kobea6 22.06.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 No właśnie tak jak w temacie- wymysliłam sobie że zmienię w domu kuchnie na murowaną. Mam na podłodze deski na legarach- i powiedzcie mi proszę da sie na tym normalnie, tak w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem i zasadami budowlanymi wymurować szafki kuchenne? Myslałam o przyklejeniu na dechach płyty i murowaniu na tym szafek ale co z pracująca podłogą??? Czy jest jakiś inny sposób na stabilizację podłoża czy te pracujące dechy nie wpłyną na murowaną konstrukcję? aa i jak tak piszę to nie wiem czy to we "wnętrzach" czy gdzieś indziej-mjak zasmiecam to przesuncie proszę tylko nie wyrzucajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobea6 24.06.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 No to pogadam sama z sobą- moze jak ktos poczyta herezje to sprostuje. I tak- widzę dwa wyścia:1. Wyciąć dechy pod zabudowę i zrobic tam wylewkę, ale- boje sie o naruszenie fajnej podłogi- teraz nie skrzypi i jest ok a po takich zabiegach może juz nie być taka ok.- nie wiem co ze stropem w piwnicy, czy to wytrzyma- z niewielkiego remontu robi się spora interwencja a przy takich remontach zawsze jest jakiś łańcuszek "cudów" 2. zrobić murowaną kuchnię na stelażu z płyt, ale:- czy ten stelaż będzie na tyle elastyczny, że praca drewnianej podłogi mu nie zaszkodzi- nie będzie pęknięć ?- czy ten stelaż trwały i stabilny? (lubie siedzieć na blacie w kuchni) Sierściuch dawno temu wkleił linka http://mpswi.w.interia.pl/kuchnia_s.html , wygłąda świetnie, ale jak się sprawyje? Sierściuchu- jeśli to Twoja kuchnia to napisz proszę jak się ma, bo to juz ok 5 lat;-)) jak o niej pisałeś 3. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 26.06.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Odświeżam stary wątek Może ktoś podzieli się z nami zdjęciami? Uparałam się na taka kuchnię i szukam inspiracji. Proszę ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 26.06.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Ja też proszę. Też się uparłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobea6 27.06.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Tez się uparłam:-))Może przeczyta to ktos kto ma, sam robił i powie na co zwracać uwage szczególną, czego unikać co zrobic koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 27.06.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 aniazbyszek, kobea6, jakbyście coś wiedziały, widziały, podejrzały to napiszcie w tym wątku proszę. Musimy się wspierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobea6 28.06.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Pewnie znależliście tem wętek ale wklejam http://forum.muratordom.pl/kuchnia-murowana,t2150.htm?highlight=szafki%20murowanei jeszcze to http://mpswi.w.interia.pl/kuchnia_s.html bo ten sposób to chyba jedyne rozsądne wyjscie dla mojej "murowane" kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 11.07.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witam. Bardzo podoba mi się kuchnia murowana. Czy ktoś taką kuchnie ma u siebie i może coś powiedzieć na temat kosztów tej kuchni ale przede wszystkim na temat jej wad i zalet???? A może ktoś się pochwali i wklei foteczki?? Z góry dziękuje. Wrzuciłam w wyszukiwarkę ale nic ciekawego nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basinka_25 11.07.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Faktycznie mało jest ciekawych fotek kuchni murowanych...Wiem bo sama czasem przeszukuję net w tym właśnie celu. W sumie to są chyba tylko 2 ,,sposoby'' na kuchnie murowane: -wymurować ścianki np. z betonu kom. i okleić je jakimiś płytkami imitującymi cegłę lub od razu wymurować z cegły -ja tak właśnie będę robić -jak wyżej i okleić kafelkami. Reszta to już nasza fantazja i wyobraźnia. Ja swoje szafki będę murować ze zwykłej czerwonej cegły, fronty szafek drewniane, najprostsze ale z motywami góralskimi a blat drewniany.Wcześniej myślałam, żeby okleić go kafelkami, ale jak na takim blacie trzaskać schabowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 11.07.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 polecam ten dziennik budowy http://forum.muratordom.pl/na-co-wydalismy-200-000,t132951.htm forumowicze mają super kuchnię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 11.07.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Basinka ja i tak trzaskam schabowe na podłodze, jakoś się tak przyzwyczaiłam (oczywiście na desce i w woreczku ) No ale blat drewniany też super wygląda, może nawet lepiej, ciekawe tylko jak on w użytkowaniu?? Ta kuchnia np. jest piękna jak dla mnie http://deccoria.pl/galeria/foto,id,2096,11918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.07.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Nikt naprawdę nie ma takiej kuchni???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 14.07.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Matka ma piękną, na przyklad tu można oglądać : http://forum.muratordom.pl/moja-wsiorska-kuchnia-kaflowa,t119941.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Marcin 31.07.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Mam w całości murowaną kuchnię z bloczkow betonowych. Scianki były murowane na poziomie pierwszej warstwy podłogi, tzn, jeszcze przed polożeniem styropianu i wylaniem podłogi właściwej. Dzięki temu się na pewno nie przewrócą. Na przody bloczków przyklejone są płytki klinkierowe takie jak na elewację (pasowały mi kolorem i szerokościa), od strony wewnętrznej szafek przykleiliśmy zwykłą białą płytę i zrobiliśmy półki. Fronty zrobiliśmy z gotowych frontów (trzeba było zamocować zawiasy z jednej strony do bloczka, a z drugiej do frontu). Na wierzch poszedł blat. Uważam, że wszystko wygląda świetnie. Koszt oceniam no poziomie 1/4 gotowej robionej na zamowienie kuchni. Zaznaczam, że jest to duża kuchnia, Samego blatu ok. 12m. Mam tylko szafki dolne, bo jestem niedużą kobietką. Łatwiej mi się schylić, niż skakać po taboretach. Czy mogłabym prośić zdjęcia tej kuchni na maila [email protected] ze to juz kilka lat uplynelo od tego postu ale bylabym wdzieczna gdyz marzy mi sie taka kuchnia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ing29 13.08.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 witam, mam prośbę do osób mających murowaną kuchnię. Myślimy z mężem o takiej kuchni i chcielibyśmy zobaczyć zdjęcia, nie tylko katalogowe, ale coś bardziej "autentycznego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannka 24.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam wszystkich jak na wstępie , chcę wymurować kuchnię z cegły hofmanowskiej- ręcznie robionej. i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących kolorystyki. Chcę zrobić tak: -murowane ścianki -blat drewniany najprawdopodobniej dębowy olejowany -płytki nad blatem białe poobstukiwane z kobaltowymi wstawkami( chyba cerkolor) -drzwiczki drewniane -podłoga drewniana sosnowa i teraz czy malować cegłę na biało i pozostawić tylko fakturę , czy naturalnie? czy drzwiczki zrobić przecierkę na biało czy na orzech( okna mam orzech stąd się wzięło)? czy podłogę na olejowany orzech? coś musi współgrać aby nie było misz-maszu a może jakieś sugestie? jak się pewno domyślacie ma to mieć oddźwięk rustykalny pomóżcie , bo mi czacha dymi pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 25.11.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 bardzo mi sie podobają takie kuchnie ja zostawiałabym cegłę naturalną, nie malowaną drzwiczki orzech - zawsze to praktyczniejszy kolor w kuchni i z tymi oknami będą lepiej grały i nie dawałabym ani blatu ani podłogi olejowanej w kuchni - zaraz się poplamią, poza tym olejowane drewno wymaga dodatkowej pielęgnacji i moim zdaniem nie sprawdza się w miejscach intensywnie użytkowanych, a już szczególnie tam gdzie może działać na nie wilgoć, więc albo lakierowane drewno albo płytki czekam na rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 25.11.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 bardzo mi sie podobają takie kuchnie ja zostawiałabym cegłę naturalną, nie malowaną drzwiczki orzech - zawsze to praktyczniejszy kolor w kuchni i z tymi oknami będą lepiej grały i nie dawałabym ani blatu ani podłogi olejowanej w kuchni - zaraz się poplamią, poza tym olejowane drewno wymaga dodatkowej pielęgnacji i moim zdaniem nie sprawdza się w miejscach intensywnie użytkowanych, a już szczególnie tam gdzie może działać na nie wilgoć, więc albo lakierowane drewno albo płytki czekam na rezultaty No ja jestem zakochana w kuchni murowanej i w zupełności zgadzam się z przedmówczynią. A może blat kamienny, np. granitowy, z tego co pamiętam to te kuchnie w oryginale właśnie takie blaty mają. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannka 26.11.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 dzięki za odzewjeśli chodzi o podłogę drewnianą to zdaję sobie sprawę że używanie jej może sprawiać problem , ale strasznie nie lubię kapci a co za tym idzie płytek, w zimę nie ma problemu bo moze być ogrzewanie podłogowe ale w lato pozostaje zimna. no i mam już deski na podłogę.a jeśli chodzi o blat drewniany to u naszych znajomych jest taki blat i sprawdza sie doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 26.11.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Ja mam kuchnię powiedzmy częściowo murowaną. Z cegły ręcznie formowanej mam wymurowane słupki pomiędzy którymi jest piekarnik, wnęka na lodówkę, mikrofalówkę, mały telewizor i jakieś półeczki. Z tej cegły jest też murek-barek oddzielający kuchnię od salonu. Pozostałe meble będą z IKEI - Fagerland – bejcowana sosna. Na ścianie białe płytki, na podłodze płytki drewnopodobne. Ponieważ meble kuchenne dopiero się montują, na razie mam tylko takie fotki: http://images41.fotosik.pl/24/c25ce80b814c5538m.jpg http://images35.fotosik.pl/34/51f13b6e32e2913fm.jpg http://images37.fotosik.pl/34/c3dfdefa344404fam.jpg http://images32.fotosik.pl/406/ba3f1facab18d789m.jpg http://images42.fotosik.pl/16/120fef4cd89ab59cm.jpg W przyszłym tygodniu kuchnia powinna być skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts