Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana / kuchnie murowane - inspiracje, realizacje, opinie

dziuba

Recommended Posts

"I co ty na to Gagato?" - fajne, fajne :D

No to ci powiem co ja na to - myślenie (i patrzenie) dalekowzroczne nie jest moją mocną stroną :-? Zawsze sobie mówię - "..jakoś dam radę - wtedy na pewno coś wymyślę". Wiara czyni cuda.....

Ale pomyśl - zabudowa w kuchni po jakims czasie użytkowania, co by nie mówić, nabierze ...chmm..... patyny. A ten klinkierek składowany - nie. I będzie razem tak czy owak dziwnie... Ale ja wtedy, jeśli już zajdzie taka sytuacja o jakej piszesz, obłożę te murki (stare i nowe ) kaflami - i problem się rozwiąże i kuchnia będzie jak nowa!

To pomysł pierwszy z brzegu...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam taką kuchnię, ale nie całą tylko obudowę kuchenki i na to kafle ze starego pieca- tak więc można na pewno, nie powiem ile to kosztuje, bo płaciłam za kilka innych rzeczy hurtem i po prostu nie wiem ile poszło na samą kuchnię, Dodatki podkreślające "wiejski styl" nie były tanie- ramka u ślusarza 150 zł, drzwiczki piecowe i ażurowe w sumie 150 zł.

Gośka

• 2 weeks później...

ech, murowana kuchnia i nam po glowie chodzi :) rok jeszcze do odbioru mieszkania, ale czas najwyzszy zaczac planowac;)

i ja tak sobie wymyslilem - klinkier tylko jako warstwa przednia, widzialna. potem leci beton komorkowy - prosciej ustawic, lzejszy wiec nie trzeba bedzie za jakimis pozwoleniami biegac no i chyba tanszy. pomalowac pod kolor, zeby przy otwieraniu szafek nie bylo roznic wielkich i juz :D

moi znajomi z braku tymczasowo kasiorki zrobili tak - używane sprzęty agd on obłożył kwasówką, a zamias szafek - półki. do blatu zamocowane stalowe pręty a na nich wiszą zasłonki.Efekt jest tak fantastyczny, że wszyscy odradzają im zbieranie na "porządne meble" za 20 parę tysięcy.jest niesamowicie oryginalnie i ciepło, chociaż dużo stali - okap i te obudowy na lodówkę i zmywarkę.A obok, zamiast ściany dla odzielenia kuchni od salonu....drewniana ogrodowa ławka - huśtawka.rewelacja!!!

Aha, co do starego klinkieru, tzw.ręcznie formowanego, rzeczywiście się trochę sypie - zanim się na nie zdecydowałam, testowałam je w różnych warunkach na balkonie. Ale można go zaimpregnować specjalnym środkiem, chociaż mnie osobiście to nie satysfakcjonuje.Dziesiątki rodzjów takich cegieł ma CRH, ale przede wszystkim firma SCU z Gorzowa Wlkp. - sprowadzaja je Z Holandii po ok.2 zł za sztukę. Ja je chcę wykorzystać w całym domu - kremowo - białe na ścianie w sypialni, rosa - waiss w kuchni na ścianach, na kominku...Bardzo lubię takie klimaty. Ale żeby zbytnio nie obciążać stropów, kupię cegiełki przecięte - takie jakby płytki - cegły. Koszują mniej i są dużo lżejsze (1/3 wagi, 2/3ceny cegły).Polecam do tego specjalną spoinę do murowania i spoinowania w różnych kolorach..ij wypadło mi z głowy...to ta późna pora...dobranoc. Napiszę, gdyby ktoś był zainteresowany później

Już wiem - Quick - MIX. Ale tutaj musisz dokładnie zapytać w hurtowni o zaprawę do murowania i spoinowania. Ja będę potrzebowała do klienkieru na zewnątrz i tutaj potrzebna jest zaprawa specjalna, do cegieł o dużej nasiąkliwości(klinkier ręcznie formowany właśnie taki jest, a jeśli muruje się z byle czego, potem są wykwity, nie mówiąc już o tym, że cegły na mrozie mogą popękać) .Tylko że taka zaprawa oczywiście jest dużo droższa. Do wnętrza wystarczy zaprawa o słabszych parametrach. Najlepiej skontaktować się z przedstawicielem Quick - Mix na Twoim terenie - zaproponuje najlepsze rozwiązanie, a może i w hurtowni będą dobrze zorientowani, chociaż z tym bywa różnie.A kolorki są naprawdę ładne - piaskowy, brązowy, łososiowy, różowy...

A czy nowoczesna kuchnia musi byc ze starej cegły ? Jest jeszcze sprawdzony patent KAFLE w nowoczesnej kolorystyce np granit lub kolory typu efekt . Takie kuchnie znakomicie pasują do wszystkich mebli i podłóg. Estetyka i wyszukana kolorystyka gwarantuja wysoki standard wykończenia. Oczywiście kuchnia taka miesci w sobie piekarniki i blaty elektryczne lub gazowe . Posiadamy wiele gotowych wzorów kuchni niemieckich i austryjackich. Polecam nasza strone http://www.kominki.xip.pl

można z tzw.cegły ręcznie formowanej, czyli cegły klinkierowej naśladującej starą(np.z SCU, CRH), do tego fronty drewniane.Trzeba tę cegłę zaimpregnować, bo się z niej trochę sypie.Czy ładne, to kwestia gustu, ale do praktycznych raczej nie należy.Ja tę cegiełkę rzucam na ściany :o

• 2 weeks później...

Jest parę fotek do zobaczenia na dziś. Kuchnia powstaje cały czas na bieżąco, a my musimy w niej żyć (gotować :wink: ) więc tak to wygląda....:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=27500&q=Hosssa&k=4

W miarę napływu jakiejś kasy - będziemy kontynuować.

Przypominam, ze to poniemiecki domek, który remontujemy! To chyba widać zresztą (że poniemiecki i że remontujemy :D )..

kroyena, dzięki .

czarnuchy ( :D ) ..no właśnie, czemu....? Sama się zastanawiam... :-?

Jak widać teraz jest to pewne minimum - leżą sobie półeczki a na nich koszyczki i juz można funkcjonować. Czy nadejdzie moment, kiedy zamocujemy drzwiczki? Drewniane rzecz jasna...

Muszę dodać, że mamy w salonie obok baardzo duży stary kredens, w którym mieści się mnóstwo kuchennych rzeczy, więc możemy sobie organizacyjnie na ten minimalizm pozwolić.