pawciupag 08.10.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Otóż mam takie pytanie. Mam rozprowadzoną kanalizację fi160 (poziomy), przykrytą piaskiem i warstwą ok. 10 cm chudego betonu podkładowego. Pionowe odcinki są oczywiście wyprowadzone ponad beton i były zabezpieczone korkami. Rura zbiorcza wylotowa kanalizacji jest na razie zasypana (znajduje się w gruncie gliniastym) i nie ma odpływu. Niestety na dwóch rurach pionowych zniknęły korki i deszcz zalał kanalizację, co widać poprzez otwarty pion. Czy jeśli pozostanie woda w przewodach kanalizacyjnych na zimę to może uszkodzić rury?. Niby jest ona troszkę pod gruntem (betonem) i nie będzie szczelnie zamknięta od góry, zatem teoretycznie zamarzająca woda będzie miała gdzie się rozszerzać, ale czy sam fakt zamarzania wody wewnątrz rur nic nie spowoduje. Niestety nie mam możliwości teraz odkopania wylotu kanalizacji i spuszczenia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 08.10.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 ta woda to raczej nie z deszczu wlwającego się pionowymi rurami, tylko nie zatkany jest wylot i podciąga wodę z gruntu do rury, pewnie deszczówka wlała się wylotem i tyle najlepiej to chyba jednak go odkopać i odpompować wodę i będzie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 08.10.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 najlepiej to chyba jednak go odkopać i odpompować wodę i będzie spokój niezapominająca o jego zabezpieczeniu by sytuacja się nie powtórzyła. piony również zabezpiecz folią, obwiązując ją drutem do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts