Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana / kuchnie murowane - inspiracje, realizacje, opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam w planach taką kuchnię. Zastanawiam się właśnie z czego ją wymurować, z betonu kom. czy z żółtego klinkieru. Czy klinkier mimo impregnacji nie będzie się plamił tłuszczem ? BK można obkleić płytkami i jest po sprawie, choć klinkier jest ładniejszy.

Pralkę upchniesz bez problemu, po prostu zostawisz miejsce i wszystko przykryjesz blatem (o ile pralka jest ładowana z boku :smile: )

dziuba,

tez myslalam i mysle o czyms takim.podlacze sie pod to pytanie. i zasugeruje cos-zrobienie podestu pod szafki, w tym przypadku nie szafki tylko "komory" zamkniete drzwiami lub zaslonka. a to dlatego,ze standartowe wysokosci szafek dla mnie i mojego meza sa za niskie.jest mi niewygodnie , szczegolnie przy zmywaniu, mojemu mezowi tym bardziej.

co sadzicie o takim podescie?

sam pomysl murowania podoba mi sie, nawet jesli stosuje sie tradycyjne szafki, to gdzies mozna zrobic taka scianke z wymurowaniem. ladnie wygladaja male kafelki na przegrodach miedzy komorami.jak ktos lubi starocie, to moze zamiast drzwiczek tradycyjnych zastosowac jakies stare.

interesuje mnie strona techniczna tej operacji.

Ja mam zamiar murować z betonu kom. - na cegłę musiałabym mieć pozwolenie architekta czy strop tyle wytrzyma. Do pralki chcę jeszcze dorobić drzwiczki, żeby jej biel nie "wyła" na pokój.

Blat chcę zrobić z płyty - widziałam ją w Opexie - niebieska z poli-czegoś-tam, zbrojona, o różnej grubości. Ta najgrubsza może wytrzymać ciężar do 60kg - chyba starczy??? Blat obklejony płytkami, które później przechodzą na ścianę między półkami dolnymi i górnymi.

Opal, tak mi się wydaje, że jeżeli się już robi murowane szafki to można sobie wysokość dowolne regulować. Ja też wolę ciut wyższe. Zresztą wmurowanie pralki i tak wymusza na mnie wyższe szafki. Byc może tam gdzie będzie płyta ceramiczna, obniżę ciut wysokość bo do "garów" nie trzeba będzie się wtedy wspinać :wink:

Oho, widzę same wysokie dziewczyny się spotkały :smile:. Dla mnie wysokość to też podstawowy argument. Klinkier nie jest aż tak ciężki, szczególnie że szafki stoją przeważnie przy ścianie, więc mocno stropu nie obciążają. Blat z płytek jest fatalny, w spoiny wchodzi brud, trudno doczyścić. Mam taki jeden blacik w kuchni i klnę na czy świat stoi :smile:

Blat może być zwykły, w końcu opiera się identycznie na murkach, co na zwykłych szafkach. W którymś Muratorze było pokazane, jak się muruje takie szafki, sprawdzę na jutro numer.

Jakoś "zwykły" blat do mnie nie przemawia. Chciałam drewniany, ale.... pogadałam z facetem od blatów i powiedział, że drewniany blat owszem, ale takie dobre drewniane blaty zaczynają się od 4000 za metr. Chyba jednak zostanę przy kafelkach, fugi zaimpregnuję i zobaczę co będzie dalej.... Jakoś jestem optymistycznie nastawiona do płytek.

tez odradzam kafelki.

chyba,ze za wiele sie nie gotuje. wystarczy,ze cos spadnie i po plytce. po jakims czasie same moga pekac-a to nieladnie wyglada.

no i kotlety schabowe-jak je tluc :wink:

kamienne czy z konglomeratow tez drogie, ale moze??

Też raczej odradzam kafeli na blat. Nie jest łatwo utrzymać czystość no i prędzej czy później na pewno pękną (chyba że NIC się nie będzie w kuchni robić :smile: )

Czy bierzecie pod uwagę blat z płyty (ona się chyba nazywa MTB) oklejonej. Na przykład Chobot

(http://www.chobot.com.pl/blaty-kuchenne/) ma bardzo duży wybór różnych grubości. Sam używam blatu od nich w mieszkaniu od paru lat i jestem bardzo zadowolony (łącznie z tłuczeniem wszelkiej maści kotletów..)

A czy zabudowa szafek musi być murowana ? Gdzieś widziałem stelaż drewniany na którym leżał blat a od frontu były zaczepione drzwiczki. A środek to półki do woli w zależności od potrzeb. Taką drewnianą konstrukcję łatwiej przerobić niż murowaną...

Ale cały urok murowanych w grubości ścianek :smile:.

Sposób wykonania był w Muratorze 6/99, a aranżacje w "Dobrym Wnętrzu" 7/99 i 8/99. Artykuł z Muratora mogę zeskanować i przesłać na meila, jak chcecie to przez priv.

Na privie to podaj meila :smile:

Redakcjo, może warto powtórzyć artykuł, są zainteresowani, przydałoby się też uzupełnić go o sposób mocowania drzwiczek za pomocą listew, bo zwykłe wkręty wykruszą się z muru, a mocowanie na kołki rozporowe to trochę kłopotliwe (czy w ogóle możliwe ?), bo jest problem z regulacją

wlasnie, dobry pomysl na artykul zrewiatlizowany.

mnie interesowaloby polaczenie tej metody ze zwyklymi szafkami. pomijam,ze na gorze bylyby szafki.

czy ten klinkier to tez jako blat??

no i czy nie wyglada on zbyt barowo? jak z konserwacja, czyszczeniem?

Atlanto, a co byś powiedziała na koszyki "cargo" zamiast półek. Drzwiczki przykręca się do tego koszyka właśnie. Mam taką szafkę w tej chwili w swojej kuchni i jestem bardzo z tego zadowolona, super sprawa z dostaniem się do produktów i utrzymaniem porządku.