Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana / kuchnie murowane - inspiracje, realizacje, opinie

dziuba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie odnośnie mocowania piekarnika. Czy w tym słupku jest jakaś podłoga na której on stoi czy też jest mocowany do ścian a to co widać nad i pod to tylko belka czołowa?

Pod i nad piekarnikiem jest płyta MDF zamocowana do murków. Dodatkowo nad piekarnikiem jest jeszcze położona płyta kartonowo-gipsowa. Cegły (ich połówki) są tylko na froncie.

chciałabym jeszcze do tej kuchni zlew ceramiczny. większośc z nich jest koszmarnie droga - pozostają dwa modele z Ikea i z Koła. Ten z Ikea jest lepszy pod względem podwójnej komory i miejsca na kran ale podobno jakościowo są strasznie słabe. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w tym względzie?

A jakie i wogóle czy ktoś ma doświadczenia ze zlewem z Koła , bo ja nic na ten temat nie słyszałam.

pozdrowionka :wink:

Ja niestety doświadczenia ze zlewem z Ikei ani z Koła nie mam. Oglądałam ten z Ikei i na pierwszy rzut oka wydał się całkiem przyzwoity, ale jak wypada przy dłuższym użytkowaniu to nie wiem. :-?

Mój zlew ceramiczny dwukomorowy (upatrzony dużo wcześniej zanim zobaczyłam ten w Ikei) zakupiłam w Anglii przez znajomego. Cała operacja włącznie z przywiezieniem wyniosła mnie 1400 zł (fotki w dzienniku).

Ja niestety doświadczenia ze zlewem z Ikei ani z Koła nie mam. Oglądałam ten z Ikei i na pierwszy rzut oka wydał się całkiem przyzwoity, ale jak wypada przy dłuższym użytkowaniu to nie wiem. :-?

Mój zlew ceramiczny dwukomorowy (upatrzony dużo wcześniej zanim zobaczyłam ten w Ikei) zakupiłam w Anglii przez znajomego. Cała operacja włącznie z przywiezieniem wyniosła mnie 1400 zł (fotki w dzienniku).

Obejrzałam Twój dziennik, piękny domek i cudna kuchnia. Jeśli możesz to zdradź proszę koszt takiej ikeowskiej kuchni, ile się to wyniosło w całości ze sprzętem?? Jeśli nie chcesz publiczne to poprosze na priv [email protected]

pozdrawiam

Obejrzałam Twój dziennik, piękny domek i cudna kuchnia. Jeśli możesz to zdradź proszę koszt takiej ikeowskiej kuchni, ile się to wyniosło w całości ze sprzętem?? Jeśli nie chcesz publiczne to poprosze na priv [email protected]

pozdrawiam

Dziękuję za miłe słowa. :D Cieszę się, że komuś się podobają moje klimaty.

A co do kosztów:

Meble + blat z Ikei wyniosły nas trochę ponad 5 tys.

Podobnie kosztowały sprzęty – 5270 zł: piekarnik 1750, płyta gazowa 1340, bateria 780 (wszystko Franke), zlewozmywak 1400 zł.

Lodówkę, zmywarkę (póki co zostają) i mikrofalówkę (do wymiany) mieliśmy już wcześniej.

Z ważniejszych (i droższych) rzeczy brakuje okapu i nowej mikrofali, więc pewnie jeszcze jakieś 3 tys. trzeba dołożyć. :roll:

A tak w ogóle Ikea, to może nie jest szczyt doskonałości i wysokiej jakości, ale w tej cenie nigdzie nie dostałabym szafek z takimi rozwiązaniami jakie mam w swojej kuchni. Poza tym wszystkie wewnętrzne mechanizmy są Bluma, więc chyba nie będzie najgorzej z trwałością. :-? Zobaczymy ...

Jak dotychczas zauważyłam jedną zasadniczą wadę. Jak się człowiek wkurzy, to nie może ostentacyjnie trzaskać szafkami, :wink: bo wszystkie mają amortyzatory, które powodują, że szafka/szuflada cichutko się zamyka. :lol:

• 2 weeks później...
Prince mam pytanie dotyczące zlewu - w jakim sklepie internetowym zakupiłaś go , podaj adres.

Bardzo fajna bateria , podaj markę . W ogóle bardzo sympatyczny domek.

:wink:

Przepraszam, że odpisuję tak późno, ale nie zauważyłam pytania :oops:

Zlew zakupiłam w angielskim sklepie internetowym i przywiózł mi go znajomy:

http://www.sinks-taps.com/item-1095-SANDOWN_Farmhouse_Sink.aspx

Bateria to Old England firmy Franke:

http://www.franke.pl/franke-48258-old-england-stare-zloto.html

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Czy ma ktos doswiadczenie z kuchniami murowanymi lub wie jakie firmy sie w tym specjalizuja. Link z takim własnie kuchniami znalazlam w jakimś wątku na forum w Muratorze i od tego czasu nie wyobrazam sobie innej kuchni:-)

Poniżej w/w link

http://www.auroracucine.it/negozi/dove_s.html

Witaj Puniaczka, właśnie skończyłem taki remont kuchni i przedpokoju. Dysponuję zdjęciami z postępu mojej pracy i efektu końcowego. Jeśli masz ochotę porozmawiac, odpisz podam Ci swoje dane na GG lub jakiś inny kontakt.

Pozdrówka

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Mam w całości murowaną kuchnię z bloczkow betonowych. Scianki były murowane na poziomie pierwszej warstwy podłogi, tzn, jeszcze przed polożeniem styropianu i wylaniem podłogi właściwej. Dzięki temu się na pewno nie przewrócą. Na przody bloczków przyklejone są płytki klinkierowe takie jak na elewację (pasowały mi kolorem i szerokościa), od strony wewnętrznej szafek przykleiliśmy zwykłą białą płytę i zrobiliśmy półki. Fronty zrobiliśmy z gotowych frontów (trzeba było zamocować zawiasy z jednej strony do bloczka, a z drugiej do frontu). Na wierzch poszedł blat. Uważam, że wszystko wygląda świetnie. Koszt oceniam no poziomie 1/4 gotowej robionej na zamowienie kuchni. Zaznaczam, że jest to duża kuchnia, Samego blatu ok. 12m. Mam tylko szafki dolne, bo jestem niedużą kobietką. Łatwiej mi się schylić, niż skakać po taboretach.

Czy mogłabym prośić zdjęcia tej kuchni na maila [email protected] ze to juz kilka lat uplynelo od tego postu ale bylabym wdzieczna gdyz marzy mi sie taka kuchnia. pozdrawiam

Ja też prośze o zdjęcia takiej kuchni, jeśli masz zdjęcia z realizacji to tym bardziej [email protected] dzieki

• 1 month później...