dziuba 17.04.2002 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Chcę sobie takową zrobić. Czy może ktoś też ma, miał lub zamierza wymurować sobie szafeczki w kuchni???Jak tam jeszcze upchnąć pralkę??? Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 17.04.2002 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Ja mam w planach taką kuchnię. Zastanawiam się właśnie z czego ją wymurować, z betonu kom. czy z żółtego klinkieru. Czy klinkier mimo impregnacji nie będzie się plamił tłuszczem ? BK można obkleić płytkami i jest po sprawie, choć klinkier jest ładniejszy. Pralkę upchniesz bez problemu, po prostu zostawisz miejsce i wszystko przykryjesz blatem (o ile pralka jest ładowana z boku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2002 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 dziuba, tez myslalam i mysle o czyms takim.podlacze sie pod to pytanie. i zasugeruje cos-zrobienie podestu pod szafki, w tym przypadku nie szafki tylko "komory" zamkniete drzwiami lub zaslonka. a to dlatego,ze standartowe wysokosci szafek dla mnie i mojego meza sa za niskie.jest mi niewygodnie , szczegolnie przy zmywaniu, mojemu mezowi tym bardziej.co sadzicie o takim podescie?sam pomysl murowania podoba mi sie, nawet jesli stosuje sie tradycyjne szafki, to gdzies mozna zrobic taka scianke z wymurowaniem. ladnie wygladaja male kafelki na przegrodach miedzy komorami.jak ktos lubi starocie, to moze zamiast drzwiczek tradycyjnych zastosowac jakies stare.interesuje mnie strona techniczna tej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 17.04.2002 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Ja mam zamiar murować z betonu kom. - na cegłę musiałabym mieć pozwolenie architekta czy strop tyle wytrzyma. Do pralki chcę jeszcze dorobić drzwiczki, żeby jej biel nie "wyła" na pokój.Blat chcę zrobić z płyty - widziałam ją w Opexie - niebieska z poli-czegoś-tam, zbrojona, o różnej grubości. Ta najgrubsza może wytrzymać ciężar do 60kg - chyba starczy??? Blat obklejony płytkami, które później przechodzą na ścianę między półkami dolnymi i górnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 17.04.2002 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Opal, tak mi się wydaje, że jeżeli się już robi murowane szafki to można sobie wysokość dowolne regulować. Ja też wolę ciut wyższe. Zresztą wmurowanie pralki i tak wymusza na mnie wyższe szafki. Byc może tam gdzie będzie płyta ceramiczna, obniżę ciut wysokość bo do "garów" nie trzeba będzie się wtedy wspinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 17.04.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Oho, widzę same wysokie dziewczyny się spotkały . Dla mnie wysokość to też podstawowy argument. Klinkier nie jest aż tak ciężki, szczególnie że szafki stoją przeważnie przy ścianie, więc mocno stropu nie obciążają. Blat z płytek jest fatalny, w spoiny wchodzi brud, trudno doczyścić. Mam taki jeden blacik w kuchni i klnę na czy świat stoi Blat może być zwykły, w końcu opiera się identycznie na murkach, co na zwykłych szafkach. W którymś Muratorze było pokazane, jak się muruje takie szafki, sprawdzę na jutro numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 17.04.2002 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Jakoś "zwykły" blat do mnie nie przemawia. Chciałam drewniany, ale.... pogadałam z facetem od blatów i powiedział, że drewniany blat owszem, ale takie dobre drewniane blaty zaczynają się od 4000 za metr. Chyba jednak zostanę przy kafelkach, fugi zaimpregnuję i zobaczę co będzie dalej.... Jakoś jestem optymistycznie nastawiona do płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 tez odradzam kafelki. chyba,ze za wiele sie nie gotuje. wystarczy,ze cos spadnie i po plytce. po jakims czasie same moga pekac-a to nieladnie wyglada. no i kotlety schabowe-jak je tluc kamienne czy z konglomeratow tez drogie, ale moze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 17.04.2002 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Wiecie, taką jestem optymistką jeżeli chodzi o kafelki bo ja kuchnie omijam szerokim łukiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.04.2002 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Też raczej odradzam kafeli na blat. Nie jest łatwo utrzymać czystość no i prędzej czy później na pewno pękną (chyba że NIC się nie będzie w kuchni robić ) Czy bierzecie pod uwagę blat z płyty (ona się chyba nazywa MTB) oklejonej. Na przykład Chobot (http://www.chobot.com.pl/blaty-kuchenne/) ma bardzo duży wybór różnych grubości. Sam używam blatu od nich w mieszkaniu od paru lat i jestem bardzo zadowolony (łącznie z tłuczeniem wszelkiej maści kotletów..) A czy zabudowa szafek musi być murowana ? Gdzieś widziałem stelaż drewniany na którym leżał blat a od frontu były zaczepione drzwiczki. A środek to półki do woli w zależności od potrzeb. Taką drewnianą konstrukcję łatwiej przerobić niż murowaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.04.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Ale cały urok murowanych w grubości ścianek . Sposób wykonania był w Muratorze 6/99, a aranżacje w "Dobrym Wnętrzu" 7/99 i 8/99. Artykuł z Muratora mogę zeskanować i przesłać na meila, jak chcecie to przez priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 18.04.2002 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Witam. To ja poprosze o ten skan, bo wtedy jeszcze nie kupowałem Muratora, a kuchnie na pewno z klinkieru wymuruję. Sebastian.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 18.04.2002 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Jak nie znajdę w zbiorach mojej mamy to też poproszę na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.04.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Na privie to podaj meila Redakcjo, może warto powtórzyć artykuł, są zainteresowani, przydałoby się też uzupełnić go o sposób mocowania drzwiczek za pomocą listew, bo zwykłe wkręty wykruszą się z muru, a mocowanie na kołki rozporowe to trochę kłopotliwe (czy w ogóle możliwe ?), bo jest problem z regulacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genos 18.04.2002 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Alanta proszę o to ksero . Ja myslę o cagle kinkierowej , ale to melodia przyszłości , narazie stan surowy ,domu nie mój .[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2002 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 wlasnie, dobry pomysl na artykul zrewiatlizowany.mnie interesowaloby polaczenie tej metody ze zwyklymi szafkami. pomijam,ze na gorze bylyby szafki.czy ten klinkier to tez jako blat??no i czy nie wyglada on zbyt barowo? jak z konserwacja, czyszczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.04.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Poczekajcie, nie wszyscy na raz, pozwólcie mi spytać Redakcji, czy mogę to wysłać (prawa autorskie!) Blat z klinkieru odpada, będą plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 18.04.2002 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Atlanto, a co byś powiedziała na koszyki "cargo" zamiast półek. Drzwiczki przykręca się do tego koszyka właśnie. Mam taką szafkę w tej chwili w swojej kuchni i jestem bardzo z tego zadowolona, super sprawa z dostaniem się do produktów i utrzymaniem porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.04.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Też o tym myślałam, ale jak przymocować szynę szuflady do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 18.04.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Jak przymocować? Tak samo jak do płyty, z której zrobione są "normalne" meble. No, może śrubki muszą być trochę inne (kołki rozporowe) ale to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts