Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zjazd z drogi na posesje przez rzeczke -akty prawne pomóżcie

tom1404

Recommended Posts

Witam. Mam problem potrzebuję wykonać zjazd z drogi gminnej na posesje ,ale pomiędzy drogą a moją działką jest pas ziemi o szerokości ok 5 metrów należący do gminy oraz rzeczka własność spółki wodnej , potrzebne jest wykonanie mostu ramowego, koszty wykonania takiego mostu w firmach tym się zajmujących są ogromne, ale w każdej firmie pytają się dlaczego ja mam za to płacić skoro to gmina powinna mi to zapewnić, że są na to jakieś akty prawne. bardzo proszę o pomoc jeżeli ktoś by mógł powiedzieć gdzie tego szukać. Z góry dziękuje pozdrawiam.

nie ma takiego przepisu aby gmina wykonywała przepusty prywatnym osobom do ich posesji, niby z jakiej przyczyny ma tracić na to kasę ???????????, i nie sądzę, aby to o czym piszesz było rzeczką ............., zapewne jakiś rów, a zatem musisz zlecić projekt na wykonanie przepustu na rowie i uzgodnić jego wykonanie z ............... - jeśli jest faktycznie tak jak piszesz, że w ewidencji gruntów dla tej działki wpisana jest spółka wodna (co wydaje mi się dziwne) - to ze spółką wodną i od tej spółki mieć też zgodę na realizację robót na tej działce, np. w formie umowy. Będziesz właścicielem przepustu na nie swoim gruncie - ale to jest prawnie dozwolone.

natomiast jak obserwujemy remonty dróg, to bywa, ze drogowcy remontują istniejące przepusty, ale były one wykonane kiedyś przez drogowców i są na ich stanie majątkowym cały czas.

pisząc drogowcy mam na myśli np. gminę, jeśli sprawa dotyczy drogi gminnej.

pozdrawiam i powodzenia