Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy wstawiac okna??

Gość

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczow.

Pytanie jest proste i dla doswiadczonych budowa odpowiedz bedzie chyba oczywista. Pytanie jest nastepujace: kiedy wstawic okna do domu??

Czy stan surowy pod dachem jest wystarczajacy czy moze czekac na tynki i wylewki (te bylyby dopiero na wiosne 2004)??

A jesli nie trzeba czekac to na co zwrocic uwage przy montazu?

Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat

P.

Stan surowy pod dachem wg mnie lepiej przezimować z zabitymi deskami otworami okiennymi i drzwiowymi a o stolarce pomyśleć dopiero wiosną ( taką już ciepłą). Ściany muszą odparować, po pierwszej zimie budynek napewno musi sie posadowić w gruncie po roztopach i ostatecznie ustabilizować. Okna zimą pozostawione bez zabezpieczeń- nawet chociażby tynków i ocieplenia , bardzo łatwo wymontować i mogą później być ozdobą innego domu.

Czy przed tynkiem wewnętrznym?

Fachowcy montujący okna mówili ,zeby najpierw otynkować, fachowcy od tynkowania najpierw chcieli mieć wstawione okna i każdy uzasadniał swoje zdanie.

Ja ostatecznie zamontowałem okna a później tynkowałem ( gips maszynowy).

1- wiadomo dokłądnie gdzie będzie kończył się tynk,

2- można od razu zrobić wykończenia przy ramach,

3- wcześniej położony tynk należałoby częściowo skuwać przy wstawianiu okien a później tynkować na nowo,

4- podczas tynkowania, gdy są wstawione okna można regulować przewietrzanie ( przeciągi i huragan w domu niezbyt dobrze wpływają na wysychanie i jakość tynku)

To na razie tyle :) Piotr

"Mój' murarz, który stawiał nam dom twierdzi, że dla niego nie ma znaczenia czy tynkuje przed, czy po założeniu okien. Nawet bez okien lepiej gdyż nie trzeba ich zabezpieczać przed zachlapaniem. Natomiast w miejsce nieobecnych okien zbija drewniane ramki, po wyjęciu których jest miejsce na okna i nie trzeba nic skuwać. Sądzę, że jest to dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam Krzysztof.

Też stoję przed dylematem, co najpierw, ale wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej okna (drewniane) wstawić po tynkach. Nie warto chyba ich narażać na przyjęcie tak dużej wilgoci, która musi zostać usunięta ze świeżych tynków. Odpada ewentualna możliwość zabrudzenia czy nawet uszkodzenia. No i chyba tynkarzom pracuję się lepiej, bo tak muszą poruszać się jak słonie w składzie z porcelaną..

... ale wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej okna (drewniane) wstawić po tynkach...

Mam wątpliwości: wykonujemy tynki (zakładam, że wyjątkowo staranie i równo), zapraszamy stolarza, który dokona obmiaru otworów okiennych, stolarz wykonuje swoje zadanie.

I właśnie ! W jaki sposób zostaną te okna zamontowane ? Jakie wykonamy wykończenie w miejscach styku ościeżnic ze ścianą ?

Mam okna drewniane i wstawialiśmy je po tynkach wewnętrznych i wylewce (tak mniej więcej miesiąc później).

Normalnie tynkarze robią glify w otworach okiennych (robi się ramki imitujące okna i do nich robi się glify) a stolarz powinnien zamontować okna zaraz przy nich. U nas w otworach okiennych są węgarki więc glify mogliśmy zrobić dopiero po montażu okien.