suchylodz 21.08.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam.Tego roku stałem sie posiadaczek kotla Tilgner EKR 38 i w zwiazku z tym prosze o podpowiedz jak go prawidlowo ustawic.NASTAW KOTLA - 52CWU -50CZAS PRACY POD.-12CZAS PAUZY POD-45OBROTY DMUCHAWY-12OCZEKIWANIE -10KTOTNOSC-2 (wczesniej 3 )CZAS DM PODTRZYM-15OBROTY DM PODTRZYM-9Piec jest wyposazony w sterownik Foster Menuet.Piec pracuje w trybie CWU lato.Klapka od dmuchawy otwarta na max.Czytajac Wasze wypowiedzi dochodze do wniosku ze cos u mnie musi byc nie tak bo kupka o ktorej piszecie u mnie jest na rowni z palnikiem nie wiem czy to zle czy dobrze no i zauwazylem ze groch sie nie dopala czesto sa spieki.Prosze o porade co mozna by zmienic w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.08.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Nie znam sterownika więc Ci nic nie powiem na temat jego ustawień, ale dmuchawa na MAX to złe ustawienie - pewnie dlatego masz spieki. U mnie w tej chwili w trybie CWU mam sam czysty popiół na węglu ze Składów węgla pl - czyli nie za dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzero 20.01.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Witam. Też Posiadam piec Tilgner, Czy Krotność lepiej ustawić na 1 , 2, czy 3? standardowo jest 3 i zastanawiam się czy nie lepiej? Bo jak ustawie na 1 to więcej groszku będzie szło? Czy może ktoś mnie oświecić? I cZas oczekiwania standardowo 40s a widze że soro osób ustawia na 60? Czy nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 20.01.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jak się pytasz o ustawienia sterownika - to podaj jego nazwę - bo każdy z nas ma inny - ja np teraz mam SPP i nie ma w nim czegoś takiego jak krotność. Co do podawania - gdzieś na forum jest tabelka z mocami i nastawami pieca - tam wartość podawania przyjęto jako 5s i ja tak sobie przyjąłem - czyli podaję zawszę 5 sek a wydłużam lub skracam przerwy - teraz mam 5s / 50s . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzero 20.01.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Sterownik to Signum 600 Dom ok 250m mieszkalnych. Ustawiłem teraz : Podawanie 9Przerwa 60Dmuchawa 6Krotność 1Dmuchawa w podtrzymaniu praca 15 Dmuchowa w podtrzymaniu bieg 5 Wcześniej miałem Podawanie 12Przerwa 40Dmuchawa 12Krotność 3Dmuchawa w podtrzymaniu praca 10 Dmuchowa w podtrzymaniu bieg 7 To 20kg starczało na ok. 10 godzin. Zobaczymy czy będzie teraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 20.01.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dom podobny wielkością do Twojego - spalanie za dziś 17,8 kg - wczoraj było 15,9 kg - w domu 22,5 stopnie - podawanie i przerwę pisałem wyżej. O sterowniku Twoim nie mam żadnej wiedzy więc nie pomogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzero 20.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 A skąd wiesz jakie dokładnie spalanie? Masz to w sterowniku? Bo u mnie chyba tego nie ma. O co chodzi jeszcze z tym CWU Lato/Zima/ Wyłączony ? u mnie teraz jest wyłączony? Może ktoś mi wytłumaczyć dokładnie o co chodzi jak zmienię na tryb zima czy lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.01.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dzero też nie znam Twojego sterownika ale normalnie w trybie "zima" pracuje ogrzewanie i CWU a tryb "lato" używamy tylko do podgrzewania CWU w lecie.Tak są takie sterowniki które wyliczają Ci dobowe, zużycie opału, sredniodobową moc kotła, koszt ogrzewania a jakiś okresach czasu które Cię interesują.Tilgner też ma w ofercie takie sterowniki tyle że za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzero 20.01.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Czyli w Trybie lato tylko CWU , ale jak ja mam np tylko na grzejniki z termostatem to i tak gdy rozpalę w piecu ciepło nie idzie na grzejniki lecz na boiler więc czy zmiana z trybu wyłączony coś da na Lato ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.01.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Nie wiem co tam masz u siebie. Tryb zima to praca ogrzewania i CWU a w trybie lato nie pracuje ogrzewanie tylko obsługa CWU, konkretnie pompki CWU o ile taką posiadasz, niektórzy mają podłączony bojler po grawitacji bez pompki, niektórzy obskakują to jedną pompką ( CO i CWU ), także to tylko gdybanie bo jak na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makma 23.01.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Sterownik to Signum 600 Dom ok 250m mieszkalnych. Ustawiłem teraz : Podawanie 9 Przerwa 60 Dmuchawa 6 Krotność 1 Dmuchawa w podtrzymaniu praca 15 Dmuchowa w podtrzymaniu bieg 5 Wcześniej miałem Podawanie 12 Przerwa 40 Dmuchawa 12 Krotność 3 Dmuchawa w podtrzymaniu praca 10 Dmuchowa w podtrzymaniu bieg 7 To 20kg starczało na ok. 10 godzin. Zobaczymy czy będzie teraz lepiej. 20kg/10 godz. kosmos. ja mam w tej chwili pod.7 sek/60 spalanie około 20-25kg doba. Piec 25Kw w domu 22,5 st. U mnie w sterowniku tango mam jeszcze czas odłączania pomp i to ustawiam w zależności od temp. na zew. 4 lub 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.01.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 @makma Ty masz jeszcze sterownik Tango Negro kupiony z piecem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makma 23.01.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 @makma Ty masz jeszcze sterownik Tango Negro kupiony z piecem ??? Negro nie, Manuet czy coś takiego ale kupiony z piecem jakieś 5,5 roku temu i działa bez zarzutu. Zapomniałem dodać ,że ogrzewam na dole 200m w tym garaż 36m. na pół gwizdka + poddasze około 80m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 24.01.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ja też miałem Tango , potem RT09PID a teraz SPP , po każdej wymianie sterownika zaobserwowałem spadek spalania - w tej chwili spalanie mam w okolicach 16kg/dobę - jak zrobi się zimniej lub powieje skacze do 20kg - ogrzewam jakieś 200m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzero 28.01.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 A jak jest z tą krotnością podawania? Lepiej 1 czy 3? Czy jak się ustawi na 1 to nie za często będzie podawać i nie za dużo paliwa pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzero 30.01.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czy ktoś może mi odpowiedzieć? I jeszcze jedno pytanie, ustawienia mam następujące: Podawanie 9Przerwa 60Dmuchawa 6Krotność 1czas oczekiwania 8Dmuchawa w podtrzymaniu praca 15 Dmuchowa w podtrzymaniu bieg 5 temperatura 44 i mam dwa problemy pierwszy to gdy minie te 8min a temp. utrzymuje się na poziomie 44 to podajnik włącza się wraz z dmuchawą i gdy podajnik kończy po 9s podawanie dmuchawa też się wyłącza, a przecież powinna chodzić 15s co z tym można zrobić? Drugi problem to taki że temperatura na piecu spada szybko rzadko kiedy wytrzyma te 8min i spada o 2-3 stopnie i zanim dojdzie do 44 znowu się sporo czas schodzi, co można z tym zrobić? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 30.01.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 @dzero Masz sterownik Signum zdaje się chyba że w tym wątku nikt go nie ma więc ciężko Ci cokolwiek podpowiedzieć - spróbuj zapytać się o to na wątku RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK albo może załóż osobny wątek o Signum bo widzę że nikt nie założył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi12345 24.01.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam wszystkich serdecznie. Mam piec 25kw Tilgnera sterownik Menuet moje ustawienia to:czas kontroli obrotu 30sekczas przesypu 2 cyklekrotność podawania 2czas oczekiwania 15 minczas pauzy podajnika 35sekx5czas inicjacji ruchu 3 sekobroty dmuchawy 5obroty dmuchawy wzrot 0czas dmuchawy podtrzymania 10sekobroty dmuchawy podtrzymania 10i teraz przy tych mrozach spala mi ok. 70 kg eko groszku czy ktoś możne mi powiedzieć jak ustawic te parametry które podałem aby spalał mi mniej , dodam ze dom mam 160 m ocieplanej tylko że poddasze mam nie ocieplone pozdrawiam wszystkich i proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 25.01.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ło matko mój palił w morzy 18kg ~20 kgi myślałem że to dużo - napisz ile Ci pali jak temp. są w granicach +5 stopni . Aczkolwiek sterownika nie znam więc nie podpowiem jak ustawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi12345 29.01.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 jak mam temperaturę 45 stopni to pali ok 30 kg na dobę jak miałem na 55 stopni w mrozy tupu -10,15 stopni to ok 70 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts