Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbitka: drewniana czy plastikowa?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Skłaniam się do zdania Maluszka że plastikowe po kilku latach nie wyglądają najlepiej.

A to że nie można ich zakonserwować jest ich największą (niestety) wadą. Drewno nawet z drabiny albo rusztowania można pomalować. A plastik tylko wymienić, bo to nie taki sam materiał jak okna z PVC i starzeje się szybciej.

• 1 month później...

Witam. Proszę powiedzcie, jak poradziliście sobie z wentylacją w podbitce?

Czy ci, którzy wykonali podbitki np.panelami pcv (ściennymi o profilu komorowym) bez wentylacji zauważyli jakieś zacieki z tego tytułu na ścianach zewnętrznych? Mój majster twierdzi, że panele podbiciowe z otworkami są dużo droższe od tych bez i dlatego namawia mnie na rozwiązanie bez otworków.

Nie wiem jakie rozwiązanie wybrać.

Często widzę podbitki bez wentylacji, nawet drewniane.

Myślę, że jest to jednak błąd! Czy mam rację?

Pozdrawiam! :lol:

Bzdura.

Panele wentylacyjne są prawie w tej samej cenie (3 zł różnicy), a pozatym potrzeba ich kilka sztuk. Daje się je co parę metrów. Ja mam dach kopertowy i panele wentylacyjne mam w odległości 1m od każdego kosza +na środku co dłuższych ścian. Oczywiście poza panelami wentylacyjnymi trzeba dać również dachówki wentylacyjne - chodzi o to aby powietrze mogło swobodnie krążyć pomiędzy poszyciem, a ociepleniem (wełną).

Jak nie zrobisz wentylacji dachu to pewno nie zacznie ci kapać na głowę, ale wełna (i więźba) może dłużej pozostawać zawilgocona, a przez to po iluś tam latach będziesz miał dach do przełożenia. Tego typu błedy wychodzą dopiero po dłuższym czasie - dlatego są przez niektórych lekceważone.

PS. Mam podsufitkę Gamrata. Kompletny system - spisuje się świetnie (jak na razie 8 m-cy) :)

• 2 weeks później...

Ja mam drewnianą zaimpregnowaną 3x Drewnochronem Bariera.

Sąsiad ma plastikową. Różnica w wyglądzie jest zdecydowanie na korzyść drewnianej. Być może za ileś tam lat trzeba ją będzie pomalować, ale przecież dom wymaga ciągłej pracy i pielęgnacji ( czyż nie po to budujemy? :) )

A przecież wszyscy chcemy, żeby nasz dom wyglądał ładnie i naturalnie.

Jeszcze raz wybierając też byłaby to podbitka drewniana.

Pzdr

Też decyzję muszę podjąć w tym roku... :roll:

Chyba będzie plastikowa... :((bo wysoko i nie przepadam za malowaniem z drabiny), ale gdybym znalazł plastikowe ze strukturą i w kolorze ,,Dąb rustykalny" to pełnia szczęścia.... :p

Decyzja podjęta, umowa podpisana...

a podbitka będzie drewniana... :lol: :lol: :lol:

• 1 year później...
mik99

a więc potrzebujesz zabezpieczyc drewno na zewnątrz...

proponuję impregnaty żywiczne (impregnacyjno-dekoracyjne)zabezpieczają one przed wnikaniem wody w głąb drewna, ale jednoczesnie przepuszczają parę wodną.Chronią przed grzybami i owadami. Często zawieraja pigmenty barwiace drewno, dlatego nazywane są lazurami lub lakierobejcami.

Zaraz, zaraz, a czy impregnaty koloryzujące i lakierobejce, to nie są przypadkiem dwie różne rzeczy :o ?

Na przykład w ofercie Bondex (którą biorę pod uwagę przy malowaniu podbitki) , BONDEX SUPER WOODSTAIN definiowany jest jako "żelowy impregnat barwiący do drewna na zewnątrz" , a BONDEX SATIN FINISH jako "lakierobejca zewnętrzna o satynowym wykończeniu".

Chciałabym wreszcie się dowiedzieć, co lepiej zastosować, bo już mam bałagan w głowie :roll: ...

Wiele zależy od stylu domu i jego wykończenia. Jak się ma drewniane okne, to nie wyobrażam sobie władować do tego plastikową podbitkę. Jeśli są plastiki, to można ewentualnie przemyśleć. Pewnie, że wygodniej, ale przecież dom ma także cieszyć nasze oko. Kwestia gustu, dla mnie osobiści, plastikowa podbitka jest paskudna i nigdy bym takiej nie położyła w swoim domu.

Może i drewniana szlachetniejsza. Gdybym inny -poza białym - kolor brała pod uwagę to może zastanowiłabym sie nad drewnianą podbitką. Na pewno nie dałabym plastików do chaty na wsi, domu z bali itp. Drewno mi sie podoba ale dyskwalifikuję je w wielu przypadkach za konieczność konserwacji. Dlatego nie mam drewnianych podłóg ani okien. Drewniane meble zdecydowanie tak. A tam gdzie deszcz pada albo chodzi się w buciorach/ podłogi/ to dziękuję. Po 40 - stce zrobiłam sie cholernie wygodna.