fluffy 23.12.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Czy ktoś kto budował ściany z porothermu 44 P +W jest z tych ścian niezadowolony, a jeśli budowałby drugi raz to z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.12.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Ja nie budowałęm ale długo rozważałęm taką ścianę. Po kilku kalkulacjach wyszło mi, że podobnie a nawet trochę taniej wychodzi 3 warstwowa. Niby jest trudniejsza i droższa, ale do pierwszego znalazłęm sprawdzoną ekipę a druhie zostało obalone przez wyliczenia...Teraz czekam do wiosny i buduję PH 25+10wełny+3pustka+11,5 PH Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Murowałem z pth 44 p+w i drugi raz też bym tak uczynił, z tą różnicą że wziąłbym lepszą ekipę (posiadającą w tej kwestii doświadczenie i piłę do cięcia porothermu). Trzeba jednak pamiętać, że przed zamieszkaniem należy wykonać tynk zewnętrzny (brak pionowych spoin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 30.12.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Mam właśnie takie ściany i będę ocieplać wełną. Teraz zamiast 44 wzięłabym 30 i 2 cm grubszą wełnę. Współczynnik U ściany 44 to coś koło 0,36 , po ociepleniu 10cm wełną będzie ok. 0,20. Przy obliczeniach wyszło nam, że koszt zastosowania ciepłej zaprawy do murowania i takiegoż tynku jest w przybliżeniu równy (zależy od wynegocjowanych cen) kosztowi ocieplenia. Ponieważ ściany stanowią u nas ok. 40% powierzchni granicznej, ocieplenie ich ma istotny wpływ na zużycie gazu w przyszłości, który będzie stale drożał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 31.12.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 mieszkam w gorach, w domu wymurowanym z P 44 P+W, jestem zadowolony, nie palilem w domu przy mrozie -14_ w dzien -30 stopni w nocy przez 2 doby, temperatura spadla do 15 stopni od strony poludniowej a w garazach od polnocy, gdzie mam bramy uchylne do 9 stopni przy podlodze, wiec wynik chyba dobry pustak kladziony na cieplej zaprawie, mostki termiczne raczej nie wystepuja (czytajac ostatniego muratora) wszystko zrobione mam prawidlowo, murowalbym jeszcze raz z niego nowy domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.01.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Nie po to murowałem z pth 44 żeby czymkolwiek docieplać i tracić efekt właściwego mikroklimatu ale uważam że tynk zewnętrzny jest konieczny (właśnie przede wszystkim ze względu na brak pionowych spoin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts