić tymczasowe ogrodzenie ?

Jakieś firmy macie ciekawe ? Jakie są koszty wykonania ogrodzenia ? Ogrodzenie planuję boki i tył z siatki a front ze sztachetek drewnianych.

Tu nie ma prostej odpowiedzi, sam musisz podjąć decyzję opierając na następujących przesłankach;

- ustal z kierowikiem budowy miejsca gdzie musi dojechać transport matertiałów budowlanych, miejsca ich rozładunku i przestrzeń dla ciężarówki umożliwiający jej wycofanie się lub zawrócenie,

- to samo ustal odnośnie gruchy z betonem i pompy,

- jeśli wychodzi z takich symulacji, że rozładunek będzie się odbywał z przekraczaniem granicy działki np z drogi albo z ciężarówki stojącej na sąsiedniej działce oraz/lub że ciężarówka aby zwrócić musi przeciąć granicę działki w innym miejscu niż wjechała to daj sobie spokój nawet z tymczasowym ogrodzeniem do rozpoczęcia prac wykończeniowych,

- praktyka wskazuje, że lepiej mieszkać z ogrodzeniem tymczasowym ale w skończonym domu niż na budowie ale z docelowym ogrodzeniem,

Ogrodzenie budowałem dwa lata temu jak ceny stali były najwyższe więc nie miarodajne w dzisiejszych warunkach.

Dzięki, właśnie zdecydowaliśmy się na panią Firlej:)

Tak w ogóle myślałam, że w urzędach w Grodzisku to będzie jakaś masakra, a tu wszystko sprawnie i miło, no po prostu czysta przyjemność. Na dodatek wszędzie blisko, Urząd-Starostwo-architekt, oby tak dalej... Teraz czeka nas Zakład Energetyczny w Pruszkowie, pracują do 14.15, nie za bardzo się przemęczają... Właśnie, czy od razu płaci się u nich za złożenie wniosku całość za te kilowaty? I czy te kilowaty to moc przyłączeniowa, która jest podana w projekcie? Pan z Zakładu przez telefon jakoś nie kwapił się do wyjaśnień:rolleyes:

Moje pytania zapewne są elementarne, ale jestem z tych, co pytają o wszystko niestety...

My składaliśmy wniosek w ZE w Żyrardowie, wyglądał tak http://www.zelt-osd.pl/docs/wniosekowarunkinn.pdf. Standardowa ilość kilowatów na dom jednorodzinny to podobno 15-16, więc wybraliśmy przedział 14-17 kW. , w naszym projekcie domu (Hektor z Domeny) zapotrzebowanie to 15 kW. Nie płaciliśmy na razie nic, a pan w biurze obsługi też nie udzielił żadnych sensownych wyjaśnień ... : )

O kolejny sąsiad! Czy może ze Szwajcarskiej? :-)

Witam, działeczkę mamy w części Chylic "za torami" :) Ulica jeszcze się nie nazywa ale odchodzi od Jagiełły.

W tej chwili mieszkamy w Grodzisku, więc korzystając ze sposobności chciałabym poprosić o namiary na sprawdzonego geodetę i architekta z tych okolic:D

Witam, działeczkę mamy w części Chylic "za torami" :) Ulica jeszcze się nie nazywa ale odchodzi od Jagiełły.

W tej chwili mieszkamy w Grodzisku, więc korzystając ze sposobności chciałabym poprosić o namiary na sprawdzonego geodetę i architekta z tych okolic:D

Ach, to po drugiej stronie ul. Warszawskiej.

Jeśli chodzi o geodetę, to polecam pana Jacka Szpilarskiego z Milanówka, tel. 602 673-059. Bardzo miły i rzeczowy.