minuszka 10.02.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Ja tez zastanawiam sie nad podbitką plastikową. Mam bordowy kolor dachu, hmmm. Moze znacie jakis producentow, albo miejsca gdzie można nabyć taka podbitkę. Interesowałyby mnie okolice Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 10.02.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Możesz poszukać producenta Vox, choć z tego co wiem, to produkują tylko białe i ciemny brąz. Ja miałem panele firmy Ergis. http://www.ergis.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 04.03.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Zamierzam dać podbitkę plastikową. Do czego dobieraliście kolorystycznie? Do elewacji (lody waniliowe), dachu (ceglasty), rynien, rur i obróbki dachu (brąz), a może okien (białe)? te kolory to mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.03.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 U nas zdecydowanie będzie podbitka drewniana w kolorze okien Widziałam kilka podbitek plastikowych po paru latach użytkowania - nie wyglądały one zachęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 05.03.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Skłaniam się do zdania Maluszka że plastikowe po kilku latach nie wyglądają najlepiej. A to że nie można ich zakonserwować jest ich największą (niestety) wadą. Drewno nawet z drabiny albo rusztowania można pomalować. A plastik tylko wymienić, bo to nie taki sam materiał jak okna z PVC i starzeje się szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 05.03.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 W myśl zasady, że tylko krowa nie zmienia poglądów, oświadczam: PODBITKA DREWNIANA - ZDECYDOWANIE I WYŁĄCZNIE! Jak zobaczyłam krzesło plastikowe brązowe po dwóch latach użytkowania na balkonie, zmieniłam pogląd na temat podbitki plastikowej. Zrobiło się jasnoszare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 07.04.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Witam. Proszę powiedzcie, jak poradziliście sobie z wentylacją w podbitce? Czy ci, którzy wykonali podbitki np.panelami pcv (ściennymi o profilu komorowym) bez wentylacji zauważyli jakieś zacieki z tego tytułu na ścianach zewnętrznych? Mój majster twierdzi, że panele podbiciowe z otworkami są dużo droższe od tych bez i dlatego namawia mnie na rozwiązanie bez otworków. Nie wiem jakie rozwiązanie wybrać. Często widzę podbitki bez wentylacji, nawet drewniane. Myślę, że jest to jednak błąd! Czy mam rację? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.04.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Bzdura. Panele wentylacyjne są prawie w tej samej cenie (3 zł różnicy), a pozatym potrzeba ich kilka sztuk. Daje się je co parę metrów. Ja mam dach kopertowy i panele wentylacyjne mam w odległości 1m od każdego kosza +na środku co dłuższych ścian. Oczywiście poza panelami wentylacyjnymi trzeba dać również dachówki wentylacyjne - chodzi o to aby powietrze mogło swobodnie krążyć pomiędzy poszyciem, a ociepleniem (wełną). Jak nie zrobisz wentylacji dachu to pewno nie zacznie ci kapać na głowę, ale wełna (i więźba) może dłużej pozostawać zawilgocona, a przez to po iluś tam latach będziesz miał dach do przełożenia. Tego typu błedy wychodzą dopiero po dłuższym czasie - dlatego są przez niektórych lekceważone. PS. Mam podsufitkę Gamrata. Kompletny system - spisuje się świetnie (jak na razie 8 m-cy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 17.04.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Ja mam drewnianą zaimpregnowaną 3x Drewnochronem Bariera. Sąsiad ma plastikową. Różnica w wyglądzie jest zdecydowanie na korzyść drewnianej. Być może za ileś tam lat trzeba ją będzie pomalować, ale przecież dom wymaga ciągłej pracy i pielęgnacji ( czyż nie po to budujemy? ) A przecież wszyscy chcemy, żeby nasz dom wyglądał ładnie i naturalnie. Jeszcze raz wybierając też byłaby to podbitka drewniana. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 17.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Na wystające poza budynek części krokwi nabiłem od góry deskę boazeryjną (2 cm) łączoną na pióro-wpust. Widoczne od dołu krokwie i boazerię pomalowałem Sadolinem. Drogo, ale wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordo 20.04.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Dla mnie, tylko drewniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 21.04.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Też decyzję muszę podjąć w tym roku... Chyba będzie plastikowa... (bo wysoko i nie przepadam za malowaniem z drabiny), ale gdybym znalazł plastikowe ze strukturą i w kolorze ,,Dąb rustykalny" to pełnia szczęścia.... Decyzja podjęta, umowa podpisana... a podbitka będzie drewniana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 24.04.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Co do ceny , szalowka drewniana na podbitke 22mm - 21 PLN za m2Okolice Warszawy, tartak, drewno podobno wysuszone w ichniejszej suszarniEMIlP.S. Czy to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 05.07.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 mik99 a więc potrzebujesz zabezpieczyc drewno na zewnątrz... proponuję impregnaty żywiczne (impregnacyjno-dekoracyjne)zabezpieczają one przed wnikaniem wody w głąb drewna, ale jednoczesnie przepuszczają parę wodną.Chronią przed grzybami i owadami. Często zawieraja pigmenty barwiace drewno, dlatego nazywane są lazurami lub lakierobejcami. Zaraz, zaraz, a czy impregnaty koloryzujące i lakierobejce, to nie są przypadkiem dwie różne rzeczy ? Na przykład w ofercie Bondex (którą biorę pod uwagę przy malowaniu podbitki) , BONDEX SUPER WOODSTAIN definiowany jest jako "żelowy impregnat barwiący do drewna na zewnątrz" , a BONDEX SATIN FINISH jako "lakierobejca zewnętrzna o satynowym wykończeniu". Chciałabym wreszcie się dowiedzieć, co lepiej zastosować, bo już mam bałagan w głowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 06.07.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Wiele zależy od stylu domu i jego wykończenia. Jak się ma drewniane okne, to nie wyobrażam sobie władować do tego plastikową podbitkę. Jeśli są plastiki, to można ewentualnie przemyśleć. Pewnie, że wygodniej, ale przecież dom ma także cieszyć nasze oko. Kwestia gustu, dla mnie osobiści, plastikowa podbitka jest paskudna i nigdy bym takiej nie położyła w swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 07.07.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Może i drewniana szlachetniejsza. Gdybym inny -poza białym - kolor brała pod uwagę to może zastanowiłabym sie nad drewnianą podbitką. Na pewno nie dałabym plastików do chaty na wsi, domu z bali itp. Drewno mi sie podoba ale dyskwalifikuję je w wielu przypadkach za konieczność konserwacji. Dlatego nie mam drewnianych podłóg ani okien. Drewniane meble zdecydowanie tak. A tam gdzie deszcz pada albo chodzi się w buciorach/ podłogi/ to dziękuję. Po 40 - stce zrobiłam sie cholernie wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 08.07.2005 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Drewniana, w kolorze okien, zaimpregnowana impregnatem z woskiem. Ponieważ od "frontu" wykończona jest blachą (w kolorze rynien), myślę, że słońce nie da jej szybko w kość A tak to wygląda: http://foto.onet.pl/upload/36/57/_502415_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 08.07.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Jeżeli po wielkiej burzy mózgu w sprawie okien, zdecydowalismy sie na drewniane, to grzechem by było, zrobic podbitke z PCV. Co prawda ja jej odnawiac nie bede, ale nie wyobrazam sobie mieszkac w plastikowym domu. pozdrowionkaiwonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.07.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Jeśli stanowisko tak jednoznaczne to po co była ta burza mózgów?Iwonko i Adasiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 18.07.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 ja oddaję swój głos za drewnianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts