mega 31.10.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 ja widzialam zdjecia w necie, robia takie kuchnie na zamowienie w Zabiej woli i w krakowie. Mnie nie stac na firme i tradycyjne kafle, wiec wymyslam polaczenie kafelek kuchennych z plyta i piekarnikiem retro i zlewozmywakiemzobaczymy co wyjdzie , na razie zwalilam sciane , zeby wpuscic w nia lodowke i zmywarke.pozdrowionkaMega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 31.10.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 zapraszam na stronę http://www.kafle.com.pl do działu kuchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anyżka 01.11.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 może tutaj coś ciekawego znajdziesz http://www.kominki.rzeszow.pl ten link pojawił się na forum chyba przy okazji kominków, ja własnie tam odkryłam, że można zrobić taka kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 01.11.2004 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Hej, ja mam taką kuchnię, ale bez płyty tradycyjnej, tylko sama kuchenka gazowa- jeżeli chodzi Ci o coś takiego- jestem do usług. Firma w Rzeszowie ma obłędne ceny (np. kuchnia ponad 14 tyś zł, ponoć kafle są niemieckie, ale dziwnie przypominają mi polskie- przynajmniej te na ekspozycji)- choć niektóre projekty kuchni mają faktycznie ładne. Jeżeli chcesz kupić tańsze kafle piecowe, to spróbuj namierzyć firmę "Kulig" w Stalowej Woli (ul. Rozwadowska) - nie ma ich chyba teraz w necie, ale byli na pewno w "Panoramie firm". Są producentami, a nie pośrednikami, więc cena znacząco maleje. Ja summa sumarum u Kuliga kupiłam kafle tylko na kominek, a kuchnia atrapa jest zrobiona z rozebranego pieca z kawalerskiego pokoju mojego ślubnego (kafle trochę były brudne, trzeba było je powybierać- część była poszczerbiona- ale ogólnie wyszło całkiem o.k. i koszt niewielki) tzw ramkę trzeba zrobić na zamówienie u jakiegoś ślusarza, bo płyta gazowa ma inne wymiary niż płyty węglowe (u mnie koszt: 150 zł). W rzeszowskiej firmie kupiłam tylko drzwiczki i były dość drogie chyba 150 zł ażurowe i 50 klasyczne piecowe. Już gdziesik o tym pisałam (chyba w poradach Kasiorka) opis jak zrobić taką kuchnię jest w "r- jak remont" nie pamiętam numeru (a pan wykonujący kuchnię gdzieś zapodział gazetakę)- któryś z ostatnich numerów, które się ukazały- to wydawnictwo "Muratora" więc tam można pytać chyba o to czasopismo. Jak masz jakieś jeszcze pytanka- to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mega 05.11.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 dzieki , wam wszystkim za odpowiedzi,chyba cos sie z nich wytworzy.Jezeli jeszcze cos wam wpadnie w oczy , temat jest otwarty, bo umnie prace ida BARDZO POWOLI.pozdrawiammega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Kafle od Kuliga sa po 30 netto ale ich estetyka pozostawia wiele do życzenia . Polecam kafle za 35 netto ale proste, gładkie, w kolorach matowych i błyszczacych. Sprawa jest prosta sa kafle do domku lub chałupy oraz kafle do kuchni i salonów. Masz wybór np 3 kolory wszystkie "zafalowane" albo 70 kolorów + napylane dwa na jeden kafel . Kafle produkowane z jednego wypału maja "kratery" i inne wady . Produkowane " na poziomie " z dwu wypałow sa równe i niczym nie sa gorsze od importowanych z niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mega 11.11.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Super info,gdzie je kupic?Z tego co napisales , widze ,|e sie natym znasz .pozdrawiamMega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 12.11.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Darek, zaniepokoiłam się Twoim postem, bo mam kominek z kafli od Kuliga- napisz, jeżeli możesz o jakie konkretnie wady chodzi?- co to są te "kratery", czy te wady wychodzą po dłuższym użytkowaniu? Jak mówię, na oko kafle, z których były zrobione kuchnie na ekspozycji w Rzeszowie były takie same jak te od Kuliga- ale może czegoś nie widziałam . Ps. jedyną wadą, o ile tak można powiedzieć jest na razie na moim kominku tzw harys (charys?) ale w firma rzeszowska ma kominek z niemieckich kafli- (jest to ich jedyne źródło ciepła- więc cały czas działa) i tam te spękania też są widoczne- to cecha wszystkich kafli jak tłumaczył mi właściciel, więc harysem się nie przejmuję. Ale co jeszcze może mnie czekać z kaflami od Kuliga? O ile pamiętam, kupowałam te raczej średnio drogie, a i tak były tańsze niż w Rzeszowie (szt. 70 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Kafle z jednego wypału tzn surowa glina ze szkliwem palona tylko jeden raz posiada kratery , małe dzioby wielkości jak od szpilki . Jest to efekt wydostawania sie gazów powstających przy wypalaniu w temp ponad 1000*C . Gazy związków wegla podczas spalania uszkadzaja szkliwo co w znacznym stopniu pogarsza estetyke kafli . Dziś obrabiam kafle recznie malowane z tej kaflarni , wszystkie półki maja zacieki na jednym boku ...musimy je przycinać na maszynie i zamiast szerokosci 22cm pozostaje 21 . Ale docinanie to dodatkowa praca jakiej nie ma przy innych kaflach i bez specjalnej maszyny do raczej awykonalne. Co do harysu... Jest to NATURALNA cecha kafli efekt pracy różnych materiałów ceramicznego spodu i szklanej polewy . Inne współczyniki pracy w cieple . Wielu importerów obiecuje ze na ich kaflach napewno harysu brak ale to tylko propaganda. Harys dodaje uroku i jest taksamo normalny na kaflach jak słoje na drewnie . Niestety w pewnych kaflarniach postawiono na ilość nie na jakość . Mamy na rynku kafle dobre w rozsadnych cenach i do nabywania takich namawiam . Cena 30 netto a 35 netto {nawet kolory matowe !! } to niewiele wiekszy wydatek a efekt końcowy o niebo lepszy. CIEKAWOSTKA Jedna z kaflarni wprowadziła do oferty kafle ze sztucznym harysem np biale podbarwiane brazem lub granatem . Wygladają jak stare i napewno beda maiły wielu nabywców. pozdrawiam mistrz zdun Darek B http://www.kominki xip.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 12.11.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Dzięki za odpowiedź, faktycznie półki mają ciemniejszy zaciek z boku. Zdun nawet pytał czy przyciąć, ale zostało, bo mi się podobało- nie były to jakieś "mazaje" tylko jeden bok ciemniejszy. Kratery, jak rozumiem, powstają przy wypalaniu i nic nieoczekiwanego już się nie pojawi. Jeżeli mają wielkość łebka od szpilki, to dla mnie raczej no problem. Zresztą kominek już stoi, więc nic się nie da zmienić, bałam się tylko jakichś efektów po pewnym czasie użytkowania.Co do harysu, to tak jak pisałam nie przejęłam się tym. Istotnie we wszystkich piecach, które widziałam coś takiego było. Pozdrawiam Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.11.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Pamietajcie że kafle przecieramy suchą sciereczką NIGDY "wodą z czymś do garów" . Pigment z płynów wsiaka przez "dzioby" i powoduje przebarwienia . Jest to bardzo widoczne przy kolorach transparentnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 14.12.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Poszukuję wszelkich porad, linków, materiałów, książek i.t.p na temat kuchni murowanej (tzw.: tradycyjnej lub dworkowej) Będę chciał wykonać ją sam, ale narazie nie wiem jak sią za nią zabrać. Nie mogę też znaleźć żadnych fachowców z Poznania (czy okolic) którzy by coś takiego już robili. Jest wielu którzy się podejmą, tylko dać im dobry projekt. Jakbym miał to bym się sam podjął [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 15.12.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Też mnie to interesuje wiec podsuwam watek do gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 16.12.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 W tym wątku było na ten temat:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35615Polecam też "Weranda plus", nr 1, jest jeszcze w sklepach, choć według mnie niektóre aranżacje przefajnowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.12.2004 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Rok temu były zdjęcia forumowiczki jak się to u niej budowało krok po kroku.Poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi 17.03.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Kochani, pomóżcie!! Kiedyś, dawno, dawno temu, w latach 1992-1999 (te roczniki muratora miałam kompletne) był artykuł, opatrzony zdjęciami o kuchni murowanej, całej w niewielkich różnokolorowych (żółtych, niebieskich, czerownych) kafelkach (tak na oko 10x10cm). Pamięta ktoś z Was tę kuchnię? Gdzie mogę znaleźć zdjęcia?? Zachorowałam na nią i teraz - gdy kupuję domek - taką właśnie chcę mieć. Proszę o pomoc - siedem roczników Muratora niestety straciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iszczep 13.12.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Poszukuję zdjęć z meblami kuchennymi wykonanymi z płytek ceramicznych. Moze jakies wskazówki co do wykonania i samego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 13.12.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 tutaj tego chyba trochę byłohttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36380&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=mimi+inspiracjemożesz poszukać we wątkach mimi a tu masz wszystko na temathttp://www.muratordom.pl/6173_2510.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iszczep 13.12.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 wielkie dzieki, zaraz to wszystko przejrzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iszczep 13.12.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 a moze ktos z forumowiczów ma kuchnie murowaną, lub wyłozoną płytkami, mile widziane zdjcia ... moze kogos jeszcze zarazimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts