Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana / kuchnie murowane - inspiracje, realizacje, opinie

dziuba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Planują żeby to faktycznie była kuchnia murowana - stawiamy więc murki klinkierowe, które będą stanowić boki "szafek" (czy tego co tam będzie..), oraz wsparcie dla blatów.

Ale - chciałam początkowo okładać murki kaflami (10x10) bo miały nie być z klinkieru tylko z suporeksu czy jakos tak.

A teraz to myślę tak - skoro to będą piękne klinkiery to jaki jest sens okładać je kalflami...?? szkoda kasy (i klinkier i kafle..) a poza tym po co zasłaniać piękną cegłę. Dodam,że bardzo podobają mi się takie ceglane klimaty i jak najbardziej pasuje to do mojej koncepcji domu (poniemiecki domek z werandą).

CO O TYM MYŚLICIE?

Śwagry w świerzym mieszkaniu sobie wyspy z takiej porowatej kolorowej cegły porobili. Ciekawe jak to pomyją? Tfu. Ciekawe jak to odkurzać będą?

Klinkierek bardzo ładnie się myje pod warunkiem, że szkliwiony jest. No i na spoiny trzeba uważać.

Gagata, a może fasada z klinkieru, a głąb z suporeksu. Pytnij muraża jak to postawi to zaoszczędzisz parę groszy. Tylko druty, albo drabinki dla usztyenienia w spoiny niech powkłada, żeby ładnie się trzymało.

Kroyena - ano właśnie, ten klinkierek, o którym mowa jest taki właśnie szkliwiony:-) Więc z ym problemu być nie powinno.. A murują już teraz (słownie - teraz), wieć na pewne rzeczy już za późno.. Może to i lepiej, bo czasem kwestia jaką ostatecznie wybrać wersję przeciaga się jak ..... :o

Ale nie - one muszą być też ładne w środku, bo to wszystko nie będzie zabudowane zamkniętymi szafkami.

A co masz na myśli z tymi drutami czy drabinkami (?) - o niczym takim nie było mowy....

Jak murują to sięspiesz.

Kiedyś na stronie muratoro podobnej była tak skomponowana z obudową kominka biblioteka. Piony z oparciami pod półki z cegły, na to luzem półki drewniane. I żeby to sztywne było to kotwili co 3 warstwę do ściany. a żeby wydłużyć sztywność to są spercjakne drabinki takie jak do murowania ścianek działowych z bk, co to w spoiny idą i wtedy ściana nie ma prawa się wykopyrtnąć. Zobacz czy ci twoi muraże tak robią. Co by się Tobie taka ściana nie omskła jak się kto w kuchni o nią oprze.

Aber schnel, schnel.

Pogrzeb trochę na necie przy ściankach z bk, na pewno są gdzieś zdlęcia takich drabinek.

PS1. Lodówa i piekarnik też w klinkierze ?

PS2. Robisz odpis na konstrukcje w uldze remontowej?

PS3. Jak zakończysz machnij zdjęcia, nie moge przekonać mej białogłowy do rozwiazania.

Taaak - front lodówki z przyklejoną okleiną z cegiełkami... ;)

A na serio - to bardzo ładnie wygląda - kuchnia z cegieł - do tego solidne dębowe - takie przaśne drzwiczki - i będzie bomba. Dorzucić na półkach jakieś kosze wiklinowe prostokątne jako szuflady. A półki z grrrubej dechy. Chętnie zobaczę efekt. Pozdrawiam!

Joaśka, myślałem, ze Gagata sobie lodówke i piekarnik też zabudowuje. Bo jak sama nie zauważyłaś to durnie by z boku wyglądało, no i od przodu też trochę durnie. Bo do wysokości blatu naczułki z klinkieru, a dalej bk. czy co innego.

Piekarnik też wysoko się montuje coby dzieciaka nie poparzyć.

Żeś se nabrechtała. :wink:

Swoją drogą, jakby fajna okleinka była to można by potem dla jaj gości do kuchni po piwo wysyłać i krzyczeć za nimi, ze w lodówie jest :lol: :roll: :wink:

Ja i obraza majestatu. :( Aśka no co ty. Jeno łatwo można przejść w ostr dosrywajki, a też jestem w tym dobry, to sam sobie ABS-y włączyłem.

Ale jak czytasz Twój pomysł też jest teges, gdyby nie to że tam by trochę podejżanie dużo klinkieru było przez tą okładzinę :wink: , i nie byłoby takiej fajnej zmyłki.

Ja sobie chyba tą biblioteczkę wystawię co opisałem. Mówię chyba w znacznej większości mam blokadę domową na charakteryzatora wnętrz. Podobno jak facet to nie teges. :cry:

Swoją drogą dziennik am czytałem ale fajne łązienki na zdjęciach zapodali.

PS. Ciekawe co wystawi Gagata.

Kroyena - tak, chcę to odpisać (sprzedało się mieszkanko za szybko..) :wink: Był to jeden z argumentów ZA ale głównie dla mojego mena. Mnie się takie rozwiązanie baaaardzo podoba (choć tu bazuję na swojej wyobraźni....).

Kuchenkę mam niestety zwyczajną (nie do zabudowy) i niedawno kupioną więc zostaje, stoi w rogu, będzie odgrodzona od reszty taką ścianką klinkierową. Podobnie lodowka. Ja mam niewielką część kuchenną i odpadła opcja, o której myślałam pierwotnie, żeby każdy mebel obudować - to świetnie wygląda, ale zabiera za dużo miejsca, jednak.

Ale nie będzie żadnych mebli kupionych oprócz ww. sprzętu (no i zlewozmywaka) - wszystko murowane samodzielnie. Także maleńki stolik (pod katem 90 st od blatu, takie "L"), żeby przysiąść przy małej kawce. Kuchnia jest z jednej strony otwarta na "salon" a okno przerobilismy na drzwi na taras (samodzielnie wykonany, ziemny z nawierzchnią kamienną, na wys. ponad metr od ziemi, bo jest takie podpiwniczenie)

Joasia - to co opisałaś jest bardzo bliskie moim planom (aż się lekko zdenerowowałam - to był MÓJ pomysł :evil: )! Mój dom jest domem w wiejskim raczej klimacie i taka rustykalna kuchnia bardzo mi pasuje. Ja wiem - o sterylnej czystości nie ma mowy, ale tego wcale nie chcę :wink:

Blaty mają być drewniane, grube (jeszcze nie wiem jakie drewno), i część chyba okafluję (np. przy kuchence do zestawiania gorącego).

Bardzo chętnie pokażę fotki jak już coś będzie , chyba że wyjdzie taka kiszka, że się schowam gdzieś i będę płakać, zamiast się popisywac na FORUM....

Wszystko wymyślam sama, ale bez tego nie ma satysfakcji (jak również ryzyka... :wink: ). dziś po południu i jutro cały dzień stoję nad fachowcami i pilnuję, czy aby to co wychodzi spod ich sprawnych rąk jest na pewno tym o co mi chodziło......

Gagata, a moze jeszcze zamiast lic wersja minimax tj. u góry pręcik, na dole pręcik, a na nich narszczona firanka. Moja jak taki pomysł usłyszała to jakoś tak dziwnie kostki u rąk zaczeła naciągać, wiec nie kontynuowałem tematy, ale to jak najbardziej trendy rustical. Zresztą możesz przymierzyć, a nie używać. Poprubuj chętnie bym kuknął :o :lol: .

kroyena, a coś Ci powiem-niewykluczone, że się tak na razie skończy (firaneczki) z powodu ... braku kasy chwilowo. Zrobię wtedy szybciutko fotki i będzie wizualizacja :D !

A kaflami chciałam wyłożyć (część blatu) tymi samymi co na ścianie - mogłoby to fajnie wyglądać.....

Pomyslę jeszcze nad tym, przymierzę itp .

No to sorki, cofam kafle w takim razie, bo może byc kompatybilnie. :lol: :lol:

Perfidny jestem to jeszcze wbiję zadrę pod paznokieć. Tak mnie w weekend naszło i co ty na to:

Trza by troche klinkieru dokupić.

I na strych lub do pomieszczenia gospodarczego je.

Na razie nie masz lodówki i wysokiej zabudowy, ala pomyśl tak, jakby co do czego to nie będzie trzeba tych scianek co je masz rozbierać, żeby idealnie z tej samej serii klinkierek dokupić. :o :(

Trzeba planować długofalowo. I tak sobie wymyśliłem, że:

scenariusz 1) po jakimś czasie lodówka stara kaput :cry: . A ty w tym momencie wywlekasz te klinkiery na środek kuchni i mówisz, że nadszedł ich czas. :D

scenariusz 2) po jakimś czasie rodzina tobie mówi jaki ty/wy chcieć prezent np. na rocznicę śrubunku, albo jakąś tam inną. A ty/wy na to, że zbieracie na lodówkę do zabudowy. I wtedy taki klinkier też jak znalazł. :lol: .

I co ty na to Gagato? 8) :wink: