Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody - stopnie 25 cm, czy nie za krótkie.

akapap

Recommended Posts

Witam,

w projekcje jak i teraz w SSZ mam stopnie schodowe wysokości 17,5 cm i długości 25cm. Jeden z wykonawców (inna branża) wspomniał, że schody są krótkie i będzie się po nich niewygodnie chodziło.

Doradził, żeby każdy stopień podlać po 5 cm (ostatni/pierwszy 10cm) tak żeby schody miały 30 cm. Czy jest o co walczyć. A może da się to ,,ugrać'' przy wykańczaniu schodów?

Pozdrawiam.

Wejść się da, gorzej ze schodzeniem. Ktoś tu kiedyś napisał że takie schody to "generator stucnej scęki" :). Pytanie czy dłuższe schody się zmieszczą? Muszą być równej wielkości (długość, wysokość) bo inaczej to już nie generator ale GENERATOR. Jak kogoś nie lubisz to wpuść go na takie schody :).

A, nie zauwazyłem. Nie da się podlać każdego stopnia o 5 cm. Te długości się sumują. Schody wyjdą dłuższe, musisz mieć na nie miejsce. jak już zrobione to kiszka.

.... Muszą być równej wielkości (długość, wysokość) .......

Nie jest tak jak sugerujesz. Te schody są poprawne.

Łączny wymiar 2 x wysokość + szerokość = 0,6 do 0,65m.

Przy czym maksymalna wysokość stopnia nie może przekraczać 0,19m

Takie proporcje pozwalają zachować szczęki na długie lata.

Czyli 2 x 0,175m + 0,25m = 0,6m

Pozdrawiam

.... Muszą być równej wielkości (długość, wysokość) .......

Nie jest tak jak sugerujesz. Te schody są poprawne.

Łączny wymiar 2 x wysokość + szerokość = 0,6 do 0,65m.

Przy czym maksymalna wysokość stopnia nie może przekraczać 0,19m

Takie proporcje pozwalają zachować szczęki na długie lata.

Czyli 2 x 0,175m + 0,25m = 0,6m

Pozdrawiam

Proporcje są dobre ale do pewnego stopnia. Stopień 25 cm przy schodzeniu zmusza do uwagi a nie każdy ma na to czas i cierpliwość. Co do wysokości i długości to chodziło mi o powtarzalność wymiarów a nie równe wielkości. Schody w ktorych wysokości czy długości stopni się róznią do bezpiecznych nie należą. Nawet stopnie zabiegowe mają swoje ograniczenia. Myślę że obaj wiemy o co chodzi. Pozdr.