Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

współczesne cechy Polaka

bobiczek

Recommended Posts

Przeczytałem dzisiaj i głeboko soie zastanawiałem ile w tym prawdy.

I czy prawdy? czy nieprawdy?

Nienawiść, zawiść, żądza pieniądza, pogoń za karierą i donosicielstwo to podobno cechy współczesnego Polaka.

W tv, w radio, w prasie, krzyczy się o korupcji, matkach-pijaczkach, dzieciach matkobójcach itd,itd... ...

Stwierdzam czasami z przerażeniem że na forach dyskusyjnych chociażby takich jak nasze, pisują często i gęsto ludzie nieskoordynowani myślowo, aroganccy, oszczędnie gospodarujący prawdą, a nade wszystko tak zaciekli, że jeśli taki jest przekrój tego społeczeństwa, to ja się z niego powinienem wypisać!

Moi rodzice, choć żyli za czasów tak znienawidzonego przez część Polaków systemu uczyli mnie, że nade wszystko należy szanować poglądy innych.

Słuchać, oceniać i dokonywać mądrych wyborów.

Jednak coraz częściej ogarnia mnie zwątpienie czy słusznie

Zastanawiam się, jakie wzorce pozostawiamy młodemu pokoleniu?

Jakie ideały mamy im dawać za przykład, skoro ideały poprzedniego systemu, które były jakimś wyznacznikiem w naszych życiorysach, dla nich nic nie znaczą.

Słucham.

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytałem dzisiaj ....

Nienawiść, zawiść, żądza pieniądza, pogoń za karierą i donosicielstwo to podobno cechy współczesnego Polaka.

Jedynie co można z tego wnioskować, to raz, ze ten kto to pisał, musi spotykać nie tych ludzi co trzeba, albo dwa, spotyka tych co trzeba ale z tych relacji wyciąga złe wnioski. :D

Nie dawaj się propagandzie bobiczek, :wink: popatrz ilu Wielkich ludzi dala Polska ziemia.

Jedynie co polakom można "zarzucić" to, że za bardzo są samokrytyczny. :wink:

...................................................

W tv, w radio, w prasie, krzyczy się o korupcji, matkach-pijaczkach, dzieciach matkobójcach itd,itd... ...

Stwierdzam czasami z przerażeniem że na forach dyskusyjnych chociażby takich jak nasze, pisują często i gęsto ludzie nieskoordynowani myślowo, aroganccy, oszczędnie gospodarujący prawdą, a nade wszystko tak zaciekli,..............................

Słucham.

O q.............rczaki , ale banda !

Typowe cechy Polaka to malkontenctwo i czarnowidztwo. Źle, niedobrze, szklanka do polowy pusta ( a nie pełna). To się nie uda, nie zdążą, nie da rady.Tu boli tam szczypie to juz pewno rak albo zawał.

Nawet przeglądają tytuły tematów na tym forum mozna to dostrzec:

"A co jesli zostało nam 5 lat"

"Naciągacze"

" Budowa która mnie wykańcza"

"Czego nie znosicie w kobietach/mężczyzanch" (a dlaczego nie temat co lubicie u kobiet /mężczyzn)

"Mam dość cywilizacji"

itp

Jak jest zima : to źle i niedobrze, bo trzeba odśnieżać , płacić za gaz, a drogi znowu nie odśnieżone drogowcy zaspali

Jak lato: to upały , brak klimatyzacji nie da się wytrzymać.

A czy jest ktoś kto wierzy w to że polska reprezentacja w piłce nożnej może zostać mistrzem Europy ( a Świata nawet niewspominam)?

A jak Polak reaguje na pytanie : co tam u ciebie ? Jak sie czujesz ?

Pozostałe nacje powiedzą: dobrze dziękuje za zainteresowanie ? Choćby im amputowali właśnie nogę, kota przejechał samochód i wylecieli z pracy z powodu recesji.

Czy jakiś Polak na pytanie o pracę i o zarobki odpowie: Jestem zadowolony praca satysfakcjonująca a zarobki dobre ?

Zawsze będzie źle i za mało.

Czy jakiś Polak na pytanie o pracę i o zarobki odpowie: Jestem zadowolony praca satysfakcjonująca a zarobki dobre ?

Zawsze będzie źle i za mało.

Acha, jak twój szef usłyszy, że dobrze i wystarcza, to nigdy podwyżki nie dostaniesz..

A jak powiesz tak znajomym, to po 2 tygodniach usłyszysz, że zarabiasz 10-20-50 tyś/msc (niepotrzebne skreślić) a ponieważ znajomi zarabiają mniej - to na pewno kradniesz. Po miesiącu będziesz mieć kontrolę z US i wszystkich innych instytucji, które mają lub nie mają prawa cię skontrolować.

Lepsza mimikra :wink:

Naszą narodową cechą jest zawiść. Jawna i wszechobecna.

Żeby nie było nieporozumień - to nie tylko nasza cecha, ale inny umieją się maskować, a my nawet nie próbujemy :-?