Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana / kuchnie murowane - inspiracje, realizacje, opinie

dziuba

Recommended Posts

ja widzialam zdjecia w necie, robia takie kuchnie na zamowienie w Zabiej woli i w krakowie. Mnie nie stac na firme i tradycyjne kafle, wiec wymyslam polaczenie kafelek kuchennych z plyta i piekarnikiem retro i zlewozmywakiem

zobaczymy co wyjdzie , na razie zwalilam sciane , zeby wpuscic w nia lodowke i zmywarke.

pozdrowionka

Mega

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, ja mam taką kuchnię, ale bez płyty tradycyjnej, tylko sama kuchenka gazowa- jeżeli chodzi Ci o coś takiego- jestem do usług.

Firma w Rzeszowie ma obłędne ceny (np. kuchnia ponad 14 tyś zł, ponoć kafle są niemieckie, ale dziwnie przypominają mi polskie- przynajmniej te na ekspozycji)- choć niektóre projekty kuchni mają faktycznie ładne. Jeżeli chcesz kupić tańsze kafle piecowe, to spróbuj namierzyć firmę "Kulig" w Stalowej Woli (ul. Rozwadowska) - nie ma ich chyba teraz w necie, ale byli na pewno w "Panoramie firm". Są producentami, a nie pośrednikami, więc cena znacząco maleje.

Ja summa sumarum u Kuliga kupiłam kafle tylko na kominek, a kuchnia atrapa jest zrobiona z rozebranego pieca z kawalerskiego pokoju mojego ślubnego (kafle trochę były brudne, trzeba było je powybierać- część była poszczerbiona- ale ogólnie wyszło całkiem o.k. i koszt niewielki) tzw ramkę trzeba zrobić na zamówienie u jakiegoś ślusarza, bo płyta gazowa ma inne wymiary niż płyty węglowe (u mnie koszt: 150 zł). W rzeszowskiej firmie kupiłam tylko drzwiczki i były dość drogie chyba 150 zł ażurowe i 50 klasyczne piecowe. Już gdziesik o tym pisałam (chyba w poradach Kasiorka) opis jak zrobić taką kuchnię jest w "r- jak remont" nie pamiętam numeru (a pan wykonujący kuchnię gdzieś zapodział gazetakę)- któryś z ostatnich numerów, które się ukazały- to wydawnictwo "Muratora" więc tam można pytać chyba o to czasopismo. Jak masz jakieś jeszcze pytanka- to pisz

Kafle od Kuliga sa po 30 netto ale ich estetyka pozostawia wiele do życzenia . Polecam kafle za 35 netto ale proste, gładkie, w kolorach matowych i błyszczacych. Sprawa jest prosta sa kafle do domku lub chałupy oraz kafle do kuchni i salonów. Masz wybór np 3 kolory wszystkie "zafalowane" albo 70 kolorów + napylane dwa na jeden kafel . Kafle produkowane z jednego wypału maja "kratery" i inne wady . Produkowane " na poziomie " z dwu wypałow sa równe i niczym nie sa gorsze od importowanych z niemiec.

Darek, zaniepokoiłam się Twoim postem, bo mam kominek z kafli od Kuliga- napisz, jeżeli możesz o jakie konkretnie wady chodzi?- co to są te "kratery", czy te wady wychodzą po dłuższym użytkowaniu? Jak mówię, na oko kafle, z których były zrobione kuchnie na ekspozycji w Rzeszowie były takie same jak te od Kuliga- ale może czegoś nie widziałam :-? . Ps. jedyną wadą, o ile tak można powiedzieć jest na razie na moim kominku tzw harys (charys?) ale w firma rzeszowska ma kominek z niemieckich kafli- (jest to ich jedyne źródło ciepła- więc cały czas działa) i tam te spękania też są widoczne- to cecha wszystkich kafli jak tłumaczył mi właściciel, więc harysem się nie przejmuję. Ale co jeszcze może mnie czekać z kaflami od Kuliga?

O ile pamiętam, kupowałam te raczej średnio drogie, a i tak były tańsze niż w Rzeszowie (szt. 70 zł)

Kafle z jednego wypału tzn surowa glina ze szkliwem palona tylko jeden raz posiada kratery , małe dzioby wielkości jak od szpilki . Jest to efekt wydostawania sie gazów powstających przy wypalaniu w temp ponad 1000*C . Gazy związków wegla podczas spalania uszkadzaja szkliwo co w znacznym stopniu pogarsza estetyke kafli . Dziś obrabiam kafle recznie malowane z tej kaflarni , wszystkie półki maja zacieki na jednym boku ...musimy je przycinać na maszynie i zamiast szerokosci 22cm pozostaje 21 . Ale docinanie to dodatkowa praca jakiej nie ma przy innych kaflach i bez specjalnej maszyny do raczej awykonalne. Co do harysu... Jest to NATURALNA cecha kafli efekt pracy różnych materiałów ceramicznego spodu i szklanej polewy . Inne współczyniki pracy w cieple . Wielu importerów obiecuje ze na ich kaflach napewno harysu brak ale to tylko propaganda. Harys dodaje uroku i jest taksamo normalny na kaflach jak słoje na drewnie . Niestety w pewnych kaflarniach postawiono na ilość nie na jakość . Mamy na rynku kafle dobre w rozsadnych cenach i do nabywania takich namawiam . Cena 30 netto a 35 netto {nawet kolory matowe !! } to niewiele wiekszy wydatek a efekt końcowy o niebo lepszy. CIEKAWOSTKA Jedna z kaflarni wprowadziła do oferty kafle ze sztucznym harysem np biale podbarwiane brazem lub granatem . Wygladają jak stare i napewno beda maiły wielu nabywców. pozdrawiam mistrz zdun Darek B http://www.kominki xip.pl

Dzięki za odpowiedź, faktycznie półki mają ciemniejszy zaciek z boku. Zdun nawet pytał czy przyciąć, ale zostało, bo mi się podobało- nie były to jakieś "mazaje" tylko jeden bok ciemniejszy.

Kratery, jak rozumiem, powstają przy wypalaniu i nic nieoczekiwanego już się nie pojawi. Jeżeli mają wielkość łebka od szpilki, to dla mnie raczej no problem. Zresztą kominek już stoi, więc nic się nie da zmienić, bałam się tylko jakichś efektów po pewnym czasie użytkowania.

Co do harysu, to tak jak pisałam nie przejęłam się tym. Istotnie we wszystkich piecach, które widziałam coś takiego było. Pozdrawiam Gośka

• 1 month później...

Poszukuję wszelkich porad, linków, materiałów, książek i.t.p na temat kuchni murowanej (tzw.: tradycyjnej lub dworkowej) Będę chciał wykonać ją sam, ale narazie nie wiem jak sią za nią zabrać.

Nie mogę też znaleźć żadnych fachowców z Poznania (czy okolic) którzy by coś takiego już robili. Jest wielu którzy się podejmą, tylko dać im dobry projekt. Jakbym miał to bym się sam podjął :lol:

[/i]

• 1 year później...
Kochani, pomóżcie!! Kiedyś, dawno, dawno temu, w latach 1992-1999 (te roczniki muratora miałam kompletne) był artykuł, opatrzony zdjęciami o kuchni murowanej, całej w niewielkich różnokolorowych (żółtych, niebieskich, czerownych) kafelkach (tak na oko 10x10cm). Pamięta ktoś z Was tę kuchnię? Gdzie mogę znaleźć zdjęcia?? Zachorowałam na nią i teraz - gdy kupuję domek - taką właśnie chcę mieć. Proszę o pomoc - siedem roczników Muratora niestety straciłam :(

• 8 months później...