akapap 08.10.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam, w projekcje jak i teraz w SSZ mam stopnie schodowe wysokości 17,5 cm i długości 25cm. Jeden z wykonawców (inna branża) wspomniał, że schody są krótkie i będzie się po nich niewygodnie chodziło.Doradził, żeby każdy stopień podlać po 5 cm (ostatni/pierwszy 10cm) tak żeby schody miały 30 cm. Czy jest o co walczyć. A może da się to ,,ugrać'' przy wykańczaniu schodów? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.10.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Wejść się da, gorzej ze schodzeniem. Ktoś tu kiedyś napisał że takie schody to "generator stucnej scęki" . Pytanie czy dłuższe schody się zmieszczą? Muszą być równej wielkości (długość, wysokość) bo inaczej to już nie generator ale GENERATOR. Jak kogoś nie lubisz to wpuść go na takie schody . A, nie zauwazyłem. Nie da się podlać każdego stopnia o 5 cm. Te długości się sumują. Schody wyjdą dłuższe, musisz mieć na nie miejsce. jak już zrobione to kiszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 08.10.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Nie wiem, jak to wygląda w temacie norm budowlanych, ale układając płytki spotykam się ze stopniami o różnej szerokości- jak zaszaluja i zaleją, tak jest. Myślę,że 25 cm to dolna granica. Jakie będzie wykończenie- płytki czy drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.10.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Nic nie trzeba dolewać - to jest akurat zła porada po te 5cm Wystarczy zrobić schody drewniane a stopnice wypuścić 3cm i będzie 28cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.10.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Nic nie trzeba dolewać - to jest akurat zła porada po te 5cm Wystarczy zrobić schody drewniane a stopnice wypuścić 3cm i będzie 28cm. Ale schodząc dalej będzie miał do dyspozycji tylko 25 cm. Stucna scęka murowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.10.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Nic nie trzeba dolewać - to jest akurat zła porada po te 5cm Wystarczy zrobić schody drewniane a stopnice wypuścić 3cm i będzie 28cm. Ale schodząc dalej będzie miał do dyspozycji tylko 25 cm. Stucna scęka murowana . Będzie musiał się nauczyć schodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.10.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 .... Muszą być równej wielkości (długość, wysokość) ....... Nie jest tak jak sugerujesz. Te schody są poprawne. Łączny wymiar 2 x wysokość + szerokość = 0,6 do 0,65m. Przy czym maksymalna wysokość stopnia nie może przekraczać 0,19m Takie proporcje pozwalają zachować szczęki na długie lata. Czyli 2 x 0,175m + 0,25m = 0,6m Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.10.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 .... Muszą być równej wielkości (długość, wysokość) ....... Nie jest tak jak sugerujesz. Te schody są poprawne. Łączny wymiar 2 x wysokość + szerokość = 0,6 do 0,65m. Przy czym maksymalna wysokość stopnia nie może przekraczać 0,19m Takie proporcje pozwalają zachować szczęki na długie lata. Czyli 2 x 0,175m + 0,25m = 0,6m Pozdrawiam Proporcje są dobre ale do pewnego stopnia. Stopień 25 cm przy schodzeniu zmusza do uwagi a nie każdy ma na to czas i cierpliwość. Co do wysokości i długości to chodziło mi o powtarzalność wymiarów a nie równe wielkości. Schody w ktorych wysokości czy długości stopni się róznią do bezpiecznych nie należą. Nawet stopnie zabiegowe mają swoje ograniczenia. Myślę że obaj wiemy o co chodzi. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.10.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 U mnie jest 27 cm,chodzę często po takich co mają po 25 cm i jakoś żyję.A rozmiar mojego obuwia to 46-47.Prawda jest taka,że w małych i średnich domkach czasami ciężko zmieścić większe schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 08.10.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 teraz to i tak już po zawodachale nie jest źle 2xh + s = 0,6 czyli tyle ile średnio ma ludzki krokmoim zdaniem i tak ważniejszy jest ten pierwszy wymiar - wysokość stopnia, który jest dość wygodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 08.10.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Podobny problem do opisanego tutaj byl dyskutowany m.in. w http://forum.muratordom.pl/schody-wysokosc-stopni,t97992.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts