Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana / kuchnie murowane - inspiracje, realizacje, opinie

dziuba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Elwira i Zenon
Widzieliśmy jedną kuchnię w Ceramice Pilch w Jasienicy - jest tam ekspozycja płytek ceramicznych i właśnie ta kuchnia.Wygląda super :o i chcielibysmy też taką mieć. Cała wykonana była z pustaków pokrytych płytami g/p a na tym małe kafeleczki. Super. Ekspozycja ta znajduje się na trasie Bielsko-Biała - Cieszyn.

Witam, jestem posiadaczką takiej kuchni- ale w znaczeniu "kuchenka" tzn mam wybudowaną z bloczków ytong atrapę pieca kuchennego. Na bloczki szły kafle z rozebranego pieca teściów na wierzch ramka metalowa zamówiona u śluszarza na wymiar, tak, że w ramkę wpasowałam płytę gazową. Wykonał mi to pan Darek, który robił cóś takiego chyba po raz pierwszy, ale posiłkował się opisem wykonania zawartym w "R jak remont"

Pan Darek jest właścicielem firmy "ogólnoremontowej"- malowanie, kafelki, ścianki z płty g-k. Myślę, że każdy tego typu fachowiec to zrobi, jak mu się podsunie opis (chyba, że trafimy na marudę- cwaniaczka). Kuchnie murowane były opisywane ( z wykonaniem w Muratorze i (to samo, ta sama aranżacja) w "m jak mieszkanie"- ciekawe, czy można porosić redakcję o przysłanie archiwalnego egzemplarza? Ostatecznie mozna zaciągnąć go (wykonawcę) do salonu BRW , (mam wrażenie, że w każdym jest tego typu kuchnia- widziałam w Rzeszowie, w Krakowie) lub do większego salonu z płytkami- tam też są pomysły.

Na marginesie wspomnę o jednym "ale": też chciałam zrobić całą kuchnię murowaną, ale jak policzyłam grubość ścianek, to wyszło mi, że tracę strasznie dużo miejsca- a kuchnię mam sporą, ale bez przesady - dlatego ostatecznie mam murowaną tylko obudowę kuchenki- szeroką, co prawda:1,1 m(proporcja na 5 kafli, mniejsza wydawała mi się "dzika"), ale i tak mniej zabiera miejsca niż ciąg murowanych szafek.

gośka

Widzialam kiedys w jakims angielskim programie "zrob to sam" czy cos takiego, jak budowali takie kuchnie i faktycznie wyglada to rewelacyjnie.

Pan robil je z cegiel klinkierowych.

A tak na marginiesie widzialam blaty kuchenne i blat stolu wylozone tluczonymi kaflami. Duzo zabawy, ale efekt fantastyczny.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Józia S.

Pewnie, że tańsza. Płytki normalne, ścienne, matowe. Fajnie wygladają takie 10x10. Nie mam co się rozpisywać, bo najlepiej to zobaczyć na żywo taką kuchnię.

Możesz się przejechać po marketach budowlanych, a ostatnio widziałam też w Makro przedstawicielstwo firmy budującej takie kuchnie-cudeńka, tylko cena ok 2-2,5 tyś. za mb. Moje koszty: sam dół 4mb bez drzwiczek ok 200-300 zlp.

Pozdrawiam :) [/b]

Mam pytanie co masz na podlodze w kuchni plytki czy cos innego ? Czy Twój mąz korzystał z instrukcji montazu czy robil z glowy ? No i jeszcze cos masz moze zdjecia swojej kuchni ? Mnie tez chodzi po głowie taka kuchnia .Na stronach muratora widziałam co prawda pare zdjęć ale nie wiem czy one wystarczą do wybudowania takiej kuchni .

Na podłodze mam płytki. Zdjęć kuchni nie mam niestety. Mąż robił bez żadnego folderu czy instrukcji montażu. Pomysł przemyślał i zrobił że tak powiem na próbę, po raz pierwszy. Zawodowo zajmuje się układaniem płytek i stwierdził ,że tak będzie najtaniej.

W domu będzie dopiero w sobotę, jak chcecie pogadać o szczegółach. Może wtedy też zdjęcia zrobi.

• 3 weeks później...

Ciao 8)

Czy ma ktos doswiadczenie z kuchniami murowanymi lub wie jakie firmy sie w tym specjalizuja. Link z takim własnie kuchniami znalazlam w jakimś wątku na forum w Muratorze i od tego czasu nie wyobrazam sobie innej kuchni:-)

Poniżej w/w link

http://www.auroracucine.it/negozi/dove_s.html

Te kuchnie nie sa murowane, sa wykonane z drewna i plyt pazdziezowych i oklejone plytkami. :roll: